Orzechowe ciasteczka mumie
Zabawnie wyglądające orzechowe ciasteczka „mumie” przygotowane na Halloween. Ciasto na ciastka jest mocno orzechowe, plastyczne i ładnie odwzorowuje wycinany kształt. Upieczone ciastka są kruche, ale nie tak jak klasyczne maślane. Te są twardsze i mniej łamliwe. Polane białą czekoladą, w taki sposób, aby przypominały zabandażowane mumie.
Orzechowe ciasteczka mumie - wskazówki
Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych, 100% pasty orzechowej; bez dodatków. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Cukier – Można użyć zwykłego cukru pudru, albo zrobić cukier puder z cukru brązowego, mieląc go w młynku.
Dekorowanie. Ciasteczka udekorowałam białą czekoladą, ale można też np. lukrem. Oczy mumii są zrobione gorzką czekoladą. Po prostu część kostki gorzkiej czekolady roztopiłam nad palnikiem i przy pomocy wykałaczki nakładałam po kropelce czekolady.
Przepis na ok. 40 ciastek.
Orzechowe ciasteczka mumie - przechowywanie
Ciastka bez czekolady można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku. Oblane czekoladą ok. 4 dni, w lodówce.
Smacznego!
ORZECHOWE CIASTECZKA MUMIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 150 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
- 50 g masła (w temp. pokojowej)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 80 ml mleka (w temp. pokojowej)
- szczypta soli
- 150 g białej czekolady
- kostka gorzkiej/mlecznej czekolady (na oczy)
PRZYGOTOWANIE
- Do miski dać masło orzechowe i masło. Wsypać cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minuty, składniki połączą się.
- Wbić jajko i miksować do połączenia. Następnie wsypać mąkę i wmieszać ją na małych obrotach do masy. Powstanie ciasto-kruszonka.
- Do ciasta, miksując wlewać mleko, masa zrobi się plastyczna i wilgotna. Zagnieść ją ręcznie w kulę.
- Przygotować blachę (taką, która zmieści się do lodówki; można też dużą deskę do krojenia) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto (można położyć na nie kawałek papieru do pieczenia, żeby nie dodawać już więcej mąki) na grubość ok. 5 mm, wycinać ciastka i odkładać na przygotowaną blaszkę.
- Ciastka włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka ułożyć w niedużych odstępach. Piec 10-12 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę do studzenia.
- Dekorowanie. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej wierzch ciastka i odkładać. Ciastka schłodzić do momentu zastygnięcia czekolady. Pozostałą czekoladę (podgrzać ponownie jeżeli trzeba) przełożyć o rękawa cukierniczego i udekorować ciastka paseczkami. Oczy. Wykałaczką nakładać kropki roztopionej gorzkiej czekolady.