Korzenne trufle dyniowe

Korzenne trufle dyniowe

Idealne na jesienną, słodką przekąskę – korzenne trufle dyniowe. Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować takie piękne, czekoladowe kuleczki. Masa dyniowa jest aromatyczna, już nieco świąteczna i bardzo plastyczna, więc łatwo lepi się z niej kulki. Trufle wychodzą przepyszne.
korzenne trufle dyniowe

Korzenne trufle dyniowe - wskazówki

Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Czekolada – Można użyć dowolnej czekolady, także białej jeśli lubicie. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej.

Ciastka – Korzenne, kruche ciasteczka.

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Przepis na 18 trufli.

korzenne trufle dyniowe

Korzenne trufle dyniowe - przechowywanie

Przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, zjeść do 4 dni.

Trufle można mrozić do 3 miesięcy.

korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe

Smacznego!

korzenne trufle dyniowe

KORZENNE TRUFLE DYNIOWE

Joanna | chocololo.pl
Idealne na jesienną, słodką przekąskę – korzenne trufle dyniowe.
Przepis na 18 trufli.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g puree z dyni*
  • 250 g ciastek korzennych
  • 10 g cukru pudru
  • 30 g masła (miękkiego)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 150 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze na drobne okruszki. Wsypać je do miski.
  • Do ciastek dodać puree, miękkie masło, przesiany cukier puder i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello) i odkładać na tackę.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowane ciasteczkowe kulki zanurzać w czekoladzie i odkładać ponownie na tackę. Oblane czekoladą trufle można posypać odrobiną ciasteczkowych okruszków.
  • Trufle włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.

WSKAZÓWKI

*Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).
Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Zobacz także:

trufle tiramisu 2
trufle tiramisu
pralinki z masłem orzechowym
pralinki z masłem orzechowym
śliwki w czekoladzie piernikowe a
śliwki w czekoladzie piernikowe

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo