Korzenne trufle dyniowe
Idealne na jesienną, słodką przekąskę – korzenne trufle dyniowe. Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować takie piękne, czekoladowe kuleczki. Masa dyniowa jest aromatyczna, już nieco świąteczna i bardzo plastyczna, więc łatwo lepi się z niej kulki. Trufle wychodzą przepyszne.
Korzenne trufle dyniowe - wskazówki
Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).
Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.
Czekolada – Można użyć dowolnej czekolady, także białej jeśli lubicie. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej.
Ciastka – Korzenne, kruche ciasteczka.
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Przepis na 18 trufli.
Korzenne trufle dyniowe - przechowywanie
Przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, zjeść do 4 dni.
Trufle można mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
KORZENNE TRUFLE DYNIOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g puree z dyni*
- 250 g ciastek korzennych
- 10 g cukru pudru
- 30 g masła (miękkiego)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 150 g czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze na drobne okruszki. Wsypać je do miski.
- Do ciastek dodać puree, miękkie masło, przesiany cukier puder i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello) i odkładać na tackę.
- Przygotowane kuleczki włożyć do lodówki na 30 minut.
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowane ciasteczkowe kulki zanurzać w czekoladzie i odkładać ponownie na tackę. Oblane czekoladą trufle można posypać odrobiną ciasteczkowych okruszków.
- Trufle włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.