Ciasto kokosowe z polewą czekoladową
Aromatyczne, wilgotne ciasto kokosowe z białą czekoladą. Polane czekoladą roztopioną z dodatkiem tłustego mleczka kokosowego i posypane plasterkami kokosa. Samo ciasto jest miękkie i delikatne, bardzo kokosowe. Co tu więcej o nim pisać, trzeba spróbować bo jest przepyszne.
Ciasto kokosowe z polewą czekoladową - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).
Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Ciasto kokosowe z polewą czekoladową - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią. Ciasto można zostawić w temperaturze pokojowej lub schować do lodówki (przed krojeniem wyjąć 20 minut wcześniej żeby się ociepliło, będzie delikatniejsze). Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
CIASTO KOKOSOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto kokosowe
- 100 g białej czekolady
- 3 jajka (małe; w temp. pokojowej)
- 50 g masła
- 110 g wiórków kokosowych mielonych
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
- 25 g cukru białego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
Składniki na polewę
- 60 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
- 50 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- wiórki lub plasterki kokosa
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
- Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone wiórki i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
- W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to 5-6 minut). Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
- Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę połamać i włożyć do miseczki. Mleczko podgrzać prawie do wrzenia i zalać nim czekoladę. Wymieszać delikatnie, czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Zostawić go do lekkiego ostudzenia.
- Polać czekoladą ciasto, gdy czekolada lekko stężeje (można dać ciasto na 20 minut do lodówki) posypać plasterkami kokosa.
Zobacz także:
Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
Niezwykle delikatny krem-mus brzoskwiniowy, pomiędzy blatami kokosowego ciasta z białą czekoladą. Całość pokryta kremem z białej czekolady, śmietanki i mascarpone. Myślę, że ten torcik przypadnie Wam do gustu. Jest lekki, w sam raz na lato. Smak kokosa i brzoskwiń jest idealnie zrównoważony. No i ta słodycz białej czekolady… Koniecznie trzeba go spróbować.
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.
Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do dekoracji pokrojone kokosowe batoniki i odrobina kokosowych wiórków. Rewelacyjna.