Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Aromatyczne, wilgotne ciasto kokosowe z białą czekoladą. Polane czekoladą roztopioną z dodatkiem tłustego mleczka kokosowego i posypane plasterkami kokosa. Samo ciasto jest miękkie i delikatne, bardzo kokosowe. Co tu więcej o nim pisać, trzeba spróbować bo jest przepyszne.
ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).

Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią. Ciasto można zostawić w temperaturze pokojowej lub schować do lodówki (przed krojeniem wyjąć 20 minut wcześniej żeby się ociepliło, będzie delikatniejsze). Spożyć  do 2-3 dni.

ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Smacznego!

ciasto kokosowe z polewą czekoladową

CIASTO KOKOSOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne, wilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem białej czekolady. Polane czekoladą roztopioną z tłustym mleczkiem kokosowym i posypane plasterkami kokosa.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto kokosowe

  • 100 g białej czekolady
  • 3 jajka (małe; w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 110 g wiórków kokosowych mielonych
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 25 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)

Składniki na polewę

  • 60 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • wiórki lub plasterki kokosa

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone wiórki i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to 5-6 minut). Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać i włożyć do miseczki. Mleczko podgrzać prawie do wrzenia i zalać nim czekoladę. Wymieszać delikatnie, czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Zostawić go do lekkiego ostudzenia.
  • Polać czekoladą ciasto, gdy czekolada lekko stężeje (można dać ciasto na 20 minut do lodówki) posypać plasterkami kokosa.

Zobacz także:

torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Niezwykle delikatny krem-mus brzoskwiniowy, pomiędzy blatami kokosowego ciasta z białą czekoladą. Całość pokryta kremem z białej czekolady, śmietanki i mascarpone. Myślę, że ten torcik przypadnie Wam do gustu. Jest lekki, w sam raz na lato. Smak kokosa i brzoskwiń jest idealnie zrównoważony. No i ta słodycz białej czekolady… Koniecznie trzeba go spróbować.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.

tarta bounty bez pieczenia

Tarta Bounty (bez pieczenia)

Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do dekoracji pokrojone kokosowe batoniki i odrobina kokosowych wiórków. Rewelacyjna.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo