Czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym
Lekki czekoladowy „sernik” z kaszy jaglanej na mocno czekoladowym cieście. Całość jest wegańska i nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Ciasto jest mocno czekoladowe, a masa serowa delikatna, kremowa i pyszna. Do tego na wierzchu polewa czekoladowa, która twardnieje w lodówce i tworzy czekoladową skorupkę. Pycha. Jeśli zależy Wam na miękkiej polewie, wystarczy rozpuścić czekoladę w tłustym mleczku kokosowym. Napiszę to we wskazówkach, więc dalej wszystkiego się dowiecie. Do dekoracji (i smaku też) na wierzchu znalazły się owoce. Są jeżymy i maliny, pasować będzie też porzeczka czarna i czerwona. Zachęcam Was do wypróbowania. Ten sernik jaglany jest naprawdę przepyszny i choć nie jest prawdziwym sernikiem, smakuje świetnie, lekko i dla odmiany warto sobie zafundować go na deser.
Czekoladowy sernik jaglany - wskazówki do przygotowania
Ciasto czekoladowe wegańskie na spód.
Jogurt – Użyłam jogurtu kokosowego (naturalnego, bez żadnych dodatków i cukru), ale może to być dowolny jogurt roślinny np. sojowy. Powinien być w temp. pokojowej.
Kawa – Można użyć kawy instant (tak jak w przepisie), ale możecie użyć 40 ml świeżo parzonej, mocnej kawy i zalać nią siemię lniane zamiast wody.
Mleko – Użyłam napoju ryżowego, ale może być też migdałowe lub inne mleko roślinne.
Olej – Zwykły olej rzepakowy, można go zastąpić olejem kokosowym.
Ciasto rośnie z górką, po ostudzeniu opada prawie na płasko.
Nie trzeba całkiem studzić ciasta przed wyłożeniem na nie masy jaglanej. Może by gorące.
Czekoladowa masa jaglana.
Kasza jaglana – Nie zastąpimy jej inną kaszą. Koniecznie trzeba ją dokładnie po opłukaniu przelać wrzątkiem. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka. Gotujemy ją ok 20-25 minut. Powinna być miękka i lekko rozpadająca się.
Mleko roślinne – Może być migdałowe, ryżowe lub sojowe, takie jak do ciasta. Nietłuste, nie zastępujemy go mleczkiem kokosowym.
Mleczko kokosowe – Tłuste mleczko kokosowe o zawartości tłuszczu ok 17-18%. Nie trzeba oddzielać śmietanki.
Czekolada gorzka – Czekolada o zawartości kakao 70-80%.
Polewa czekoladowa.
Czekolada rozpuszczona z olejem kokosowym, który można zastąpić zwykłym.
Taka polewa twardnieje w lodówce i jest krucha. Warto kroić ciasto ocieplonym nożem. Jeśli chcecie miękką polewę wystarczy rozpuścić 50 g gorzkiej czekolady z 50 ml mleczka kokosowego (tłustego ok. 17%). Mleczko podgrzewamy w małym garnuszku i dodajemy do niego posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i gdy lekko ostygnie i zgęstnieje polewamy nią sernik jaglany.
Jeśli czekolada z mleczkiem z jakiegoś powodu się zwarzy, trzeba ją szybko rozmieszać z 2 łyżkami wrzątku.
Przepis na tortownicę 18 cm.
Czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym - przechowywanie
Jaglany sernik przechowujemy w lodówce, zabezpieczony folią lub w pojemniku na ciasta/spożywczym. Będzie dobry do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na wegański, czekoladowy sernik jaglany na czekoladowym spodzie:
CZEKOLADOWY SERNIK JAGLANY NA CIEŚCIE CZEKOLADOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 70 g jogurtu kokosowego (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru brązowego
- 15 g siemienia lnianego mielonego + 40 ml wrzątku
- 1 łyżeczka kawy instant
- 50 ml oleju
- 50 ml mleka roślinnego (np. migdałowego, ryżowego; w temp. pokojowej)
- 80 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
Składniki na jaglaną masę czekoladową
- 150 g kaszy jaglanej
- 1¾ szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe, ryżowe)
- 180 ml mleczka kokosowego (tłustego; ok. 17% tłuszczu)
- 10 daktyli (ok. 75g)
- 100 g czekolady gorzkiej
Składniki na polewę
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo
- jeżyny i maliny do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół) , tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Do miseczki/filiżanki wsypać siemię lniane i zalać je gorącą wodą (40 ml), wymieszać i odłożyć na ok. 10 minut.
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
- Do miski dać siemię lniane, jogurt, mleko, olej i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie i przesiać suche składniki. Wymieszać i przełożyć do tortownicy. Ciasto wyrównać i piec 25 minut (do suchego patyczka).
- Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie.
Przygotowanie masy jaglanej
- Kaszę jaglaną opłukać, przelać wrzątkiem i umieścić w garnuszku. Wlać mleko roślinne (bez mleczka kokosowego) i dodać pokrojone na pół daktyle.
- Gotować kaszę ok. 20 minut aż będzie miękka, a płyn wchłonięty.
- Do kaszy wlać mleczko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty. Wyłączyć gaz, dodać do kaszy połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Kaszę zmiksować blenderem na gładki krem. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto (może być ciepłe), wierzch wyrównać. Gdy całość ostygnie, schłodzić sernik w lodówce przez min. 4 godziny, najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę i olej roztopić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia. Gdy ostygnie i zgęstnieje, polać czekoladą ciasto i ozdobić owocami.