Tarta Bounty (bez pieczenia)

Tarta Bounty (bez pieczenia)

Jeżeli lubicie kokosowo – czekoladowe słodkości Tarta Bounty Was zachwyci. Nie tylko jest pyszna, ale przygotowanie jej jest bajecznie proste i szybkie. Nic nie trzeba piec, ubijać ani ucierać. Jedynie trochę poczekać, aż się dobrze schłodzi. Jednak dla tego smaku można wytrzymać. Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do dekoracji pokrojone kokosowe batoniki i odrobina kokosowych wiórków. Rewelacyjna.
tarta bounty bez pieczenia

Tarta Bounty (bez pieczenia) - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Czekolada na spód – gorzka, najlepiej min. 60 %.

Czekolada na polewę  Można użyć tylko gorzkiej czekolady. Sama mleczna może być zbyt słodka, warto pomieszać więc gorzką z mleczną.

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

tarta bounty bez pieczenia

Tarta Bounty (bez pieczenia) - przechowywanie

Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3-4 dni.

tarta bounty bez pieczenia

Smacznego!

tarta bounty bez pieczenia

TARTA BOUNTY (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Jeżeli lubicie kokosowo – czekoladowe słodkości Tarta Bounty Was zachwyci. Nie tylko jest pyszna, ale przygotowanie jej jest bajecznie proste i szybkie.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 300 g herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła

Składniki na warstwę kokosową

  • 2 szklanki wiórków kokosowych (160 gram)
  • 150 g czekolady białej
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 50 g oleju kokosowego

Składniki na polewę

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 20 g oleju kokosowego

Dekoracja

  • 3 batoniki kokosowe
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.
  • Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na godzinę, po tym czasie przygotować warstwę kokosową.

Przygotowanie warstwy kokosowej

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
  • Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Jeszcze ciepłe wiórki wyłożyć na schłodzony spod tarty i wyrównać. Po kilku minutach włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Dodać połamane czekolady i wymieszać. Powstanie gładki sos czekoladowy. Po lekkim ostudzeniu wylać na masę kokosową.
  • Tartę schładzać jeszcze kilka godzin w lodówce (ok. 4-5).

Dekoracja

  • Na schłodzonej tarcie poukładać pokrojone batoniki kokosowe i posypać wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.

brownie bounty brownie z kokosem1aaa

BROWNIE BOUNTY

Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.

MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

27 komentarzy

Agujan 22 listopada 2021 - 07:33

Wygląda pysznie!
Mam pytanie-Czym mogę zastąpić olej kokosoey?

Reply
Joanna | Chocololo 22 listopada 2021 - 15:51

Powinno się udać z masłem, ale smak będzie się trochę różnił. Olej kokosowy dodaje kokosowego smaku 🙂

Reply
Nina 27 kwietnia 2022 - 20:53

Czy śmietana 30 % byłaby dobra?

Reply
Joanna | Chocololo 28 kwietnia 2022 - 18:31

Tak, będzie ok.

Reply
Endzi 6 sierpnia 2022 - 20:49

Przyznaję, że niekoniecznie przepadam za kokosem a ta tarta jest idealna ! mogłabym ją próbować i próbować genialna ! Dziękuję za przepis dzięki któremu polubiłam Bounty i kokos

Reply
Joanna | Chocololo 7 sierpnia 2022 - 11:12

Bardzo się cieszę i dziękuję na komentarz! 🙂

Reply
Ewa 9 czerwca 2023 - 23:29

Wygląda obłędnie, muszę koniecznie wypróbować przepis 🙂
A jak z kalorycznością mniej więcej się to prezentuje ?

Reply
Pola 16 grudnia 2022 - 07:09

Czy w formie 31 cm te proporcje podane w przepisie też będą okey?

Reply
Joanna | Chocololo 16 grudnia 2022 - 11:32

Niestety, trzeba zwiększyć ilość składników. Na taką formę trzeba dodać ich jeszcze połowę więcej. Pozdrawiam!

Reply
Natalia 22 grudnia 2022 - 22:10

Czy mogą być inne ciastka zamiast petit? Np kruche herbatniki?

Reply
Joanna | Chocololo 23 grudnia 2022 - 11:45

Jak herbatniki, to mogą być 🙂

Reply
Asia 7 marca 2023 - 18:54

Witam. Czy ta warstwa kokosowa nada się jako krem do tortu?

Reply
Joanna | Chocololo 7 marca 2023 - 19:08

Dzień dobry, ta masa jest dość ciężka, lepka i gęsta. Nie będzie dobra do tortu. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Marta 5 kwietnia 2023 - 06:24

Dzień dobry,
Czy zamiast oleju kokosowego można użyć mleczka kokosowego (z puszki)?
Serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 5 kwietnia 2023 - 10:42

Dzień dobry, mleczka nie, ponieważ ono nie zastygnie jak olej i nie zwiąże masy po schłodzeniu w lodówce. Chyba, że tłusta śmietanka kokosowa. Taką śmietankę można kupić, albo jeśli ma Pani tłuste mleczko kokosowe (ok. 20%) to trzeba je dobrze schłodzić (najlepiej przez noc) i gęsta masa, która się oddzieli od wody będzie ok. Można zastąpić olej masłem,tylko będzie trochę mniej kokosowy smak:) Pozdrawiam serdecznie.

Reply
kasikr 8 kwietnia 2023 - 10:51

Zaważyła mi się polewa da się ją uratować ?

Reply
Joanna | Chocololo 8 kwietnia 2023 - 12:04

1-2 łyżki wrzątku (wody) i bardzo energicznie rozmieszać.

Reply
Doris 15 kwietnia 2023 - 14:50

Pierwszy raz kupiłam Olej kokosowy. A widzę, że wyżej Pani napisała, że Olej kokosowy doda kokosowy smak. Mój jest bez smaku i zapachu. Czy to jest olej czy jakaś marna podróbka?

Reply
Joanna | Chocololo 15 kwietnia 2023 - 16:04

Używam oleju kokosowego nierafinowanego i on ma delikatny posmak i aromat kokosa. Może kupiła Pani rafinowany i on faktycznie może być pozbawiony tego aromatu.

Reply
Doris 15 kwietnia 2023 - 20:49

Dziękuję za odpowiedź. Jest rafinowany :/
Ale mimo to w smaku ciasto obłędne!

Reply
Joanna | Chocololo 16 kwietnia 2023 - 14:01

Bardzo się cieszę 🙂

Reply
Natalia 28 marca 2024 - 08:13

Czy zamiast oleju kokosowego mozna użyć pasty kokosowej? A cześć śmietanki zastąpić stała częścią mleczka kokosowego, schłodzonego tak, ze jest stałe nawet bym powiedziała twarde ☺️

Reply
Joanna | Chocololo 28 marca 2024 - 10:17

Zamiast oleju można użyć masła, a śmietankę można zastąpić. Będzie bardziej kokosowo 🙂

Reply
Iza 15 czerwca 2024 - 21:05

ja swoje spróbuję za 4 godzinki.. trzymajcie kciuki, bo wygląda obłędnie!

Reply
Paulina 28 lipca 2024 - 15:57

Mam pytanie. Jak zrobione są te grubsze boki, że odstają na ok. 1 cm? Nie jestem w stanie takich uklepać, bo okruszki opadają i spód robi się grubszy. Byłabym wdzięczna za jakieś sugestie

Reply
Joanna | Chocololo 29 lipca 2024 - 10:29

Są dwie możliwości. Technika uklepywania 😉 Np. ja mocno dociskam boki dnem szklanki i jakby delikatnie przesuwam nią okruszki (jeszcze nieuklepane i te z wierzchu) ze środka do boku i ten bok mocno dociskam. Poza tym, może mieć wpływ czekolada lub herbatniki. Np. niektóre herbatniki bardziej chłoną płyn, a czekolada w zależności od firmy i % kakao inaczej się zachowuje. Są bardziej płynne i mniej płynne, te pierwsze do takiego spodu są lepsze. W każdym razie warto też spróbować dodać trochę więcej masła, np. 20-30 gram, żeby spód był bardziej mokry. Pozdrawiam serdecznie!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo