Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
Lekki i puszysty śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie. Polany dodatkowo czekoladą smakuje wspaniale. Spód to kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, na nim delikatna masa śmietankowa z dodatkiem jogurtu greckiego, której konsystencja przypomina piankę. Zatopione są w niej soczyste kawałki brzoskwiń. Bardzo smaczne ciasto.
Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie - wskazówki
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.
Jogurt – Gęsty jogurt grecki. W temperaturze pokojowej.
Brzoskwinie – Należy je dobrze odsączyć z syropu. Można też odcisnąć ręcznikiem papierowym.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
ŚMIETANOWIEC Z BRZOSKWINIAMI NA CZEKOLADOWYM SPODZIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
- 60 g cukru drobnego
- 40 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g czekolady gorzkiej
Składniki na masę śmietankową
- 1 op. galaretki brzoskwiniowej (ok. 80 gram)
- 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 200 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
- 20 g cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń (puszka 820 gram)
Składniki na polewę
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladę bardzo drobno posiekać i odłożyć.
- W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
- Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
- Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto do tortownicy i wyrównać, piec 20-25 minut, wyjąć i ostudzić.
Przygotowanie masy śmietanowej
- Zagotować wodę. Do miski wlać 150 ml gorącej wody i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Zamieszać od czasu do czasu.
- Brzoskwinie odlać na sicie, można osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostki i odłożyć.
- Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej, lekko tężejącej galaretki dać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Jogurt z galaretką wmieszać delikatnie szpatułką do śmietany.
- Do masy dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać delikatnie szpatułką. Masę przełożyć na ciasto i wyrównać. Włożyć do lodówki na min. 4-5 godzin, najlepiej na noc.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę, wymieszać. Czekolada rozpuści się i powstanie gładki sos, odstawić aby przestygł następnie równomiernie wylać na schłodzoną masę śmietankową. Schłodzić jeszcze przez godzinę.
Zobacz także:
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy. Bardzo udane połączenie, od którego ciężko się oderwać.
SERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM WIŚNIOWYM (BEZ PIECZENIA)
Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.
CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI
kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe.
17 komentarzy
Hej. Na jaki format blaszki jest to ciasto? Pozdrawiam
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Pozdrawiam
Witam, czy można prosić o składniki na blaszkę 23 cm?
Dzień dobry, trzeba dodać 1/3 składników. Jajek po przeliczeniu wyjdzie ok. 2,6 więc można dać 3 jajka w rozmiarze M.Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry
Na zdjęciu jest ciasto z tortownicy na 20 cm ?
Pozdrawiam
Dzień dobry, na zdjęciu jest ciasto z tortownicy 20 cm, tak jak w przepisie. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie
W jaki sposób najlepiej rozdrobnic czekoladę do ciasta? A czy można rozpuścić czekoladę zanim się ja da do masy jajecznej?
Rozpuścić nie, ja ją drobno siekam. Można też dać na chwilę do zamrażarki i zetrzeć na tarce 🙂
Czy syrop z brzoskwiń mogę użyć po podgrzaniu do rozpuszczenia galaretki, jeśli wyjdzie mniej to doleje wody by było 150 ml?
Można, przez syrop będzie tylko słodsze, ale wyjdzie 🙂
Czy ciasto na spód ma być bez tłuszczu? Polewa wyszła mi bardzo wodnista, spływa z ciasta, czy śmietany na pewno ma być 150 ml ?
Tak, bez tłuszczu. A co do polewy, to dobrze schłodzona powinna być miękka, ale nie powinna spływać. Może to wina czekolady, na pewno była gorzka o wysokiej zawartości kakao?
Czy ciasto należy nasączyć?
Nie trzeba, ale można to zrobić. Nada się syrop z brzoskwiń (trochę dosłodzi) lub np. słaba herbata.
Czy może być śmietana 30% ?
Ze śmietanką 30% masa może być delikatniejsza i trochę mniej stabilna, choć ciasto ogólnie powinno się udać 🙂 Można dla pewności dodać dodatkową łyżeczkę żelatyny. Wcześniej namoczyć 1 łyżeczkę żelatyny w 20 ml zimnej wody (10 minut) i podgrzać, następnie wlać ciepłą żelatynę do ciepłej galaretki i dalej już postępować jak w przepisie. Pozdrawiam serdeczne!