Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Lekki i puszysty śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie. Polany dodatkowo czekoladą smakuje wspaniale. Spód to kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, na nim delikatna masa śmietankowa z dodatkiem jogurtu greckiego, której konsystencja przypomina piankę. Zatopione są w niej soczyste kawałki brzoskwiń. Bardzo smaczne ciasto.
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie - wskazówki

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.

Jogurt – Gęsty jogurt grecki. W temperaturze pokojowej.

Brzoskwinie – Należy je dobrze odsączyć z syropu. Można też odcisnąć ręcznikiem papierowym.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć do 2-3 dni.

śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Smacznego!

śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

ŚMIETANOWIEC Z BRZOSKWINIAMI NA CZEKOLADOWYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Lekki i puszysty śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie. Polany dodatkowo czekoladą smakuje wspaniale.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g cukru drobnego
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g czekolady gorzkiej

Składniki na masę śmietankową

  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej (ok. 80 gram)
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
  • 20 g cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń (puszka 820 gram)

Składniki na polewę

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladę bardzo drobno posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
  • Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
  • Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto do tortownicy i wyrównać, piec 20-25 minut, wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie masy śmietanowej

  • Zagotować wodę. Do miski wlać 150 ml gorącej wody i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Zamieszać od czasu do czasu.
  • Brzoskwinie odlać na sicie, można osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostki i odłożyć.
  • Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej, lekko tężejącej galaretki dać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Jogurt z galaretką wmieszać delikatnie szpatułką do śmietany.
  • Do masy dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać delikatnie szpatułką. Masę przełożyć na ciasto i wyrównać. Włożyć do lodówki na min. 4-5 godzin, najlepiej na noc.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę, wymieszać. Czekolada rozpuści się i powstanie gładki sos, odstawić aby przestygł następnie równomiernie wylać na schłodzoną masę śmietankową. Schłodzić jeszcze przez godzinę.

Zobacz także:

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy. Bardzo udane połączenie, od którego ciężko się oderwać.

sernik czekoladowy z musem wiśniowym 1

SERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM WIŚNIOWYM (BEZ PIECZENIA)

Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.

czekoladowe ciasto toffi z bezami a

CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI

kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

17 komentarzy

Natalka 13 maja 2021 - 10:15

Hej. Na jaki format blaszki jest to ciasto? Pozdrawiam

Reply
Joanna | Chocololo 13 maja 2021 - 12:51

Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Pozdrawiam

Reply
Klaudia 12 grudnia 2023 - 12:07

Witam, czy można prosić o składniki na blaszkę 23 cm?

Reply
Joanna | Chocololo 12 grudnia 2023 - 12:29

Dzień dobry, trzeba dodać 1/3 składników. Jajek po przeliczeniu wyjdzie ok. 2,6 więc można dać 3 jajka w rozmiarze M.Pozdrawiam 🙂

Reply
Gość 8 kwietnia 2022 - 12:46

Dzień dobry
Na zdjęciu jest ciasto z tortownicy na 20 cm ?
Pozdrawiam

Reply
Joanna | Chocololo 8 kwietnia 2022 - 14:55

Dzień dobry, na zdjęciu jest ciasto z tortownicy 20 cm, tak jak w przepisie. Pozdrawiam 🙂

Reply
Klaudia 12 grudnia 2023 - 15:54

Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie

Reply
Sylwia 31 marca 2024 - 17:57

W jaki sposób najlepiej rozdrobnic czekoladę do ciasta? A czy można rozpuścić czekoladę zanim się ja da do masy jajecznej?

Reply
Joanna | Chocololo 1 kwietnia 2024 - 12:31

Rozpuścić nie, ja ją drobno siekam. Można też dać na chwilę do zamrażarki i zetrzeć na tarce 🙂

Reply
Ola 3 marca 2023 - 12:54

Czy syrop z brzoskwiń mogę użyć po podgrzaniu do rozpuszczenia galaretki, jeśli wyjdzie mniej to doleje wody by było 150 ml?

Reply
Joanna | Chocololo 3 marca 2023 - 17:15

Można, przez syrop będzie tylko słodsze, ale wyjdzie 🙂

Reply
Aga 4 marca 2023 - 15:10

Czy ciasto na spód ma być bez tłuszczu? Polewa wyszła mi bardzo wodnista, spływa z ciasta, czy śmietany na pewno ma być 150 ml ?

Reply
Joanna | Chocololo 4 marca 2023 - 18:47

Tak, bez tłuszczu. A co do polewy, to dobrze schłodzona powinna być miękka, ale nie powinna spływać. Może to wina czekolady, na pewno była gorzka o wysokiej zawartości kakao?

Reply
Ola 6 marca 2023 - 16:15

Czy ciasto należy nasączyć?

Reply
Joanna | Chocololo 6 marca 2023 - 17:14

Nie trzeba, ale można to zrobić. Nada się syrop z brzoskwiń (trochę dosłodzi) lub np. słaba herbata.

Reply
Iwona 15 października 2024 - 15:58

Czy może być śmietana 30% ?

Reply
Joanna | Chocololo 15 października 2024 - 18:02

Ze śmietanką 30% masa może być delikatniejsza i trochę mniej stabilna, choć ciasto ogólnie powinno się udać 🙂 Można dla pewności dodać dodatkową łyżeczkę żelatyny. Wcześniej namoczyć 1 łyżeczkę żelatyny w 20 ml zimnej wody (10 minut) i podgrzać, następnie wlać ciepłą żelatynę do ciepłej galaretki i dalej już postępować jak w przepisie. Pozdrawiam serdeczne!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo