Mini serniczki czekoladowe z Oreo

Mini serniczki czekoladowe z Oreo

Wspaniałe mini serniczki czekoladowe z Oreo to mój hit. Można jeść je bez końca, a zdrowy rozsądek gdzieś się przy nich chowa. Na spodzie jest ciasteczko Oreo, a na nim pyszna masa serowa z czekoladą. Ale to nie koniec. Na wierzchu jest też łyżka polewy z czekolady rozpuszczonej w śmietance i krem z mascarpone. Całość wieńczy połówka ciasteczka. Pycha!
mini serniczki czekoladowe z oreo

Mini serniczki czekoladowe z Oreo - wskazówki

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Do masy serowej i do polewy najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80%.

Pieczenie serniczków – Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.

Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.

Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.

Przepis na 12 serniczków (w zależności od wielkości foremki i papilotek może wyjść ze 2 serniczki więcej, miejcie więc 3 ciastka w zapasie).

mini serniczki czekoladowe z oreo

Mini serniczki czekoladowe z Oreo - przechowywanie

Przechowywać serniczki w lodówce,  zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.

mini serniczki czekoladowe z oreo

Smacznego!

mini serniczki czekoladowe z oreo

MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE Z OREO

Joanna | chocololo.pl
Wspaniałe mini serniczki czekoladowe z oreo.
Przepis na 12 serniczków (w zależności od wielkości foremki i papilotek może wyjść ze 2 serniczki więcej, miejcie więc 3 ciastka w zapasie).
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na serniczki

  • 12 szt ciastek Oreo (na spody)
  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g cukru białego (drobnego)
  • 5 g kakao
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę

  • 90 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem

  • 100 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 20 g cukru pudru

Do ozdoby

  • 6 szt ciastek Oreo

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Na spód każdej papilotki położyć ciastko.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy dodać przesianą mąkę z kakao i ponownie zmiksować.
  • Przygotowane papilotki z ciastkami wypełnić masą serową do krawędzi. Zagotować czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.

Przygotowanie polewy i kremu

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści.
  • Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).
  • W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
  • Na wierzch każdego serniczka (lekko wcisnąć w krem) dać połowę ciasteczka.

Zobacz także:

mini serniczki z truskawką w czekoladzie 1

MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKĄ W CZEKOLADZIE

Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.

ciasteczka z oreo i czekoladą

CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ

Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.

sernik dyniowy z oreo 1

SERNIK DYNIOWY Z OREO

Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

6 komentarzy

Kamila 21 stycznia 2022 - 19:21

Witam, czy mogę masę serową zrobić wieczorem, wstawić do lodówki i upiec następnego dnia rano?

Reply
Joanna | Chocololo 21 stycznia 2022 - 22:43

Dzień dobry! Nie, masę trzeba przygotować przed pieczeniem. Musi być ona w temperaturze pokojowej, po nocy w lodówce zgęstnieje i może się rozwarstwić. Lepiej zostawić składniki na noc w temperaturze pokojowej i rano zrobić szybko masę serową. Pozdrawiam serdecznie

Reply
Patrycja 9 marca 2022 - 21:19

Mam pytanie, jak Pani piekła serniczki w tych papilotkach, że one tak pięknie wyglądają? U mnie zazwyczaj one się wgniatają do środka. 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 11 marca 2022 - 12:04

Piekłam tak jak w przepisie, czyli w tych papilotkach (jak na zdjęciu) w formie na muffinki i w kąpieli wodnej. Proszę napisać coś więcej o tym wgniataniu 😉 Bo jeśli papilotki się jakoś nierówno układają podczas pieczenia, to przychodzą mi do głowy 2 rzeczy: 1. Średnica otworów na muffinki w Pani formie jest większa, 2. Papilotki są wykonane np. z cieńszego papieru więc gorzej trzymają masę. No i kąpiel wodna jest istotna jeśli chodzi o kształt. Pozdrawiam! 🙂

Reply
Karolina 11 maja 2023 - 10:08

5 gwiazdek
Czy można zrobić tak samo tylko z mleczna lub biała czekoladą ? 😉

Reply
Joanna | Chocololo 11 maja 2023 - 12:29

Można, chociaż zmniejszyłabym ilość cukru w masie serowej (chyba, że chce Pani słodsze to ok:) ) i ilość śmietanki do polewy, ponieważ może być za mało gęsta 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo