• 0

    Brak produktów w koszyku.

Świąteczny blok czekoladowy

Świąteczny blok czekoladowy

Blok czekoladowy w świątecznym wydaniu jest świetny. Pyszny i słodki, fajnie kakaowy i napakowany herbatnikami z mieszanką bakalii. Dodałam orzechy włoskie, migdały i suszone śliwki kalifornijskie. Dla podkreślenia świątecznego charakteru dodałam też dwie małe łyżeczki przyprawy piernikowej. Nie zdominowała smaku, ale gdzieś tam w tle czuć było korzenną nutę. Wyszło naprawdę pysznie. Świąteczny blok ładnie się kroi, mimo słodyczy można go jeść i jeść. Możecie dodać swoje ulubione orzechy lub suszone owoce. Bardzo fajnie będzie się komponować suszona żurawina lub wiśnie, ale morele czy rodzynki też będą pasować.
przepis na świąteczny blok czekoladowy

Świąteczny blok czekoladowy - wskazówki do przepisu

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku; użyłam mleka o zawartości tłuszczu 26% (w niebieskim opakowaniu).

Cukier – Zwykły drobny cukier, ale można użyć także brązowy, ponieważ ma bardziej karmelowy smak. Wcześniej, aby szybciej rozpuścił się w roztopionym maśle z wodą, warto zmielić go na cukier puder. Nie trzeba tego robić (choć polecam).

Do świątecznego bloku czekoladowego dodałam orzechy włoskie, migdały blanszowane i suszone śliwki.

Jakie inne składniki można dodać?

– orzechy laskowe (wcześniej podpieczone)

– orzechy pekan

– rodzynki

– suszone wiśnie

– suszone morele

– odrobinę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

– ciasteczka korzenne zamiast herbatników (uwaga, blok będzie słodszy i może być bardziej miękki)

Masa się zwarzyła. Co robić?

Czasem tak bywa, że coś się zwarzy. Blok czekoladowy jest prosty do przygotowania, ale to częsty problemem i szkoda marnować kupione składniki. Jeżeli po dodaniu mleka w proszku cała masa rozwarstwi się i oddzieli tłuszcz, to czym prędzej zagotujcie wodę i wlejcie ok. 30 ml wrzątku do masy. Szybko zmiksujcie i ewentualnie dodajcie jeszcze kapkę. Ważne, żeby szybko dodać wrzątek i dobrze zmiksować. Masa powinna zrobić się gładka.

Dlaczego masa się zwarzyła?

– Zbyt duża różnica temperatur składników (najczęstszy problem)

– Zagotowanie masła z wodą i cukrem

 

Przepis na formę keksówkę 20×10 cm. Oczywiście możecie dać większą, wtedy blok będzie niższy.

blok czekoladowy na święta

Świąteczny blok czekoladowy - przechowywanie

Zabezpieczony folią spożywczą lub schowany do pojemnika spożywczego blok czekoladowy, może spędzić w lodówce cały tydzień.

świąteczny blok czekoladowy z mlekiem w proszku

Smacznego!

Przepis na świąteczny blok czekoladowy:

świąteczny blok czekoladowy

ŚWIĄTECZNY BLOK CZEKOLADOWY

Joanna | Chocololo
Pyszny blok czekoladowy w świątecznym wydaniu. Napakowany herbatnikami orzechami włoskimi, migdałami i suszonymi śliwkami.
Przepis na keksówkę 20x10 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g masła
  • 100 ml wody
  • 150 g cukru drobnego
  • 340 g mleka w proszku (26% tłuszczu; nie granulat)
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 50 g śliwek suszonych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki połamać, orzechy i migdały posiekać, śliwki pokroić w kostkę. Wszystko odłożyć.
  • Do garnuszka włożyć pokrojone w kostkę masło i wlać wodę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie dopuszczać do zagotowania się masy).
  • Dodać cukier, przyprawę i kakao, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając dopóki cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przelać do dużej miski i zostawić do wystudzenia.
  • Do wystudzonej masy wsypywać stopniowo mleko w proszku, miksować na małych obrotach (można też szybko ręcznie np. drewnianą łyżką lub szpatułką). Gdy wszystko się połączy i powstanie gęsta masa dodać połamane herbatniki i bakalie. Dobrze wymieszać.
  • Przełożyć masę do formy, wierzch wyrównać (uklepać; całkiem mocno) i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
Słowo kluczowe blok czekoladowy, boże narodzenie, herbatniki, migdały, mleko w proszku, orzechy włoskie, przepis na święta, śliwki suszone, święta

Zobacz także:

wafle z mlekiem w proszku
wafle z mlekiem w proszku
trufle mleczno-orzechowe
trufle mleczno-orzechowe
blok czekoladowy
blok czekoladowy
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x