Świąteczny blok czekoladowy
Blok czekoladowy w świątecznym wydaniu jest świetny. Pyszny i słodki, fajnie kakaowy i napakowany herbatnikami z mieszanką bakalii. Dodałam orzechy włoskie, migdały i suszone śliwki kalifornijskie. Dla podkreślenia świątecznego charakteru dodałam też dwie małe łyżeczki przyprawy piernikowej. Nie zdominowała smaku, ale gdzieś tam w tle czuć było korzenną nutę. Wyszło naprawdę pysznie. Świąteczny blok ładnie się kroi, mimo słodyczy można go jeść i jeść. Możecie dodać swoje ulubione orzechy lub suszone owoce. Bardzo fajnie będzie się komponować suszona żurawina lub wiśnie, ale morele czy rodzynki też będą pasować.
Świąteczny blok czekoladowy - wskazówki do przepisu
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku; użyłam mleka o zawartości tłuszczu 26% (w niebieskim opakowaniu).
Cukier – Zwykły drobny cukier, ale można użyć także brązowy, ponieważ ma bardziej karmelowy smak. Wcześniej, aby szybciej rozpuścił się w roztopionym maśle z wodą, warto zmielić go na cukier puder. Nie trzeba tego robić (choć polecam).
Do świątecznego bloku czekoladowego dodałam orzechy włoskie, migdały blanszowane i suszone śliwki.
Jakie inne składniki można dodać?
– orzechy laskowe (wcześniej podpieczone)
– orzechy pekan
– rodzynki
– suszone wiśnie
– suszone morele
– odrobinę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
– ciasteczka korzenne zamiast herbatników (uwaga, blok będzie słodszy i może być bardziej miękki)
Masa się zwarzyła. Co robić?
Czasem tak bywa, że coś się zwarzy. Blok czekoladowy jest prosty do przygotowania, ale to częsty problemem i szkoda marnować kupione składniki. Jeżeli po dodaniu mleka w proszku cała masa rozwarstwi się i oddzieli tłuszcz, to czym prędzej zagotujcie wodę i wlejcie ok. 30 ml wrzątku do masy. Szybko zmiksujcie i ewentualnie dodajcie jeszcze kapkę. Ważne, żeby szybko dodać wrzątek i dobrze zmiksować. Masa powinna zrobić się gładka.
Dlaczego masa się zwarzyła?
– Zbyt duża różnica temperatur składników (najczęstszy problem)
– Zagotowanie masła z wodą i cukrem
Przepis na formę keksówkę 20×10 cm. Oczywiście możecie dać większą, wtedy blok będzie niższy.
Świąteczny blok czekoladowy - przechowywanie
Zabezpieczony folią spożywczą lub schowany do pojemnika spożywczego blok czekoladowy, może spędzić w lodówce cały tydzień.
Smacznego!
Przepis na świąteczny blok czekoladowy:

ŚWIĄTECZNY BLOK CZEKOLADOWY
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 200 g masła
- 100 ml wody
- 150 g cukru drobnego
- 340 g mleka w proszku (26% tłuszczu; nie granulat)
- 25 g kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 150 g herbatników maślanych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów blanszowanych
- 50 g śliwek suszonych
PRZYGOTOWANIE
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki połamać, orzechy i migdały posiekać, śliwki pokroić w kostkę. Wszystko odłożyć.
- Do garnuszka włożyć pokrojone w kostkę masło i wlać wodę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie dopuszczać do zagotowania się masy).
- Dodać cukier, przyprawę i kakao, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając dopóki cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przelać do dużej miski i zostawić do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy wsypywać stopniowo mleko w proszku, miksować na małych obrotach (można też szybko ręcznie np. drewnianą łyżką lub szpatułką). Gdy wszystko się połączy i powstanie gęsta masa dodać połamane herbatniki i bakalie. Dobrze wymieszać.
- Przełożyć masę do formy, wierzch wyrównać (uklepać; całkiem mocno) i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.