Pyszny blok czekoladowy w świątecznym wydaniu. Napakowany herbatnikami orzechami włoskimi, migdałami i suszonymi śliwkami.Przepis na keksówkę 20x10 cm.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki połamać, orzechy i migdały posiekać, śliwki pokroić w kostkę. Wszystko odłożyć.
Do garnuszka włożyć pokrojone w kostkę masło i wlać wodę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie dopuszczać do zagotowania się masy).
Dodać cukier, przyprawę i kakao, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając dopóki cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przelać do dużej miski i zostawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy wsypywać stopniowo mleko w proszku, miksować na małych obrotach (można też szybko ręcznie np. drewnianą łyżką lub szpatułką). Gdy wszystko się połączy i powstanie gęsta masa dodać połamane herbatniki i bakalie. Dobrze wymieszać.
Przełożyć masę do formy, wierzch wyrównać (uklepać; całkiem mocno) i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
Słowo kluczowe blok czekoladowy, boże narodzenie, herbatniki, migdały, mleko w proszku, orzechy włoskie, przepis na święta, śliwki suszone, święta