Cofnij
świąteczny blok czekoladowy

ŚWIĄTECZNY BLOK CZEKOLADOWY

Joanna | Chocololo
Pyszny blok czekoladowy w świątecznym wydaniu. Napakowany herbatnikami orzechami włoskimi, migdałami i suszonymi śliwkami.
Przepis na keksówkę 20x10 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g masła
  • 100 ml wody
  • 150 g cukru drobnego
  • 340 g mleka w proszku (26% tłuszczu; nie granulat)
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 50 g śliwek suszonych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki połamać, orzechy i migdały posiekać, śliwki pokroić w kostkę. Wszystko odłożyć.
  • Do garnuszka włożyć pokrojone w kostkę masło i wlać wodę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie dopuszczać do zagotowania się masy).
  • Dodać cukier, przyprawę i kakao, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając dopóki cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przelać do dużej miski i zostawić do wystudzenia.
  • Do wystudzonej masy wsypywać stopniowo mleko w proszku, miksować na małych obrotach (można też szybko ręcznie np. drewnianą łyżką lub szpatułką). Gdy wszystko się połączy i powstanie gęsta masa dodać połamane herbatniki i bakalie. Dobrze wymieszać.
  • Przełożyć masę do formy, wierzch wyrównać (uklepać; całkiem mocno) i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
Słowo kluczowe blok czekoladowy, boże narodzenie, herbatniki, migdały, mleko w proszku, orzechy włoskie, przepis na święta, śliwki suszone, święta