Sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie
Serniki na spodzie brownie są boskie, dlatego do kolekcji przepisów dołącza sernik z masłem orzechowym. Był absolutnie pyszny! Niech nie zdziwi Was mała foremka na zdjęciach, a większa w przepisie. To idealna połówka mojej ulubionej kwadratowej formy 20×20 cm. Chciałabym zrobić sernik w tej drugiej ale… wiadomo, wszystkiego nie mogę zjeść. A chciałabym! Sernik z masłem orzechowym jest delikatny, subtelnie orzechowy i umiarkowanie słodki. Spód to inna bajka. Mocno czekoladowe, lepkie i miękkie brownie z kawałkami mlecznej czekolady. Na wierzchu nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy. Jest też puszysty, cudownie orzechowy krem. Rewelacja.

Sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie - wskazówki
Sernik z masłem orzechowym pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej jest równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina, jest delikatny, wilgotny i bardziej kremowy .
Musimy przygotować większą blachę na gorącą wodę, taką blachę w której zmieści się forma, w której będzie sam sernik.
Do pieczenia sernika potrzebna jest forma 20×20 cm. Najczęściej takie formy nie maja odpinanego dna, ani żadnych szczelin nie trzeba wcześniej zabezpieczać jej z zewnątrz folią aluminiową jak w przypadku tortownic.
Jeżeli przeliczacie składniki na większą/mniejszą formę, zwróćcie uwagę na blachę, w której będzie pieczony. Blachy ze szczelinami i tortownice trzeba zabezpieczyć przed wodą. Polecam ten wpis: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Składniki potrzebne do przygotowania spodu brownie:
Jajka – Najlepiej rozmiar M. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu, nie margaryna.
Kakao – Alkalizowane, ciemne kakao, ogólnodostępne w sklepie np. DecoMorreno.
Mąka – Jasna mąka pszenna. Można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 700.
Cukier – Użyłam cukru brązowego i polecam go, ponieważ nadaje głębszy smak z karmelowym, słonawym posmakiem. Można użyć także zwykłego cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków.
Spodu nie pieczemy w kąpieli wodnej. Pieczemy go w formie (jeśli pieczecie w tortownicy musi być zabezpieczona) w temp. 170 stopni C przez 28 minut. Spód powinien lekko urosnąć, być błyszczący i równomiernie uniesiony. Będzie jednak bardzo miękki, nie pieczemy go do suchego patyczka ani nie studzimy przed wylaniem masy serowej.

Masa serowa z masłem orzechowym.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser, śmietankę i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Masło orzechowe – Gładkie masło, 100% pasty z orzechów ziemnych (arachidowych). Bez dodatków.
– Masę serową miksujemy, warto ją jednak zblendować na gładko. Jajka dodajemy na końcu, trzeba delikatnie wmieszać je do masy. Nie jest to niezbędne i można wszystkie składniki zblendować razem, ale sprawi to, że masa się lekko napowietrzy i może lekko urosnąć w piekarniku. Mi to akurat nie przeszkadza, bo sernik i tak jest nieduży, równo opada i nie pęka.
– Przygotowaną masę trzeba wylać na upieczony spód, może być gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.
Krem orzechowy.
Mascarpone – powinno być dobrze schłodzone.
Śmietanka – Słodka kremówka 30-36%. Również powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.
Masło orzechowe – 100% pasty orzechowej bez żadnych dodatków. Masło powinno być gładkie, bez kawałków orzechów.
– Przygotowany krem od razu wykorzystujemy do dekoracji sernika.
Przepis na formę 20×20 cm.

Sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie - przechowywanie
Pyszny orzechowy sernik na spodzie brownie najlepiej przechowywać w formie zabezpieczony folią spożywczą. Można także umieścić go w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie:

SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM NA SPODZIE BROWNIE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spód brownie
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g masła
- 180 g cukru drobnego
- 40 g kakao
- 70 g mąki pszennej
- 100 g czekolady mlecznej
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 g masła orzechowego
- 100 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 100 ml śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej)
- szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową
- 80 ml śmietanki 30-36%
- 80 g czekolady (mlecznej i gorzkiej pół na pół)
Składniki na krem orzechowy
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 100 g masła orzechowego
- 30 g cukru pudru
- 140 ml śmietanki 30-36% (dobrze schłodzonej)
Dodatkowo
- 30 g orzechów arachidowych (posiekanych i podprażonych na patelni)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
- Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
- Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
- W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.
Przygotowanie masy serowej
- Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
- W misce zblendować blenderem twaróg, mascarpone, masło orzechowe, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
- Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
- Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 2-3 godziny w lodówce (najlepiej przez noc).
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane na kostki czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
- Polać czekoladową polewą sernik. Schłodzić jeszcze 15-20 minut.
Przygotowanie kremu orzechowego
- W misce dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować) masło orzechowe, mascarpone i cukier puder.
- Śmietankę ubić na gęstą pianę (nie na sztywno, ale powinny być widoczne ślady po mieszadle) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
- Krem przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić sernik (można go wcześniej pokroić na kawałki) sporą ilością kremu i posypać posiekanymi orzeszkami.