• 0

    Brak produktów w koszyku.

Sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie

Sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie

Serniki na spodzie brownie są boskie, dlatego do kolekcji przepisów dołącza sernik z masłem orzechowym. Był absolutnie pyszny! Niech nie zdziwi Was mała foremka na zdjęciach, a większa w przepisie. To idealna połówka mojej ulubionej kwadratowej formy 20×20 cm. Chciałabym zrobić sernik w tej drugiej ale… wiadomo, wszystkiego nie mogę zjeść. A chciałabym! Sernik z masłem orzechowym jest delikatny, subtelnie orzechowy i umiarkowanie słodki. Spód to inna bajka. Mocno czekoladowe, lepkie i miękkie brownie z kawałkami mlecznej czekolady. Na wierzchu nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy. Jest też puszysty, cudownie orzechowy krem. Rewelacja.
Sernik z masłem orzechowym brownie

Sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie - wskazówki

Sernik z masłem orzechowym pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej jest równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina, jest delikatny, wilgotny i bardziej kremowy .

Musimy przygotować większą blachę na gorącą wodę, taką blachę w której zmieści się forma, w której będzie sam sernik.

Do pieczenia sernika potrzebna jest forma 20×20 cm. Najczęściej takie formy nie maja odpinanego dna, ani żadnych szczelin nie trzeba wcześniej zabezpieczać jej z zewnątrz folią aluminiową jak w przypadku tortownic.

Jeżeli przeliczacie składniki na większą/mniejszą formę, zwróćcie uwagę na blachę, w której będzie pieczony. Blachy ze szczelinami i tortownice trzeba zabezpieczyć przed wodą. Polecam ten wpis: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.

 

Składniki potrzebne do przygotowania spodu brownie:

Jajka – Najlepiej rozmiar M. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu, nie margaryna.

Kakao – Alkalizowane, ciemne kakao, ogólnodostępne w sklepie np. DecoMorreno.

Mąka – Jasna mąka pszenna. Można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 700.

Cukier – Użyłam cukru brązowego i polecam go, ponieważ nadaje głębszy smak z karmelowym, słonawym posmakiem. Można użyć także zwykłego cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków.

Spodu nie pieczemy w kąpieli wodnej. Pieczemy go w formie (jeśli pieczecie w tortownicy musi być zabezpieczona)  w temp. 170 stopni C przez 28 minut. Spód powinien lekko urosnąć, być błyszczący i równomiernie uniesiony. Będzie jednak bardzo miękki, nie pieczemy go do suchego patyczka ani nie studzimy przed wylaniem masy serowej.

przepis na sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie

Masa serowa z masłem orzechowym.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser, śmietankę i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Masło orzechowe – Gładkie masło, 100% pasty z orzechów ziemnych (arachidowych). Bez dodatków.

– Masę serową miksujemy, warto ją jednak zblendować na gładko. Jajka dodajemy na końcu, trzeba delikatnie wmieszać je do masy. Nie jest to niezbędne i można wszystkie składniki zblendować razem, ale sprawi to, że masa się lekko napowietrzy i może lekko urosnąć w piekarniku. Mi to akurat nie przeszkadza, bo sernik i tak jest nieduży, równo opada i nie pęka.

– Przygotowaną masę trzeba wylać na upieczony spód, może być gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.

 

Krem orzechowy.

Mascarpone – powinno być dobrze schłodzone.

Śmietanka – Słodka kremówka 30-36%. Również powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.

Masło orzechowe – 100%  pasty orzechowej bez żadnych dodatków. Masło powinno być gładkie, bez kawałków orzechów.

– Przygotowany krem od razu wykorzystujemy do dekoracji sernika.

Przepis na formę 20×20 cm.

pyszny sernik z masłem orzechowym na czekoladowym spodzie brownie

Sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie - przechowywanie

Pyszny orzechowy sernik  na spodzie brownie najlepiej przechowywać w formie zabezpieczony folią spożywczą. Można także umieścić go w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie

Smacznego!

Przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym na spodzie brownie:

Sernik z masłem orzechowym brownie

SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM NA SPODZIE BROWNIE

Joanna | Chocololo
Idealny sernik z masłem orzechowym na mega czekoladowym spodzie brownie.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód brownie

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 180 g cukru drobnego
  • 40 g kakao
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g masła orzechowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 100 ml śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli

Składniki na polewę czekoladową

  • 80 ml śmietanki 30-36%
  • 80 g czekolady (mlecznej i gorzkiej pół na pół)

Składniki na krem orzechowy

  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 100 g masła orzechowego
  • 30 g cukru pudru
  • 140 ml śmietanki 30-36% (dobrze schłodzonej)

Dodatkowo

  • 30 g orzechów arachidowych (posiekanych i podprażonych na patelni)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
  • Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
  • W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.

Przygotowanie masy serowej

  • Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
  • W misce zblendować blenderem twaróg, mascarpone, masło orzechowe, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
  • Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 2-3 godziny w lodówce (najlepiej przez noc).

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane na kostki czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
  • Polać czekoladową polewą sernik. Schłodzić jeszcze 15-20 minut.

Przygotowanie kremu orzechowego

  • W misce dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować) masło orzechowe, mascarpone i cukier puder.
  • Śmietankę ubić na gęstą pianę (nie na sztywno, ale powinny być widoczne ślady po mieszadle) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
  • Krem przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić sernik (można go wcześniej pokroić na kawałki) sporą ilością kremu i posypać posiekanymi orzeszkami.
Słowo kluczowe brownie, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem orzechowy, masło orzechowe, sernik, sernik na spodzie brownie, sernikobrownie

Zobacz także:

kajmakowy sernik na spodzie brownie
kajmakowy sernik na spodzie brownie
sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie
sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie
najlepszy pyszny sernik jagodowy na bardzo czekoladowym spodzie z kawałkami czekolady
sernik jagodowy na spodzie brownie
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x