400gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
150gmascarpone(w temp. pokojowej)
2jajka(w temp. pokojowej)
200gmasła orzechowego
100gcukru pudru
1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
100mlśmietanki 30-36%(w temp. pokojowej)
szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową
80mlśmietanki 30-36%
80gczekolady(mlecznej i gorzkiej pół na pół)
Składniki na krem orzechowy
100gmascarpone(dobrze schłodzonego)
100gmasła orzechowego
30gcukru pudru
140mlśmietanki 30-36%(dobrze schłodzonej)
Dodatkowo
30gorzechów arachidowych(posiekanych i podprażonych na patelni)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.
Przygotowanie masy serowej
Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
W misce zblendować blenderem twaróg, mascarpone, masło orzechowe, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 2-3 godziny w lodówce (najlepiej przez noc).
Przygotowanie polewy
W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane na kostki czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
Polać czekoladową polewą sernik. Schłodzić jeszcze 15-20 minut.
Przygotowanie kremu orzechowego
W misce dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować) masło orzechowe, mascarpone i cukier puder.
Śmietankę ubić na gęstą pianę (nie na sztywno, ale powinny być widoczne ślady po mieszadle) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić sernik (można go wcześniej pokroić na kawałki) sporą ilością kremu i posypać posiekanymi orzeszkami.
Słowo kluczowe brownie, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem orzechowy, masło orzechowe, sernik, sernik na spodzie brownie, sernikobrownie