Gofry na maślance z kawałkami czekolady
Jeżeli lubicie na śniadanie skubnąć gofra to może wypróbujecie przepis na gofry na maślance z kawałkami czekolady? Gofry, mam wrażenie bardziej treściwe i cięższe niż te na mleku, jednak bardzo smaczne. Chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Do tego kawałki czekolady… Ja lubię gofry z owocami lub bananem i masłem orzechowym, oraz klasycznie – z cukrem pudrem. I takie połączenia Wam polecam.
Gofry na maślance z kawałkami czekolady - wskazówki
Nie należy pomijać kroku, w którym dajemy ciastu odpocząć na 30 minut. Można go nawet wydłużyć do 1 godziny.
Białka ubijamy i mieszamy z ciastem bezpośrednio przed pieczeniem gofrów.
Budyń – Zwykły budyń waniliowy o masie 60 gram. Może być z cukrem.
Czekolada – Gorzka między 60-80%. Można pomieszać mleczną i gorzką w proporcji pół na pół, jednak gofry mogą się bardziej przypiekać. Czekolada mleczna ma więcej cukru.
Pieczenie gofrów.
Gofrownica powinna być bardzo dobrze rozgrzana przed pieczeniem gofrów. Przed pierwszym pieczeniem, mimo że w cieście jest tłuszcz to polecam posmarować ją (odrobinę, np. pędzelkiem) olejem lub masłem klarowanym.
Piec gofry kilka minut, aż się zarumienią. W zależności od gofrownicy czas może wynosić od 5-10minut. Ja swoje piekłam 6 minut.
Zaraz po upieczeniu gofry układać na kratce aby odparowały z każdej strony. Nie układać na talerzu, ani tym bardziej jeden na drugim. Mogą zrobić się gumowe.
Gofry najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i lekkim odparowaniu. Stygną szybko i mogą tracić chrupkość. Wystarczy je wtedy położyć na kratce w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni C. Piec po ok. 1-2 minuty z każdej strony.
Przepis na ok. 12 sztuk.
Gofry na maślance z kawałkami czekolady - przechowywanie
Gofry można przechowywać w pojemniku lub owinięte folią spożywczą. W temperaturze pokojowej najwyżej 1 dzień. W lodówce do 2 dni. Odgrzewać na kratce w piekarniku (jak we wskazówkach).
Jak najbardziej gofry można mrozić. W specjalnych woreczkach lub zabezpieczone folią spożywczą. Gofry mrozić do 2 miesięcy i odgrzewać w piekarniku.
Smacznego!
GOFRY NA MAŚLANCE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 g)
- 500 ml maślanki
- 2 duże jajka
- 90 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- W garnuszku roztopić masło i odstawić do przestudzenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem i odłożyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka włożyć do czystej i suchej miski szklanej lub metalowej (będą ubijane na sztywną pianę).
- Do miski wlać maślankę, roztopione masło, dodać cukier i żółtka, wymieszać dobrze. Przesiać mąkę z budyniem i proszkiem. Wymieszać, aby nie było grudek. Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na 30 minut.
- W tym czasie nagrzać gofrownicę.
- Czekoladę posiekać, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ciasta wsypać czekoladę, delikatnie wymieszać i dodać białka. Wmieszać je delikatnie szpatułką.
- Wykładać ciasto na gofrownicę, piec do zrumienienia.
Zobacz także:
TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM
Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole. Można przyozdobić go różnymi owocami.
BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ
Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej, co podczas jedzenia jest wyczuwalne.
SZYBKIE PĄCZUSZKI CYNAMONOWE Z NUTELLĄ
Niebywale proste do przygotowania pączuszki. Bardzo smaczna alternatywa jeśli nie macie czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego. Pączuszki będą wspaniałe na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Robi się je zaskakująco szybko.