Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym
Rewelacyjne ciasto dyniowe z kremem czekoladowym. Koniecznie zapiszcie ten przepis. To ciasto to mój nowy jesienny hit. Dyniowe ciasto jest aromatyczne, pięknie pachnie pomarańczą i cynamonem. Jest niesamowicie wilgotne, miękkie i pełne smaku. W dodatku ma piękny, pomarańczowy kolor. Z czekoladowym kremem i orzechami… no jesień na talerzu. Krem przygotowałam z serka śmietankowego. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na blogu. Jest przesmaczny, słodki i przyjemnie słonawy. Połączenie go z ciastem dyniowym jest świetne. Przygotujcie wcześniej puree z dyni bo samo ciasto dyniowe robi się szybko i jest proste do przygotowania. Krem czekoladowy jest ekspresowy, wystarczy wymieszać składniki. Na jednym kawałku się nie skończy…

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym - wskazówki
Wskazówki do ciasta dyniowego.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Dynia – W tym przepisie użyłam piżmowej.
Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 270 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 400-500 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 20-30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.
Ilość surowej dyni zależy od jej rodzaju np. hokkaido puści mniej wody niż np. prowansalska.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Krem czekoladowy.
Serek śmietankowy – Lekko słony serek np. Philadelphia, Łaciaty lub Twój Smak z Piątnicy. Użyłam tego ostatniego.
Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej. Powinno być w tej samej temperaturze co serek i reszta składników. Inaczej krem się zwarzy.
Czekoladowy krem z serka jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki i gotowe.
Przepis na formę 20×20.

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym - przechowywanie
Po przygotowaniu i posmarowaniu kremem ciasto może spędzić do 10 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie najlepiej je spakować do szczelnego pojemnika lub zostawić w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 2-3 dni.

Smacznego!
Przepis na ciasto dyniowe z kremem czekoladowym:

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 270 g puree z dyni (w temp. pokojowej)
- 160 g mąki pszennej
- 2 jajka (w temp.pokojowej)
- 55 ml oleju
- 110 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 40 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskany)
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na krem
- 260 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
- 60 g masła (miękkiego)
- 90 g cukru pudru
- 20 g kakao
Dodatkowo
- 20-30 g posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
- Do większej miski dać puree z dyni, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko dokładnie.
- Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki, aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Przygotowanie kremu
- Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
- Krem wyłożyć na ciasto, rozsmarować. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.