• 0

    Brak produktów w koszyku.

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym

Rewelacyjne ciasto dyniowe z kremem czekoladowym. Koniecznie zapiszcie ten przepis. To ciasto to mój nowy jesienny hit. Dyniowe ciasto jest aromatyczne, pięknie pachnie pomarańczą i cynamonem. Jest niesamowicie wilgotne, miękkie i pełne smaku. W dodatku ma piękny, pomarańczowy kolor. Z czekoladowym kremem i orzechami… no jesień na talerzu. Krem przygotowałam z serka śmietankowego. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na blogu. Jest przesmaczny, słodki i przyjemnie słonawy. Połączenie go z ciastem dyniowym jest świetne. Przygotujcie wcześniej puree z dyni bo samo ciasto dyniowe robi się szybko i jest proste do przygotowania. Krem czekoladowy jest ekspresowy, wystarczy wymieszać składniki. Na jednym kawałku się nie skończy…
przepis na pyszne ciasto dyniowe z kremem czekoladowym

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym - wskazówki

Wskazówki do ciasta dyniowego.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dynia – W tym przepisie użyłam piżmowej.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 270 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 400-500 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 20-30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Ilość surowej dyni zależy od jej rodzaju np. hokkaido puści mniej wody niż np. prowansalska.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

przygotowanie ciasta dyniowego

Krem czekoladowy.

Serek śmietankowy – Lekko słony serek np. Philadelphia, Łaciaty lub Twój Smak z Piątnicy. Użyłam tego ostatniego.

Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej. Powinno być w tej samej temperaturze co serek i reszta składników. Inaczej krem się zwarzy.

Czekoladowy krem z serka jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki i gotowe.

Przepis na formę 20×20.

pieczenie ciasta dyniowego

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym - przechowywanie

Po przygotowaniu i posmarowaniu kremem ciasto może spędzić do 10 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie najlepiej je spakować do szczelnego pojemnika lub zostawić w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 2-3 dni.

ciasto dyniowe z kremem

Smacznego!

Przepis na ciasto dyniowe z kremem czekoladowym:

ciasto dyniowe z kremem czekoladowym

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | Chocololo
Rewelacyjne, miękkie, pachnące i wilgotne ciasto dyniowe z czekoladowym kremem.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 270 g puree z dyni (w temp. pokojowej)
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 jajka (w temp.pokojowej)
  • 55 ml oleju
  • 110 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 40 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskany)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na krem

  • 260 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła (miękkiego)
  • 90 g cukru pudru
  • 20 g kakao

Dodatkowo

  • 20-30 g posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
  • Do większej miski dać puree z dyni, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki, aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu

  • Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
  • Krem wyłożyć na ciasto, rozsmarować. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto dyniowe, ciasto z kremem, cynamon, dynia, krem, skórka pomarańczowa

Zobacz także:

ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
muffinki czekoladowo-dyniowe
muffinki czekoladowo-dyniowe
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x