Cofnij
ciasto dyniowe z kremem czekoladowym

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | Chocololo
Rewelacyjne, miękkie, pachnące i wilgotne ciasto dyniowe z czekoladowym kremem.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 270 g puree z dyni (w temp. pokojowej)
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 jajka (w temp.pokojowej)
  • 55 ml oleju
  • 110 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 40 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskany)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na krem

  • 260 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła (miękkiego)
  • 90 g cukru pudru
  • 20 g kakao

Dodatkowo

  • 20-30 g posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
  • Do większej miski dać puree z dyni, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki, aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu

  • Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
  • Krem wyłożyć na ciasto, rozsmarować. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto dyniowe, ciasto z kremem, cynamon, dynia, krem, skórka pomarańczowa