Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Joanna | Chocololo
Rewelacyjne, miękkie, pachnące i wilgotne ciasto dyniowe z czekoladowym kremem.
Przepis na formę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS
PRZYPNIJ PRZEPIS
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
SKŁADNIKI
Składniki na ciasto
270
g
puree z dyni
(w temp. pokojowej)
160
g
mąki pszennej
2
jajka
(w temp.pokojowej)
55
ml
oleju
110
g
cukru drobnego
1
op.
cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
(ok. 16 g)
40
ml
soku pomarańczowego
(świeżo wyciskany)
skórka otarta z jednej pomarańczy
¾
łyżeczki
proszku do pieczenia
¾
łyżeczki
sody
1
łyżeczka
cynamonu
Składniki na krem
260
g
serka śmietankowego
(w temp. pokojowej)
60
g
masła
(miękkiego)
90
g
cukru pudru
20
g
kakao
Dodatkowo
20-30
g
posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół).
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
Do większej miski dać puree z dyni, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko dokładnie.
Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki, aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać.
Piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Przygotowanie kremu
Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
Krem wyłożyć na ciasto, rozsmarować. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.
Słowo kluczowe
ciasto, ciasto dyniowe, ciasto z kremem, cynamon, dynia, krem, skórka pomarańczowa