• 0

    Brak produktów w koszyku.

Mini serniczki z kremem czekoladowym

Mini serniczki z kremem czekoladowym

Ostatnio mini serniczki robiłam chyba w zeszłym roku. Jak do tego doszło? Przecież te małe, pyszne cuda robi się szybko, nie trzeba ich długo studzić i czekać aż stężeją. Wystarczy godzina w lodówce. Inaczej jest z kremem, który do nich przygotowałam. Czekoladowy krem z mascarpone wymaga wcześniejszego rozpuszczenia czekolady w śmietance, a przez to musi być też dobrze schłodzony. Przy tak małej ilości powinno wystarczyć 6 godzin, ale jak zawsze polecam przygotować się wcześniej i schować śmietankę z czekoladą do lodówki na noc. Mini serniczki z kremem czekoladowym są pyszne, słodko waniliowe. Na spodzie znalazły się pokruszone ciasteczka Oreo z odrobiną masła. Jeśli macie ochotę, to mini serniczki można posypać posiekaną czekoladą, orzechami lub położyć na wierzch owoce. Idealne będą np. maliny, truskawki, czy borówki.
przepis na mini serniczki z kremem czekoladowym

Mini serniczki z kremem czekoladowym - wskazówki

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietanę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Masę serową warto przygotować blenderem, wtedy jest bardziej kremowa.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Do kremu używamy 70 g mascarpone. Jeżeli specjalnie musicie kupić całe opakowanie do kremu, to zostanie Wam 180 g serka.  Wykorzystajcie go do serniczków i zamiast używać twarogu sernikowego, tłustego lub półtłustego, to zblendujcie go z chudym twarogiem. Czyli 180 g serka mascarpone i 270 g chudego twarogu.

Oreo – Użyłam ciasteczek Oreo z podwójnym nadzieniem. Można użyć zwykłych.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. 12% też się nada.

 

Krem czekoladowy.

Składniki na krem – mascarpone i śmietanka z rozpuszczoną czekoladą – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

 

Pieczenie serniczków.

Serniczki piekłam bez kąpieli wodnej, za to w niższej temperaturze.

Jak najbardziej możecie upiec je w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika. Jeśli zdecydujecie się piec w ten sposób, to temp. pieczenia może być wyższa, 165 stopni C.

Przepis na 12 mini serniczków.

pyszne mini serniczki z kremem z czekolady

Przechowywanie mini serniczków z kremem czekoladowym

Pyszne małe serniczki z kremem czekoladowym przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Najlepiej schować je do szczelnego pojemnika spożywczego.

mini serniczki z czekoladowym kremem

Smacznego!

Przepis na mini serniczki z kremem czekoladowym:

mini serniczki z kremem czekoladowym

MINI SERNICZKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | Chocololo
Pyszne, waniliowe mini serniczki z kremem czekoladowym.
Przepis na 12 mini serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spody

  • 100 g Oreo
  • 15 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego* (w temp. pokojowej)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietanowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru

Składniki na krem czekoladowy

  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 20 g cukru pudru
  • 75 g mascarpone* (dobrze schłodzonego)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu etap 1

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin (najlepiej przez noc).

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Ciastka Oreo zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku i wlać do okruchów. Wymieszać całość i nałożyć po równo do każdej papilotki i docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietanę, cukier, jajka i budyń. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Piec 25minut. Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.

Przygotowanie kremu etap 2

  • Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
  • Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.

WSKAZÓWKI

*Zamiast tego mielonego twarogu półtłustego/tłustego można zblendować razem 180 g mascarpone i 270 g chudego twarogu.
Słowo kluczowe budyń, krem, krem czekoladowy, mini serniczki, oreo

Zobacz także:

mini serniczki black forest
mini serniczki black forest
mini serniczki czekoladowe z oreo
mini serniczki czekoladowe z oreo
mini serniczki potrójnie czekoladowe
mini serniczki potrójnie czekoladowe
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x