450gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego*(w temp. pokojowej)
100gkwaśnej śmietany 18%(w temp. pokojowej)
1op.budyniu waniliowego lub śmietanowego
2jajka(w temp. pokojowej)
80gcukru pudru
Składniki na krem czekoladowy
150mlśmietanki 30-36%
50gczekolady gorzkiej
20gcukru pudru
75gmascarpone*(dobrze schłodzonego)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu etap 1
Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin (najlepiej przez noc).
Przygotowanie serniczków
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
Ciastka Oreo zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku i wlać do okruchów. Wymieszać całość i nałożyć po równo do każdej papilotki i docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietanę, cukier, jajka i budyń. Miksować do powstania jednolitej masy.
Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Piec 25minut. Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.
Przygotowanie kremu etap 2
Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
WSKAZÓWKI
*Zamiast tego mielonego twarogu półtłustego/tłustego można zblendować razem 180 g mascarpone i 270 g chudego twarogu.
Słowo kluczowe budyń, krem, krem czekoladowy, mini serniczki, oreo