Cofnij
mini serniczki z kremem czekoladowym

MINI SERNICZKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | Chocololo
Pyszne, waniliowe mini serniczki z kremem czekoladowym.
Przepis na 12 mini serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spody

  • 100 g Oreo
  • 15 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego* (w temp. pokojowej)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietanowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru

Składniki na krem czekoladowy

  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 20 g cukru pudru
  • 75 g mascarpone* (dobrze schłodzonego)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu etap 1

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin (najlepiej przez noc).

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Ciastka Oreo zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku i wlać do okruchów. Wymieszać całość i nałożyć po równo do każdej papilotki i docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietanę, cukier, jajka i budyń. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Piec 25minut. Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.

Przygotowanie kremu etap 2

  • Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
  • Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.

WSKAZÓWKI

*Zamiast tego mielonego twarogu półtłustego/tłustego można zblendować razem 180 g mascarpone i 270 g chudego twarogu.
Słowo kluczowe budyń, krem, krem czekoladowy, mini serniczki, oreo