• 0

    Brak produktów w koszyku.

Ciasteczka potrójnie czekoladowe (mega ciastka z czekoladą)

Ciasteczka potrójnie czekoladowe (mega ciastka z czekoladą)

Duże ciastka czekoladowe z dużą ilością czekolady? Mamy to! Ciasteczka potrójnie czekoladowe to przepis, na który warto się skusić. Są trochę w kawiarnianym stylu, czyli kawał ciastka, ogrom słodyczy, krucho-miękkie i idealne do kawy. Ciasteczka mają w środku kawałki trzech rodzajów czekolady: mlecznej, białej i gorzkiej. Na wierzchu, gdy ciastka są jeszcze gorące powciskajcie ich jeszcze więcej. Dwa rodzaje cukru sprawiają, że ciastka mają fajną konsystencję. Kruchą, jednocześnie w środku są miękkie i lekko karmelowe. Mi smakowały bardzo. W dodatku świetnie się mrożą i zawsze można mieć je pod ręką. Myślę, że Crumbl Cookies może się schować, a z tym przepisem nie będziecie mieli ochoty na inne ciastka potrójnie czekoladowe. Skusicie się?
mega słodkie i pyszne ciasteczka z trzema rodzajami czekolady

Ciasteczka potrójnie czekoladowe - wskazówki do przepisu

Masło –Nie zamieniamy masła na margarynę, ponieważ ciasteczka nie będą wtedy takie smaczne. Może mieć dowolną temperaturę, masło i tak roztapiamy.

Mąka – Pszenna mąka tortowa.

Cukier – W przepisie mamy dwa rodzaje cukru – biały i brązowy. Warto pomieszać biały z brązowym, ponieważ brązowy dodatkowo daje lekko karmelowy posmak i sprawia, że ciastka mają lekko gumową konsystencję. Wiem, że cukru w tych ciasteczkach jest sporo, ale on nadaje im fajną, właśnie krucho-gumową konsystencję, a jednocześnie ciasteczka nie są suche.

Kakao – Ciemne kakao np. DecoMorreno, nie używajcie kakao niealkalizowanego  (np. ze sklepów bio). Takie kakao jest jaśniejsze, delikatniejsze w smaku, ciasteczka nie będą tak mocno czekoladowe. Możecie nawet się skusić podmienić połowę kakao na czarne kakao, które czasem można dostać w sklepach.

Czekolada – 3 rodzaje czekolady: mleczna, biała i gorzka. Do środka warto czekoladę pokroić drobniej (ale nie posiekać), na wierzch powciskać większe kosteczki.

Jak długo piec ciasteczka mega czekoladowe jak z kawiarni?

W zupełności wystarczy 14 minut w temp. 180 stopni C (góra-dół). Bez termoobiegu. Nie pieczemy ich dłużej, wtedy będą mocniej kruche. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie i gorące. To najlepszy moment na powciskanie czekolady, która wbije się w wierzch i lekko rozpuści. Robimy to szybko, ciastka twardnieją i stygną. Po kilku minutach przenosimy je na kratkę do studzenia.

Przepis na 10 dużych ciastek o średnicy ok. 9-10 cm.

przepis na mocno czekoladowe ciastka z trzema rodzajami czekolady

Ciasteczka mega czekoladowe z trzeba rodzajami czekolady - przechowywanie

Mega czekoladowe ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej. Najlepiej w szczelnym pojemniku, ale w woreczku spożywczym też będzie ok. Do 4-5 dni.

Ciastka można też mrozić. Wystarczy zawinąć po 2 (lub więcej) ciastka w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Mrozimy do 3 miesięcy. Zamrożone ciastka wyciągamy na talerzyk i po ok. 20 minutach, gdy nabiorą temperatury pokojowej będą dobre.

pyszne mocno czekoladowe ciastka potrójnie czekoladowe

Smacznego!

Przepis na ciasteczka potrójnie czekoladowe:

ciasteczka potrójnie czekoladowe jak crumbl cookies (2)

CIASTECZKA POTRÓJNIE CZEKOLADOWE

Joanna | Chocololo
Duże, słodkie ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej.
Przepis na 10 dużych ciastek. (ok. 9-10 cm)

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 125 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru brązowego
  • 80 g cukru białego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady białej
  • 70 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo na wierzch ciastek

  • po ok. 20-30 g czekolady białej, gorzkiej i mlecznej pokrojone na kawałki (łącznie 60-90 g)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Czekolady mleczną, białą i gorzką pokroić na drobną kostkę. Odłożyć.
  • Masło roztopić, wlać do miski i dodać cukier biały i brązowy. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajko, wymieszać całość dłuższą chwilę, aby całość lekko się spieniła, a cukier bardziej rozpuścił.
  • Do mokrych składników wsypać mieszankę mąki, wymieszać do powstania gęstego, lśniącego ciasta. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
  • Na blachę w dużych odstępach nakładać spore porcje ciasta. Można ulepić 10 kulek w dłoniach lub nałożyć je gałkownicą o pojemności 50 ml.
  • Ciastka piec 14 minut, wyjąć z piekarnika i od razu w gorące i miękkie ciastka powciskać kawałki czekolady. Ciastka zostawić na blaszce na 3-4 minuty, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, ciastka, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao

Zobacz także:

chocolate chip cookies przepis
chocolate chip cookies przepis
ciasteczka bananowe z orzechami i czekoladą
ciasteczka bananowe z orzechami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x