Ciasteczka potrójnie czekoladowe (mega ciastka z czekoladą)
Duże ciastka czekoladowe z dużą ilością czekolady? Mamy to! Ciasteczka potrójnie czekoladowe to przepis, na który warto się skusić. Są trochę w kawiarnianym stylu, czyli kawał ciastka, ogrom słodyczy, krucho-miękkie i idealne do kawy. Ciasteczka mają w środku kawałki trzech rodzajów czekolady: mlecznej, białej i gorzkiej. Na wierzchu, gdy ciastka są jeszcze gorące powciskajcie ich jeszcze więcej. Dwa rodzaje cukru sprawiają, że ciastka mają fajną konsystencję. Kruchą, jednocześnie w środku są miękkie i lekko karmelowe. Mi smakowały bardzo. W dodatku świetnie się mrożą i zawsze można mieć je pod ręką. Myślę, że Crumbl Cookies może się schować, a z tym przepisem nie będziecie mieli ochoty na inne ciastka potrójnie czekoladowe. Skusicie się?

Ciasteczka potrójnie czekoladowe - wskazówki do przepisu
Masło –Nie zamieniamy masła na margarynę, ponieważ ciasteczka nie będą wtedy takie smaczne. Może mieć dowolną temperaturę, masło i tak roztapiamy.
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Cukier – W przepisie mamy dwa rodzaje cukru – biały i brązowy. Warto pomieszać biały z brązowym, ponieważ brązowy dodatkowo daje lekko karmelowy posmak i sprawia, że ciastka mają lekko gumową konsystencję. Wiem, że cukru w tych ciasteczkach jest sporo, ale on nadaje im fajną, właśnie krucho-gumową konsystencję, a jednocześnie ciasteczka nie są suche.
Kakao – Ciemne kakao np. DecoMorreno, nie używajcie kakao niealkalizowanego (np. ze sklepów bio). Takie kakao jest jaśniejsze, delikatniejsze w smaku, ciasteczka nie będą tak mocno czekoladowe. Możecie nawet się skusić podmienić połowę kakao na czarne kakao, które czasem można dostać w sklepach.
Czekolada – 3 rodzaje czekolady: mleczna, biała i gorzka. Do środka warto czekoladę pokroić drobniej (ale nie posiekać), na wierzch powciskać większe kosteczki.
Jak długo piec ciasteczka mega czekoladowe jak z kawiarni?
W zupełności wystarczy 14 minut w temp. 180 stopni C (góra-dół). Bez termoobiegu. Nie pieczemy ich dłużej, wtedy będą mocniej kruche. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie i gorące. To najlepszy moment na powciskanie czekolady, która wbije się w wierzch i lekko rozpuści. Robimy to szybko, ciastka twardnieją i stygną. Po kilku minutach przenosimy je na kratkę do studzenia.
Przepis na 10 dużych ciastek o średnicy ok. 9-10 cm.

Ciasteczka mega czekoladowe z trzeba rodzajami czekolady - przechowywanie
Mega czekoladowe ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej. Najlepiej w szczelnym pojemniku, ale w woreczku spożywczym też będzie ok. Do 4-5 dni.
Ciastka można też mrozić. Wystarczy zawinąć po 2 (lub więcej) ciastka w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Mrozimy do 3 miesięcy. Zamrożone ciastka wyciągamy na talerzyk i po ok. 20 minutach, gdy nabiorą temperatury pokojowej będą dobre.

Smacznego!
Przepis na ciasteczka potrójnie czekoladowe:

CIASTECZKA POTRÓJNIE CZEKOLADOWE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczka
- 125 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru brązowego
- 80 g cukru białego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 70 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady białej
- 70 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo na wierzch ciastek
- po ok. 20-30 g czekolady białej, gorzkiej i mlecznej pokrojone na kawałki (łącznie 60-90 g)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Czekolady mleczną, białą i gorzką pokroić na drobną kostkę. Odłożyć.
- Masło roztopić, wlać do miski i dodać cukier biały i brązowy. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajko, wymieszać całość dłuższą chwilę, aby całość lekko się spieniła, a cukier bardziej rozpuścił.
- Do mokrych składników wsypać mieszankę mąki, wymieszać do powstania gęstego, lśniącego ciasta. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
- Na blachę w dużych odstępach nakładać spore porcje ciasta. Można ulepić 10 kulek w dłoniach lub nałożyć je gałkownicą o pojemności 50 ml.
- Ciastka piec 14 minut, wyjąć z piekarnika i od razu w gorące i miękkie ciastka powciskać kawałki czekolady. Ciastka zostawić na blaszce na 3-4 minuty, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.