po ok. 20-30 g czekolady białej, gorzkiej i mlecznej pokrojone na kawałki(łącznie 60-90 g)
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
Czekolady mleczną, białą i gorzką pokroić na drobną kostkę. Odłożyć.
Masło roztopić, wlać do miski i dodać cukier biały i brązowy. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajko, wymieszać całość dłuższą chwilę, aby całość lekko się spieniła, a cukier bardziej rozpuścił.
Do mokrych składników wsypać mieszankę mąki, wymieszać do powstania gęstego, lśniącego ciasta. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
Na blachę w dużych odstępach nakładać spore porcje ciasta. Można ulepić 10 kulek w dłoniach lub nałożyć je gałkownicą o pojemności 50 ml.
Ciastka piec 14 minut, wyjąć z piekarnika i od razu w gorące i miękkie ciastka powciskać kawałki czekolady. Ciastka zostawić na blaszce na 3-4 minuty, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, ciastka, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao