Cofnij
ciasteczka potrójnie czekoladowe jak crumbl cookies (2)

CIASTECZKA POTRÓJNIE CZEKOLADOWE

Joanna | Chocololo
Duże, słodkie ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej.
Przepis na 10 dużych ciastek. (ok. 9-10 cm)

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 125 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru brązowego
  • 80 g cukru białego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady białej
  • 70 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo na wierzch ciastek

  • po ok. 20-30 g czekolady białej, gorzkiej i mlecznej pokrojone na kawałki (łącznie 60-90 g)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Czekolady mleczną, białą i gorzką pokroić na drobną kostkę. Odłożyć.
  • Masło roztopić, wlać do miski i dodać cukier biały i brązowy. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajko, wymieszać całość dłuższą chwilę, aby całość lekko się spieniła, a cukier bardziej rozpuścił.
  • Do mokrych składników wsypać mieszankę mąki, wymieszać do powstania gęstego, lśniącego ciasta. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
  • Na blachę w dużych odstępach nakładać spore porcje ciasta. Można ulepić 10 kulek w dłoniach lub nałożyć je gałkownicą o pojemności 50 ml.
  • Ciastka piec 14 minut, wyjąć z piekarnika i od razu w gorące i miękkie ciastka powciskać kawałki czekolady. Ciastka zostawić na blaszce na 3-4 minuty, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, ciastka, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao