Czekoladowa babka z mascarpone

Czekoladowa babka z mascarpone

Przepis na pyszną, delikatną babkę czekoladową z dodatkiem serka mascarpone. Babka jest naprawdę smaczna. Ma lekką konsystencję, ale jednocześnie jest wilgotna. Nie jest zbyt ciężka, nie jest za tłusta, jest idealna i cudnie czekoladowa. Ta babka jest też w sam raz słodka, więc możecie spokojnie polać ją samą mleczną czekoladą i nie przesłodzi jej to. Podczas przygotowania ważne jest, aby składniki były w temperaturze pokojowej, jak zazwyczaj w przypadku ucieranych ciast.  Tutaj dodajemy jeszcze cały serek mascarpone, więc warto pilnować, aby każdy składnik miał taką samą temperaturę. Cały przepis znajdziecie na końcu w tabelce, ale we wskazówkach też jest opis przygotowania wzbogacony o dodatkowe porady. Warto wypróbować ten przepis, może będzie to Wasza ulubiona, czekoladowa babka wielkanocna.
babka czekoladowa z mascarpone

Czekoladowa babka z mascarpone - wskazówki

Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowej babki:

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła. Używamy dużych jajek w rozmiarze L.

Mascarpone – Powinno być w temperaturze pokojowej. Trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki.

Cukier – Drobny biały cukier, może być też drobny cukier brązowy.

Masło – Najlepiej dobre, prawdziwe masło, nie wymieniamy na olej.

Cukier waniliowy – Może to być zwykły cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Jak najbardziej można użyć ekstraktu waniliowego. Dodajemy go do mleka, tak samo jak cukier.

Kakao – Użyłam ciemnego kakao DecoMorreno.

Mąka – Pszenna mąka tortowa.

Czekolada do polania – Dowolna ulubiona czekolada: gorzka, mleczna lub biała. Można też wykorzystać mleczną i gorzką w równych proporcjach.

 

Jak przygotować babkę czekoladową z mascarpone?

  • Trzeba pamiętać, że składniki powinny być w temp. pokojowej.
  • Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Zajmie to 5-6 minut, ale cukier nie musi się całkiem rozpuścić, ważne, aby masa nabrała puszystości, zrobiła się jasna. Można ucierać równo 6 minut ze stoperem. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Łyżka po łyżce, ale kolejną łyżkę dodajemy, gdy poprzednia będzie już wmieszana. Nie miksujemy zbyt długo.
  • Tak samo dodajemy jajka, jedno po drugim. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może sprawić, że masa się zwarzy i całość będzie grudkowata, oddzieli się płyn.
  • Do mokrych składników dodajemy wcześniej wymieszane suche (mąka, kakao i proszek) i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto będzie gęste.
  • Ciasto przekładamy do formy z kominem, czyli do formy na babkę. Wcześniej trzeba wysmarować ją masłem i wysypać dokładnie mąką (oprószyć wewnątrz, aby ciasto nie przywarło). Można też wymieszać mąkę z odrobiną kakao, aby po upieczeniu nie pozostały białe ślady na babce.
  • Babkę pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka. Nie pieczemy jej zbyt długo bo może być za sucha.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę na ok. 5-10 minut i dopiero przykładamy do niej kratkę do studzenia i szybko odwracamy. Babka będzie jeszcze gorąca, zostawiamy ją do całkowitego ostudzenia.

Zawsze wyjmuję babki z formy jeszcze ciepłe (nawet gorące) i tak polecam. Po ostudzeniu ciasto robi się wilgotne i ciężej je wyjąć. Gorąca babka dodatkowo odparuje  na kratce.

Przepis na formę do babki o średnicy 24 cm. (pojemność formy ok. 1,5 l)

babka czekoladowa z mascarpone przed pieczeniem

Czekoladowa babka z mascarpone - przechowywanie

Babkę czekoladową można przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczoną folią spożywczą żeby nie wyschła lub w pojemniku spożywczym. Spożyć w ciągu 3-4 dni.

babka czekoladowa z mascarpone

Smacznego!

Przepis na czekoladową babkę z mascarpone:

babka czekoladowa z mascarpone

BABKA CZEKOLADOWA Z MASCARPONE

Joanna | Chocololo
Delikatna, wilgotna babka czekoladowa z dodatkiem serka mascarpone.
Przepis na formę do babki o średnicy 24 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 3 jajka L (temp. pokojowa)
  • 250 g mascarpone (temp. pokojowa)
  • 140 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 180 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 40 g kakao
  • 260 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady (mleczna, gorzka lub pół na pół)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 5-6 minut). Następnie miksując dodawać mascarpone. Miksować krótko, tylko do połączenia.
  • Do masy dodać jajka, jedno po drugim, dodając kolejne, gdy poprzednie będzie wmieszane.
  • Przesiać susze składniki do masy i wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać (ciasto będzie gęste) i piec ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.
  • Babkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5-10 minut, po tym czasie jeszcze gorącą wyjąć na kratkę do studzenia i zostawić do ostudzenia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią ostudzoną babkę.
Słowo kluczowe babka, babka czekoladowa, ciasteczka z czekoladą, ciasto na wielkanoc, czekolada gorzka, czekolada mleczna, wielkanoc

Zobacz także:

babka migdałowa z Amaretto (bez glutenu)
babka migdałowa z Amaretto (bez glutenu)
babka czekoladowo-orzechowa na białkach
babka czekoladowo-orzechowa na białkach
babka czekoladowa
babka czekoladowa
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x