Czekoladowa babka z mascarpone
Przepis na pyszną, delikatną babkę czekoladową z dodatkiem serka mascarpone. Babka jest naprawdę smaczna. Ma lekką konsystencję, ale jednocześnie jest wilgotna. Nie jest zbyt ciężka, nie jest za tłusta, jest idealna i cudnie czekoladowa. Ta babka jest też w sam raz słodka, więc możecie spokojnie polać ją samą mleczną czekoladą i nie przesłodzi jej to. Podczas przygotowania ważne jest, aby składniki były w temperaturze pokojowej, jak zazwyczaj w przypadku ucieranych ciast. Tutaj dodajemy jeszcze cały serek mascarpone, więc warto pilnować, aby każdy składnik miał taką samą temperaturę. Cały przepis znajdziecie na końcu w tabelce, ale we wskazówkach też jest opis przygotowania wzbogacony o dodatkowe porady. Warto wypróbować ten przepis, może będzie to Wasza ulubiona, czekoladowa babka wielkanocna.

Czekoladowa babka z mascarpone - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowej babki:
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła. Używamy dużych jajek w rozmiarze L.
Mascarpone – Powinno być w temperaturze pokojowej. Trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki.
Cukier – Drobny biały cukier, może być też drobny cukier brązowy.
Masło – Najlepiej dobre, prawdziwe masło, nie wymieniamy na olej.
Cukier waniliowy – Może to być zwykły cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Jak najbardziej można użyć ekstraktu waniliowego. Dodajemy go do mleka, tak samo jak cukier.
Kakao – Użyłam ciemnego kakao DecoMorreno.
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Czekolada do polania – Dowolna ulubiona czekolada: gorzka, mleczna lub biała. Można też wykorzystać mleczną i gorzką w równych proporcjach.
Jak przygotować babkę czekoladową z mascarpone?
- Trzeba pamiętać, że składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Zajmie to 5-6 minut, ale cukier nie musi się całkiem rozpuścić, ważne, aby masa nabrała puszystości, zrobiła się jasna. Można ucierać równo 6 minut ze stoperem. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Łyżka po łyżce, ale kolejną łyżkę dodajemy, gdy poprzednia będzie już wmieszana. Nie miksujemy zbyt długo.
- Tak samo dodajemy jajka, jedno po drugim. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może sprawić, że masa się zwarzy i całość będzie grudkowata, oddzieli się płyn.
- Do mokrych składników dodajemy wcześniej wymieszane suche (mąka, kakao i proszek) i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto będzie gęste.
- Ciasto przekładamy do formy z kominem, czyli do formy na babkę. Wcześniej trzeba wysmarować ją masłem i wysypać dokładnie mąką (oprószyć wewnątrz, aby ciasto nie przywarło). Można też wymieszać mąkę z odrobiną kakao, aby po upieczeniu nie pozostały białe ślady na babce.
- Babkę pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka. Nie pieczemy jej zbyt długo bo może być za sucha.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę na ok. 5-10 minut i dopiero przykładamy do niej kratkę do studzenia i szybko odwracamy. Babka będzie jeszcze gorąca, zostawiamy ją do całkowitego ostudzenia.
Zawsze wyjmuję babki z formy jeszcze ciepłe (nawet gorące) i tak polecam. Po ostudzeniu ciasto robi się wilgotne i ciężej je wyjąć. Gorąca babka dodatkowo odparuje na kratce.
Przepis na formę do babki o średnicy 24 cm. (pojemność formy ok. 1,5 l)

Czekoladowa babka z mascarpone - przechowywanie
Babkę czekoladową można przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczoną folią spożywczą żeby nie wyschła lub w pojemniku spożywczym. Spożyć w ciągu 3-4 dni.

Smacznego!
Przepis na czekoladową babkę z mascarpone:

BABKA CZEKOLADOWA Z MASCARPONE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na babkę
- 3 jajka L (temp. pokojowa)
- 250 g mascarpone (temp. pokojowa)
- 140 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
- 180 g cukru drobnego
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 40 g kakao
- 260 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę
- 100 g czekolady (mleczna, gorzka lub pół na pół)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 5-6 minut). Następnie miksując dodawać mascarpone. Miksować krótko, tylko do połączenia.
- Do masy dodać jajka, jedno po drugim, dodając kolejne, gdy poprzednie będzie wmieszane.
- Przesiać susze składniki do masy i wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać (ciasto będzie gęste) i piec ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.
- Babkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5-10 minut, po tym czasie jeszcze gorącą wyjąć na kratkę do studzenia i zostawić do ostudzenia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią ostudzoną babkę.