Cofnij
babka czekoladowa z mascarpone

BABKA CZEKOLADOWA Z MASCARPONE

Joanna | Chocololo
Delikatna, wilgotna babka czekoladowa z dodatkiem serka mascarpone.
Przepis na formę do babki o średnicy 24 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 3 jajka L (temp. pokojowa)
  • 250 g mascarpone (temp. pokojowa)
  • 140 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 180 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 40 g kakao
  • 260 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady (mleczna, gorzka lub pół na pół)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 5-6 minut). Następnie miksując dodawać mascarpone. Miksować krótko, tylko do połączenia.
  • Do masy dodać jajka, jedno po drugim, dodając kolejne, gdy poprzednie będzie wmieszane.
  • Przesiać susze składniki do masy i wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać (ciasto będzie gęste) i piec ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.
  • Babkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5-10 minut, po tym czasie jeszcze gorącą wyjąć na kratkę do studzenia i zostawić do ostudzenia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią ostudzoną babkę.
Słowo kluczowe babka, babka czekoladowa, ciasteczka z czekoladą, ciasto na wielkanoc, czekolada gorzka, czekolada mleczna, wielkanoc