1op.cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
40gkakao
260gmąki
3łyżeczkiproszku do pieczenia
Składniki na polewę
100gczekolady(mleczna, gorzka lub pół na pół)
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 5-6 minut). Następnie miksując dodawać mascarpone. Miksować krótko, tylko do połączenia.
Do masy dodać jajka, jedno po drugim, dodając kolejne, gdy poprzednie będzie wmieszane.
Przesiać susze składniki do masy i wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać (ciasto będzie gęste) i piec ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.
Babkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5-10 minut, po tym czasie jeszcze gorącą wyjąć na kratkę do studzenia i zostawić do ostudzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią ostudzoną babkę.
Słowo kluczowe babka, babka czekoladowa, ciasteczka z czekoladą, ciasto na wielkanoc, czekolada gorzka, czekolada mleczna, wielkanoc