Kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym

Kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym

Pięknie kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym. Pyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe, waniliowa masa z serka homogenizowanego i słodkiej śmietanki z kolorowymi galaretkami w środku. Na wierzchu polewa czekoladowa i kolorowa posypka. To ciasto wygląda ślicznie, a galaretki w środku tworzą kolorową mozaikę. Użyjcie dowolnych smaków, ważne aby kolory były różne. Smaki galaretek, których użyłam do śmietanowca to: pomarańcza, kiwi i poziomka. Ciasto można złożyć w tortownicy lub w rancie. Jest dość wysokie, więc jeśli macie niższą tortownicę wyłóżcie ją papierem do pieczenia ponad formę lub użyjcie wysokiej folii rantowej. Zresztą wszystkie niezbędne wskazówki znajdziecie niżej. Zapraszam, ciasto jest warte każdego gryzka.
kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym

Kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym- wskazówki

Ciasto czekoladowe.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Ciasto pieczemy jednocześnie w dwóch osobnych torownicach. Jest ono bardzo delikatne i przekrojenie większego ciasta na dwa blaty stanowiłoby problem. Można więc upiec dwie blaszki jednocześnie lub, jeśli nie macie dwóch takich samych blaszek, to piec po kolei, ale ciasto przygotować zaraz przed pieczeniem (z połowy porcji). Nie powinno leżeć i czekać na swoją kolej.

Szczęśliwie, ciasto piecze się szybko i jest płaskie, także studzi się szybko.

To czekoladowe ciasto jest miękkie i odrobinę lepkie. Rośnie z małą górką (lekko opada po ostudzeniu), choć w kwadratowej formie zawsze wyrasta mi ładnie na płasko.

 

Czym nasączyć czekoladowe ciasto?

  • mleko
  • mleko rozmieszane z kakao (z małą, płaską łyżeczką)
  • woda rozmieszana z kakao
  • mocna herbata
  •  mocna kawa
  • Malibu lub inny smakowy alkohol (oczywiście, jeśli ciasta nie będą jadły dzieci)
kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym przepis

Masa śmietankowa o galaretki

Serek – Homogenizowany serek o smaku waniliowym. Powinien być ogrzany do temperatury pokojowej, żeby żelatyna nie ścięła się zaraz po dodaniu.

Galaretki – Do masy potrzebujemy 3 różne galaretki (w 3 smakach i kolorach). Opakowania galaretek powinny być standardowe, czyli do przygotowania na 500 ml. W przypadku tego ciasta takie galaretki trzeba rozpuścić w mniejszej ilości wody, czyli w 250 ml wrzątku. Sama użyłam galaretek: pomarańczowej, kiwi i poziomkowej od dr. Oetkera.

Każdą galaretkę trzeba rozmieszać we wrzątku w osobnej miseczce.

W lodówce galaretki muszą dobrze stężeć, aby ładnie się kroiły na kostki. 2-3 godziny powinny wystarczyć.

Żelatyna – Zwykła żelatyna w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

W przypadku gdy dodajemy ją do serka może być letnia (jeszcze lekko ciepła, ale nie gorąca). Serek powinien być w temp. pokojowej.

Przepis na tortownicę 24 cm.

śmietanowiec z galaretkami

Kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym - przechowywanie

Pyszny, kolorowy śmietanowiec z czekoladowym ciastem przechowujemy w lodówce do 3 dni. Może pozostać w formie zabezpieczony folią lub w pojemniku spożywczym, czy specjalnym na ciasto.

Najlepiej kroić zimny śmietanowiec (prosto z lodówki) ciepłym nożem. Nóż ocieplamy pod ciepłą wodą i osuszamy.

kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym

Smacznego!

Przepis na kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym:

kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym

KOLOROWY ŚMIETANOWIEC Z CIASTEM CZEKOLADOWYM

Joanna | Chocololo
Pyszne ciasto czekoladowe ze śmietankową, puszystą masą i kolorowymi galaretkami.
Przepis na tortownicę 24 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasta czekoladowe

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 160 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietankową

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego (w temp. pokojowej)
  • 350 ml śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 6 łyżeczek żelatyny + 60 ml zimnej wody
  • 3 galaretki w różnych kolorach

Składniki na polewę

  • 80 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Dodatkowo do dekoracji

  • 70 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kolorowa posypka

Do nasączenia

  • ok. 100 ml mleka/mocnej herbaty bez cukru/mocnej kawy/kakao

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciast

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), 2 tortownice nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).*
  • W garnuszku podgrzać razem mleko i masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto po równo wyłożyć do obu foremek, wyrównać i piec ok. 15-18 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie galaretek

  • Przygotować 3 miseczki i zagotować wodę. Każdą galaretkę rozmieszać w osobnej miseczce, każdą galaretkę w 250 ml wrzątku.
  • Galaretki odstawić do ostudzenia, następnie do lodówki, aby dobrze stężały. Zajmie to ok. 2-3 godziny.
  • Gdy galaretki dobrze stężeją wyjąć je z miseczek, pokroić na kostki (ok. 1,5x1,5 cm) i włożyć do miski lub na talerz. Galaretki schować do lodówki na czas przygotowania masy śmietankowej.

Przygotowanie masy śmietankowej i składanie ciasta

  • Jeden blat zostawić w tortownicy (można położyć na talerzu/paterze i złożyć całość w rancie). Tortownicę wyłożyć folią rantową lub papierem do pieczenia, tak aby folia wystawała ponad rant.
  • Ciasto nasączyć i odłożyć.
  • Przygotowanie masy śmietankowej. Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Serek homogenizowany wymieszać z cukrem waniliowym. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę i letnią powoli wlewać do serka, ciągle energicznie mieszając (można blenderem).
  • W osobnej misce ubić śmietankę, ale nie na sztywno. Dodać ją do serka i delikatnie, szpatułką wmieszać do masy. Do masy dodać też galaretki i wymieszać, następnie wyłożyć równomiernie na ciasto.
  • Przykryć masę drugim ciastem, nasączyć i schować całość na noc do lodówki (na 12 godzin).

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią, gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu. Posypać kolorową posypką i schłodzić jeszcze 15 minut.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę, przenieść do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić ciasto.

WSKAZÓWKI

* Ciasto przygotowujemy w dwóch tortownicach. Trzeba podzielić je po równo i piec równocześnie. Jeśli nie macie takiej możliwości, wtedy wystarczy podzielić składniki na pół i osobno upiec ciasta, przygotowując surowe ciasto bezpośrednio przed pieczeniem.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto na wielkanoc, ciasto z galaretką, czekolada gorzka, czekolada mleczna, galaretka, śmietanka

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką
ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy
galaretka z owocami i musem czekoladowym
galaretka z owocami i musem czekoladowym
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x