Cofnij
kolorowy śmietanowiec z ciastem czekoladowym

KOLOROWY ŚMIETANOWIEC Z CIASTEM CZEKOLADOWYM

Joanna | Chocololo
Pyszne ciasto czekoladowe ze śmietankową, puszystą masą i kolorowymi galaretkami.
Przepis na tortownicę 24 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasta czekoladowe

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 160 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietankową

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego (w temp. pokojowej)
  • 350 ml śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 6 łyżeczek żelatyny + 60 ml zimnej wody
  • 3 galaretki w różnych kolorach

Składniki na polewę

  • 80 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Dodatkowo do dekoracji

  • 70 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kolorowa posypka

Do nasączenia

  • ok. 100 ml mleka/mocnej herbaty bez cukru/mocnej kawy/kakao

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciast

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), 2 tortownice nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).*
  • W garnuszku podgrzać razem mleko i masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto po równo wyłożyć do obu foremek, wyrównać i piec ok. 15-18 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie galaretek

  • Przygotować 3 miseczki i zagotować wodę. Każdą galaretkę rozmieszać w osobnej miseczce, każdą galaretkę w 250 ml wrzątku.
  • Galaretki odstawić do ostudzenia, następnie do lodówki, aby dobrze stężały. Zajmie to ok. 2-3 godziny.
  • Gdy galaretki dobrze stężeją wyjąć je z miseczek, pokroić na kostki (ok. 1,5x1,5 cm) i włożyć do miski lub na talerz. Galaretki schować do lodówki na czas przygotowania masy śmietankowej.

Przygotowanie masy śmietankowej i składanie ciasta

  • Jeden blat zostawić w tortownicy (można położyć na talerzu/paterze i złożyć całość w rancie). Tortownicę wyłożyć folią rantową lub papierem do pieczenia, tak aby folia wystawała ponad rant.
  • Ciasto nasączyć i odłożyć.
  • Przygotowanie masy śmietankowej. Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Serek homogenizowany wymieszać z cukrem waniliowym. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę i letnią powoli wlewać do serka, ciągle energicznie mieszając (można blenderem).
  • W osobnej misce ubić śmietankę, ale nie na sztywno. Dodać ją do serka i delikatnie, szpatułką wmieszać do masy. Do masy dodać też galaretki i wymieszać, następnie wyłożyć równomiernie na ciasto.
  • Przykryć masę drugim ciastem, nasączyć i schować całość na noc do lodówki (na 12 godzin).

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią, gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu. Posypać kolorową posypką i schłodzić jeszcze 15 minut.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę, przenieść do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić ciasto.

WSKAZÓWKI

* Ciasto przygotowujemy w dwóch tortownicach. Trzeba podzielić je po równo i piec równocześnie. Jeśli nie macie takiej możliwości, wtedy wystarczy podzielić składniki na pół i osobno upiec ciasta, przygotowując surowe ciasto bezpośrednio przed pieczeniem.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto na wielkanoc, ciasto z galaretką, czekolada gorzka, czekolada mleczna, galaretka, śmietanka