Proste ciasto czekoladowo-piernikowe
To jest idealny przepis na Święta. Wilgotne, mięciutkie i puszyste ciasto czekoladowo-piernikowe, które zrobicie szybko i bezproblemowo, ponieważ jest bardzo proste do przygotowania. Sprawdzi się prawie na ostatnią chwilę, ale nawet jeśli nie szukacie ekspresowego przepisu, to warto je przygotować. Znika tak szybko. Jest aromatyczne, pięknie rośnie i jest cudownie mięciutkie. Na wierzchu posmarowane grubą warstwą czekoladowej polewy i posypane orzechami włoskimi. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, ale szybko podgrzejecie je w misce z ciepłą wodą. Wszystkie porady znajdują się niżej we wskazówkach. Jeżeli forma 20×20 jest za mała i chcecie upiec dużą blachę, dalej znajdziecie też informację o ile zwiększyć składniki. Polecam to ciacho gorąco!
Ciasto czekoladowo-piernikowe - wskazówki
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowo-piernikowego?
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą (najcieplejszą z kranu) na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek (najlepiej plastikowy; szybciej się podgrzewa), albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą (najcieplejszą z kranu) na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Opcjonalnie maślankę można zastąpić kefirem lub rzadszym jogurtem naturalnym. Z maślanką jest jednak najpuszystsze.
Olej – Olej rzepakowy, nawilży ciasto.
Cukier – Zwykły, biały cukier. Można też wykorzystać cukier brązowy.
Przyprawa piernikowa – Wybierzcie Waszą ulubioną przyprawę piernikową. Może być też domowej roboty.
Czekolada do polewy – Użyłam gorzkiej i mlecznej, ale może być też sama gorzka. Polewa będzie jeszcze gęstsza. Nie dawajcie samej mlecznej, a jeśli już bardzo chcecie, to zmniejszcie ilość śmietanki do 50 ml. Inaczej polewa wyjdzie płynna.
Polewę odkładamy aby ostygła i zgęstniała. Ja dodatkowo na minutę dałam ją do lodówki. Gęsta polewa dobrze się rozsmarowuje i warstwa jest grubsza.
Orzechy – Polecam włoskie. One świetnie komponują się z piernikowym smakiem. Jeżeli jednak chcecie posypać ciasto innymi orzechami, polecam orzechy pekan lub laskowe.
Chcę upiec ciasto w większej formie, o ile zwiększyć składniki?
Domyślam się, że czas świąt jest wyjątkowy i przydaje się wtedy większa blacha. Przepis na dole w ramce jest podany na formę 20×20 cm, więc:
- Jeżeli chcesz upiec ciasto w dużej blaszce 40×25 cm – zwiększ składniki x2.5.
- Blacha 36×23 cm – zwiększ składniki x2.
- Blaszka 28×23 – zwiększ składniki 1.6
- Okrągła forma 22 cm – pozostaw taką samą ilość składników.
Dodatkowe informacje:
– Ciasto po dokładnym ostudzeniu można przekroić na pół i przełożyć cienką warstwą dżemu, powideł lub konfitury np. śliwkowej, wiśniowej, pomarańczowej.
Proste ciasto czekoladowo-piernikowe - przechowywanie
Świąteczne ciasto czekoladowo-piernikowe możne pozostać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.
Przełożone konfiturą przechowywać w chłodniejszym miejscu, można też w lodówce. Wtedy warto wyjąć ciasto ok. 20 minut przed podaniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
Smacznego!
Przepis na proste ciasto czekoladowo-piernikowe na Święta:
PROSTE CIASTO CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka (w temp.pokojowej)
- 200 g mąki
- 40 g kakao
- 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 100 ml oleju
- 160 g cukru
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na polewę
- 80 ml śmietanki 36%
- 50 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
Dodatkowo
- 30 g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Odłożyć.
- W większej misce wymieszać jajka, cukier, maślankę i olej. Do masy przesiać suche składniki i wymieszać do połączenia składników (nie dłużej).
- Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w małym garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić ją do ostudzenia, powinna zgęstnieć.
- Orzechy z grubsza posiekać.
- Gęstą polewą posmarować wierzch ciasta i posypać orzechami.