Proste ciasto czekoladowo-piernikowe na Święta

Proste ciasto czekoladowo-piernikowe

To jest idealny przepis na Święta. Wilgotne, mięciutkie i puszyste ciasto czekoladowo-piernikowe, które zrobicie szybko i bezproblemowo, ponieważ jest bardzo proste do przygotowania. Sprawdzi się prawie na ostatnią chwilę, ale nawet jeśli nie szukacie ekspresowego przepisu, to warto je przygotować. Znika tak szybko. Jest aromatyczne, pięknie rośnie i jest cudownie mięciutkie. Na wierzchu posmarowane grubą warstwą czekoladowej polewy i posypane orzechami włoskimi. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, ale szybko podgrzejecie je w misce z ciepłą wodą. Wszystkie porady znajdują się niżej we wskazówkach. Jeżeli forma 20×20 jest za mała i chcecie upiec dużą blachę, dalej znajdziecie też informację o ile zwiększyć składniki. Polecam to ciacho gorąco!
proste ciasto czekoladowo-piernikowe

Ciasto czekoladowo-piernikowe - wskazówki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowo-piernikowego?

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą (najcieplejszą z kranu) na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek (najlepiej plastikowy; szybciej się podgrzewa), albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą (najcieplejszą z kranu) na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Opcjonalnie maślankę można zastąpić kefirem lub rzadszym jogurtem naturalnym. Z maślanką jest jednak najpuszystsze.

Olej – Olej rzepakowy, nawilży ciasto.

Cukier – Zwykły, biały cukier. Można też wykorzystać cukier brązowy.

Przyprawa piernikowa – Wybierzcie Waszą ulubioną przyprawę piernikową. Może być też domowej roboty.

Czekolada do polewy – Użyłam gorzkiej i mlecznej, ale może być też sama gorzka. Polewa będzie jeszcze gęstsza. Nie dawajcie samej mlecznej, a jeśli już bardzo chcecie, to zmniejszcie ilość śmietanki do 50 ml. Inaczej polewa wyjdzie płynna.

Polewę odkładamy aby ostygła i zgęstniała. Ja dodatkowo na minutę dałam ją do lodówki. Gęsta polewa dobrze się rozsmarowuje i warstwa jest grubsza.

Orzechy – Polecam włoskie. One świetnie komponują się z piernikowym smakiem. Jeżeli jednak chcecie posypać ciasto innymi orzechami, polecam orzechy pekan lub laskowe.

ciasto czekoladowo-piernikowe

Chcę upiec ciasto w większej formie, o ile zwiększyć składniki?

Domyślam się, że czas świąt jest wyjątkowy i przydaje się wtedy większa blacha. Przepis na dole w ramce jest podany na formę 20×20 cm, więc:

  • Jeżeli chcesz upiec ciasto w  dużej blaszce  40×25 cm – zwiększ składniki x2.5.
  • Blacha 36×23 cm – zwiększ składniki x2.
  • Blaszka 28×23 – zwiększ składniki 1.6
  • Okrągła forma 22 cm – pozostaw taką samą ilość składników.

Dodatkowe informacje:

– Ciasto po dokładnym ostudzeniu można przekroić na pół i przełożyć cienką warstwą dżemu, powideł lub konfitury np. śliwkowej, wiśniowej, pomarańczowej.

świąteczne ciasto czekoladowo-piernikowe

Proste ciasto czekoladowo-piernikowe - przechowywanie

Świąteczne ciasto czekoladowo-piernikowe możne pozostać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.

Przełożone konfiturą przechowywać w chłodniejszym miejscu, można też w lodówce. Wtedy warto wyjąć ciasto ok. 20 minut przed podaniem, aby nabrało temperatury pokojowej.

proste ciasto czekoladowo-piernikowe na święta

Smacznego!

Przepis na proste ciasto czekoladowo-piernikowe na Święta:

proste ciasto czekoladowo-piernikowe

PROSTE CIASTO CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE

Joanna | Chocololo
Idealne ciasto na świąteczny stół. Jest wilgotne, puszyste i delikatne, a w dodatku szybkie i proste do przygotowania.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp.pokojowej)
  • 200 g mąki
  • 40 g kakao
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 100 ml oleju
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • 80 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 30 g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Odłożyć.
  • W większej misce wymieszać jajka, cukier, maślankę i olej. Do masy przesiać suche składniki i wymieszać do połączenia składników (nie dłużej).
  • Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w małym garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić ją do ostudzenia, powinna zgęstnieć.
  • Orzechy z grubsza posiekać.
  • Gęstą polewą posmarować wierzch ciasta i posypać orzechami.
Słowo kluczowe ciasteczka czekoladowe, ciasto, ciasto na święta, czekolada gorzka, czekolada mleczna, orzechy, przyprawa piernikowa, święta

Zobacz także:

szybki piernik polany czekoladą
szybki piernik polany czekoladą
pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi
pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi
czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami
czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo