Muffiny z jabłkami i białą czekoladą
Mięciutkie aromatyczne muffiny z jabłkami, białą czekoladą i kruszonką. Cudne, proste do przygotowania i absolutnie przepyszne. Muffiny są puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Do ciasta dodajemy kawałki jabłek i białej czekolady. Na wierzchu znalazła się spora ilość maślanej kruszonki. Warto dodać do niej sporą łyżeczkę masła orzechowego. Nie jest to niezbędne, ale dodaje smaku i delikatnego, orzechowego aromatu. Muffinki z jabłkami są rewelacyjne. Przepis wystarczy na 8-10 muffinek, które można jeść jeszcze ciepłe.
Muffiny z jabłkami i białą czekoladą - wskazówki do przygotowania
Składniki potrzebne do przygotowania muffinek z jabłkami:
Mąka – Pszenna mąka tortowa. Można zastąpić ją jasną mąką orkiszową (typ 700).
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temp. pokojowej.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Prawdziwe masło, nie margaryna. Masło powinno być w temperaturze pokojowej i być miękkie, będziemy ucierać je z cukrem.
Cukier – Biały drobny cukier do wypieków.
Cukier waniliowy – Można użyć cukru z prawdziwą wanilią lub kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Jabłko – Wystarczy jedno średniej wielkości jabłko o wadze ok. 220 gram (przed obraniem). Może być dowolnej odmiany, choć najlepiej kwaskowe i twarde.
Biała czekolada – Pokrojona w niewielką kostkę biała czekolada. Jeśli macie ochotę można zastąpić ją gorzką czekoladą.
Jak przygotować kruszonkę do muffinek?
Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Mąka – Użyłam mąki pszennej tortowej. Można zastąpić ją jasną mąką orkiszową (typ 700) lub owsianą.
Cukier puder – Można wykorzystać zwykły cukier puder lub z cukru brązowego dla bardziej karmelowego smaku.
Masło orzechowe – 100% pasty z orzechów bez żadnych dodatków. Może być crunchy, czyli z kawałkami orzechów lub smooth, czyli gładkie.
Nie trzeba dodawać masła orzechowego, można je pominąć i nie dodawać nic w zamian.
Aby przygotować kruszonkę wystarczy wsypać do miski mąkę, cukier puder, masło orzechowe i pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy składniki w dłoniach do powstania kruszonki.
Kruszonkę przed wyłożeniem na muffiny trzeba schłodzić. Można w lodówce przez 30 minut lub 10-15 minut w zamrażarce (ale uważajcie, żeby nie zamarzła na kamień).
Przepis na 8-10 muffinek z jabłkami.
Muffiny z jabłkami, białą czekoladą i kruszonką - przechowywanie
Jabłkowe muffiny można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Muffiny najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni, a w chłodniejszym pomieszczeniu przez 3.
Smacznego!
Przepis na muffiny z białą czekoladą i kruszonką:
MUFFINY Z JABŁKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 160 g mąki pszennej
- 70 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
- 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 40 g cukru drobnego
- ½ op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 8 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jabłko (ok. 200 g)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 60 g białej czekolady
Składniki na kruszonkę
- 60 g mąki pszennej
- 30 g masła (zimnego)
- 30 g cukru pudru
- 20 g masła orzechowego (czubata łyżeczka; opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło orzechowe i zimne masło pokrojone w kostkę. Ucierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki na 30 minut (na czas przygotowywania muffinek).
Przygotowanie muffinek
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Jabłko obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę (ok.1x1cm). Białą czekoladę pokroić w malutkie kosteczki. Wszystkie składniki odłożyć.
- Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Masa powinna być jasna, lekko puszysta (zajmie to 4-5 minuty). Cukier nie musi rozpuścić się całkowicie.
- Do masła z cukrem wbić jajko i zmiksować, następnie miksując na małych obrotach dodawać śmietanę. Jak tylko składniki się połączą, skończyć miksowanie.
- Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać, na końcu delikatnie szpatułką wmieszać jabłka i czekoladę.
- Ciasto nałożyć po równo do papilotek na wysokość 3/4. Wierzch każdej muffinki posypać obficie schłodzoną kruszonką.
- Muffiny piec 30-35 minut do suchego patyczka. Wyjąć formę z piekarnika i po kilku minutach przełożyć muffinki na kratkę do studzenia.