Muffiny z jabłkami i białą czekoladą

Muffiny z jabłkami i białą czekoladą

Mięciutkie aromatyczne muffiny z jabłkami, białą czekoladą i kruszonką. Cudne, proste do przygotowania i absolutnie przepyszne. Muffiny są puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Do ciasta dodajemy kawałki jabłek i białej czekolady. Na wierzchu znalazła się spora ilość maślanej kruszonki. Warto dodać do niej sporą łyżeczkę masła orzechowego. Nie jest to niezbędne, ale dodaje smaku i delikatnego, orzechowego aromatu. Muffinki z jabłkami są rewelacyjne. Przepis wystarczy na 8-10 muffinek, które można jeść jeszcze ciepłe.
muffiny z jabłkami i białą czekoladą

Muffiny z jabłkami i białą czekoladą - wskazówki do przygotowania

Składniki potrzebne do przygotowania muffinek z jabłkami:

Mąka – Pszenna mąka tortowa. Można zastąpić ją jasną mąką orkiszową (typ 700).

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temp. pokojowej.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Prawdziwe masło, nie margaryna. Masło powinno być w temperaturze pokojowej i być miękkie, będziemy ucierać je z cukrem.

Cukier – Biały drobny cukier do wypieków.

Cukier waniliowy – Można użyć cukru z prawdziwą wanilią lub kilka kropel ekstraktu waniliowego.

Jabłko – Wystarczy jedno średniej wielkości jabłko o wadze ok. 220 gram (przed obraniem). Może być dowolnej odmiany, choć najlepiej kwaskowe i twarde.

Biała czekolada – Pokrojona w niewielką kostkę biała czekolada. Jeśli macie ochotę można zastąpić ją gorzką czekoladą.

 

Jak przygotować kruszonkę do muffinek?

Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Mąka – Użyłam mąki pszennej tortowej. Można zastąpić ją jasną mąką orkiszową (typ 700) lub owsianą.

Cukier puder – Można wykorzystać zwykły cukier puder lub z cukru brązowego dla bardziej karmelowego smaku.

Masło orzechowe – 100% pasty z orzechów bez żadnych dodatków. Może być crunchy, czyli z kawałkami orzechów lub smooth, czyli gładkie.

Nie trzeba dodawać masła orzechowego, można je pominąć i nie dodawać nic w zamian.

Aby przygotować kruszonkę wystarczy wsypać do miski mąkę, cukier puder, masło orzechowe i pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy składniki w dłoniach do powstania kruszonki.

Kruszonkę przed wyłożeniem na muffiny trzeba schłodzić. Można w lodówce przez 30 minut lub 10-15 minut w zamrażarce (ale uważajcie, żeby nie zamarzła na kamień).

Przepis na 8-10 muffinek z jabłkami.

muffiny z jabłkami i białą czekoladą

Muffiny z jabłkami, białą czekoladą i kruszonką - przechowywanie

Jabłkowe muffiny można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Muffiny najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni, a w chłodniejszym pomieszczeniu przez 3.

muffiny z jabłkami i białą czekoladą

Smacznego!

Przepis na muffiny z białą czekoladą i kruszonką:

muffiny z jabłkami i białą czekoladą

MUFFINY Z JABŁKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Puszyste i mięciutkie muffiny z jabłkami, białą czekoladą i kruszonką.
Przepis na 8-10 sztuk.

SKŁADNIKI
  

  • 160 g mąki pszennej
  • 70 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru drobnego
  • ½ op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 8 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jabłko (ok. 200 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 60 g białej czekolady

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g masła (zimnego)
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g masła orzechowego (czubata łyżeczka; opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło orzechowe i zimne masło pokrojone w kostkę. Ucierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki na 30 minut (na czas przygotowywania muffinek).

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Jabłko obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę (ok.1x1cm). Białą czekoladę pokroić w malutkie kosteczki. Wszystkie składniki odłożyć.
  • Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Masa powinna być jasna, lekko puszysta (zajmie to 4-5 minuty). Cukier nie musi rozpuścić się całkowicie.
  • Do masła z cukrem wbić jajko i zmiksować, następnie miksując na małych obrotach dodawać śmietanę. Jak tylko składniki się połączą, skończyć miksowanie.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać, na końcu delikatnie szpatułką wmieszać jabłka i czekoladę.
  • Ciasto nałożyć po równo do papilotek na wysokość 3/4. Wierzch każdej muffinki posypać obficie schłodzoną kruszonką.
  • Muffiny piec 30-35 minut do suchego patyczka. Wyjąć formę z piekarnika i po kilku minutach przełożyć muffinki na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, cynamon, jabłka, kruszonka, muffinki, muffiny

Zobacz także:

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo