Krem z mascarpone (do tortów i deserów)
Lekki, śmietankowy krem z mascarpone to chyba jeden z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie kremów. Nadaje się idealnie do przekładania tortów, jest świetny do babeczek, owoców i wszelkich deserów. Dzięki mascarpone jest gęstszy, stabilniejszy i lepszy w smaku (choć to może tylko moja opinia) niż sama bita śmietana. Krem z mascarpone składa się z 3 składników, jest bardzo prosty do przygotowania, choć trzeba z wyczuciem go ubijać. Wszystkie niezbędne wskazówki do przygotowania i propozycje do wykorzystania go w Waszej kuchni znajdziecie dalej we wpisie. Mam nadzieję, że będzie dla Was pomocny i często będziecie z niego korzystać.
Krem do tortu z mascarpone - wskazówki do przygotowania
Jakich składników użyć do śmietankowego kremu do tortu z mascarpone?
Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%. Powinna być dobrze schłodzona.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka, czyli 12 godzin.
Czy można użyć śmietanki 30%?
Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość mascarpone o 100 gram.
Cukier – Koniecznie cukier puder. Można dodać pół opakowania cukru wanilinowego lub całe z prawdziwą wanilią, aby uzyskać waniliowy smak.
Jeśli macie ochotę, można do kremu dodać ziarenka z laski wanilii. Dodajemy je do mascarpone i chwilę miksujemy przed dodaniem śmietanki. Nada się także ekstrakt lub pasta waniliowa.
Przygotowanie kremu z mascarpone i wskazówki.
- Przygotowując krem zaczynamy od krótkiego zmiksowania mascarpone. Dosłownie kilka sekund. Jeśli dodajemy ziarna wanilii lub pastę waniliową, to miksujemy je razem mascarpone.
- Następnie do mascarpone wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier. Ubijamy ok. 2 minuty. Ja ubijam na wysokich, a gdy krem zaczyna widocznie gęstnieć, zmniejszam je, żeby mieć większą kontrolę i niczego nie przebić.
Kremu nie można ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzył. Ubijamy do momentu, gdy widać już wyraźne ślady po mieszadle.
Dodatkowe informacje:
– Przygotowany krem z mascarpone wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5-2 cm wysokości. Jeśli to jedyny krem do niewielkiego tortu, może wystarczyć też do cienkiego obłożenia boków. Zobacz tort śmietankowo-czekoladowy z wiśniami. Były w nim warstwy kremu ok. 1,3-1,5 cm i cienka warstwa na torcie.
– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego śmietankowego kremu, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.
– Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce). Wykorzystujemy go od razu.
– Do kremu śmietankowego z mascarpone można dodać np. tartą czekoladę.
–Do kremu nie dodajemy rozgniecionych owoców, można posypać go i wcisnąć w niego przed nałożeniem kolejnej warstwy biszkoptu/ciasta owoce (borówki,maliny).
– Można nałożyć na niego lub pod odrobinę frużeliny lub cienką warstwę dżemu/konfitury.
– Można wykorzystać do niego także galaretki. Kostki galaretki powciskać jak np. w torcie czekoladowo-krówkowym.
Do czego jeszcze można wykorzystać krem z mascarpone?
To uniwersalny krem, który sprawdzi się nie tylko do tortów. Można wykorzystać także go do:
Babeczek i mini serniczków. Będzie nie tylko smaczny, ale także dekoracyjny.
Ciast, tart, serników. Można ozdobić nim wszelkie ciasta, tarty, nałożyć dużą porcję np. na bezmączne ciasto czekoladowe i podać z owocami. Także przy podawaniu ciast, można wyłożyć porcję kremu obok na talerzyku np. przy kwadraciku brownie lub przy cieście z owocami. Pasuje wspaniale do serników (jako pyszny dodatek na wierzch, także do dekoracji)
Deserów. Wszelkie desery z owocami (np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki, banany, brzoskwinie w puszce, jagody) galaretki w pucharkach, budynie np. czekoladowy z łyżką kremu z mascarpone jest przepyszny. Pasuje do musów czekoladowych, kawowych, owocowych, karmelowych.
Przepis na lekki i puszysty krem z mascarpone do tortów i deserów:
KREM Z MASCARPONE (DO TORTÓW I DESERÓW)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 40 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- W dużej misce zmiksować przez chwilę (kilka sekund, tylko do połączenia) mascarpone. Dodać śmietankę, cukier puder i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu.
- Ubijanie kremu zajmuje ok. 2 minuty.