Krem z mascarpone (do tortów i deserów)

Krem z mascarpone (do tortów i deserów)

Lekki, śmietankowy krem z mascarpone to chyba jeden z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie kremów. Nadaje się idealnie do przekładania tortów, jest świetny do babeczek, owoców i wszelkich deserów. Dzięki mascarpone jest gęstszy, stabilniejszy i lepszy w smaku (choć to może tylko moja opinia) niż sama bita śmietana. Krem z mascarpone składa się z 3 składników, jest bardzo prosty do przygotowania, choć trzeba z wyczuciem go ubijać. Wszystkie niezbędne wskazówki do przygotowania i propozycje do wykorzystania go w Waszej kuchni znajdziecie dalej we wpisie. Mam nadzieję, że będzie dla Was pomocny i często będziecie z niego korzystać.
krem z mascarpone (do tortów i deserów)

Krem do tortu z mascarpone - wskazówki do przygotowania

Jakich składników użyć do śmietankowego kremu do tortu z mascarpone?

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.  Powinna być dobrze schłodzona.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka, czyli 12 godzin.

Czy można użyć śmietanki 30%?

Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość mascarpone o 100 gram.

Cukier – Koniecznie cukier puder. Można dodać pół opakowania cukru wanilinowego lub całe z prawdziwą wanilią, aby uzyskać waniliowy smak.

Jeśli macie ochotę, można do kremu dodać ziarenka z laski wanilii. Dodajemy je do mascarpone i chwilę miksujemy przed dodaniem śmietanki. Nada się także ekstrakt lub pasta waniliowa.

Przygotowanie kremu z mascarpone i wskazówki.

  1. Przygotowując krem zaczynamy od krótkiego zmiksowania mascarpone. Dosłownie kilka sekund. Jeśli dodajemy ziarna wanilii lub pastę waniliową, to miksujemy je razem  mascarpone.
  2. Następnie do mascarpone wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier. Ubijamy ok. 2 minuty. Ja ubijam na wysokich, a gdy krem zaczyna widocznie gęstnieć, zmniejszam je, żeby mieć większą kontrolę i niczego nie przebić.

Kremu nie można ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzył. Ubijamy do momentu, gdy widać już wyraźne ślady po mieszadle.

krem z mascarpone (do tortów i deserów)

Dodatkowe informacje:

Przygotowany krem z mascarpone wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5-2 cm wysokości. Jeśli to jedyny krem do niewielkiego tortu, może wystarczyć też do cienkiego obłożenia boków. Zobacz tort śmietankowo-czekoladowy z wiśniami. Były w nim warstwy kremu ok. 1,3-1,5 cm i cienka warstwa na torcie.

– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego śmietankowego kremu, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.

– Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce). Wykorzystujemy go od razu.

– Do kremu śmietankowego z mascarpone można dodać np. tartą czekoladę.

–Do kremu nie dodajemy rozgniecionych owoców, można posypać go i wcisnąć w niego przed nałożeniem kolejnej warstwy biszkoptu/ciasta owoce (borówki,maliny).

– Można nałożyć na niego lub pod odrobinę frużeliny lub cienką warstwę dżemu/konfitury.

– Można wykorzystać do niego także galaretki. Kostki galaretki powciskać jak np. w torcie czekoladowo-krówkowym.

 

Do czego jeszcze można wykorzystać krem z mascarpone?

To uniwersalny krem, który sprawdzi się nie tylko do tortów. Można wykorzystać także go do:

Babeczek i mini serniczków. Będzie nie tylko smaczny, ale także dekoracyjny.

Ciast, tart, serników. Można ozdobić nim wszelkie ciasta, tarty, nałożyć dużą porcję np. na bezmączne ciasto czekoladowe i podać z owocami. Także przy podawaniu ciast, można wyłożyć porcję kremu obok na talerzyku np. przy kwadraciku brownie lub przy cieście z owocami. Pasuje wspaniale do serników (jako pyszny dodatek na wierzch, także do dekoracji)

Deserów. Wszelkie desery z owocami (np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki, banany, brzoskwinie w puszce, jagody) galaretki w pucharkach, budynie np. czekoladowy z łyżką kremu z mascarpone jest przepyszny. Pasuje do musów czekoladowych, kawowych, owocowych, karmelowych.

krem z mascarpone (do tortów i deserów)
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

Przepis na lekki i puszysty krem z mascarpone do tortów i deserów:

krem z mascarpone (do tortów i deserów)

KREM Z MASCARPONE (DO TORTÓW I DESERÓW)

Joanna | chocololo.pl
Najprostszy krem do tortów i deserów z 3 składników. Puszysty, gęsty i cudnie śmietankowy.

SKŁADNIKI
  

  • 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 40 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

  • W dużej misce zmiksować przez chwilę (kilka sekund, tylko do połączenia) mascarpone. Dodać śmietankę, cukier puder i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu.
  • Ubijanie kremu zajmuje ok. 2 minuty.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem z mascarpone wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5-2cm wysokości .
Słowo kluczowe krem, krem do tortu, mascarpone, śmietanka, torcik, tort

Zobacz także:

krem czekoladowy z mascarpone
krem czekoladowy z mascarpone
krem krówkowy (do tortów i deserów)
krem krówkowy (do tortów i deserów)
mus z białej czekolady do tortu
mus z białej czekolady do tortu
1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo