Babeczki sernikobrownie z czereśniami
Sernikobrownie z czereśniami w postaci małych babeczek. Słodkie, bosko czekoladowe brownie z masą serową i kawałkami soczystych czereśni skradnie Wasze serca. Nie można się im oprzeć. Babeczki sernikobrownie są całkiem proste do przygotowania, przede wszystkim szybkie i niewielkich rozmiarów. Dzięki temu szybciej stygną, a dzięki temu można zjeść je szybciej. W przeciwieństwie do brownie, które trzeba kroić, można je jeść widelczykiem zaraz po ostudzeniu. Wspaniale maziste, niczym krem czekoladowy. W połączeniu z twarogiem i czereśniami…Koniecznie sprawdźcie!
Sernikobrownie z czereśniami w formie małych babeczek - wskazówki
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania babeczek sernikobrownie?
Brownie.
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 70-80% i mleczna.
Cukier brązowy – Można zamienić na biały jeśli akurat nie macie pod ręką brązowego.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie można zamienić ją na jasną mąkę orkiszową typ. 700.
Masa serowa.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Nie blendujcie masy serowej. Przy okazji zwykłych serników polecam blendować masę serową, wtedy jest bardziej gładka i kremowa. Jednak robi się bardzo płynna i nie wymieszacie jej dobrze z masą czekoladowego ciasta. Tym bardziej, że samo ciasto po kilku chwilach gęstnieje.
Wymieszajcie masę serową szpatułką albo rózgą kuchenną i jeśli będzie bardzo rzadka (powinna być o konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstsza) dodajcie 1-2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego, może być z cukrem) lub mąki ziemniaczanej i rozmieszajcie dokładnie.
Owoce – Czereśnie, którym usuwamy pestki i kroimy na połówki i lub połówki ćwiartki. Tak pół na pół. Nie polecam dawać więcej niż 2 czereśnie na babeczkę, ponieważ mogą puścić zbyt dużo soku.
Jeśli macie ochotę na inne owoce dajcie wiśnie, maliny lub porzeczkę (czerwoną i czarną. Będzie pysznie.
Przepis na 12 babeczek sernikobrownie.
Babeczki sernikobrownie z czereśniami - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, można na talerzu zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć babeczki sernikobrownie z lodówki 10 minut wcześniej, ocieplą się i będą delikatniejsze.
Smacznego!
Przepis na babeczki sernikobrownie z czereśniami:
BABECZKI SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na masę brownie
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 140 g masła
- 140 g cukru brązowego
- 100 g mąki pszennej
Składniki na masę serową
- 300 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 25 g cukru pudru
Dodatkowo
- czereśnie (ok. 24 sztuki)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Czereśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić na połówki i odłożyć.
- Przygotować masę serową. W misce wymieszać ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać. Odłożyć.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia
- W dużej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
- Do masy przesiać mąkę (w dwóch turach) i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką
- Do papilotek nałożyć na przemian po łyżce ciasta, następnie masę serową, znów ciasto i masę serową. Papilotki mogą być wypełnione do 4/5 wysokości. Wymieszać masy patyczkiem. Na wierzch powciskać kawałki czereśni.
- Babeczki piec 28-30 minut, wyjąć z piekarnika i po ok. 10 minutach bardzo delikatnie przenieść je na kratkę do studzenia.