Krem krówkowy (do tortów i deserów)

Krem krówkowy (do tortów i deserów)

Puszysty, lekki krem krówkowy do tortów i deserów. Krem jest delikatny, o słodkim, karmelowym smaku. Sprawdzi się do lekkich torów na biszkoptach, z dodatkami takimi jak owoce, musów. Będzie świetny do wszelkich deserów w pucharkach z pokruszonymi biszkoptami lub herbatnikami. Świetnie komponuje się ze smakami, takimi jak: kawa, orzechy, czekolada. Do przygotowania tego kremu potrzeba 3 składników. Wybierzcie śmietankę 36% i kruche krówki. Więcej informacji znalazło się we wskazówkach.
krem krówkowy (do tortów i deserów)

Krem krówkowy (do tortów i deserów) - wskazówki

Jakich składników użyć do kremu krówkowego?

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.

Czy można użyć śmietanki 30%?

Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty, akurat w tym przepisie krem jest lekki i mniejsza ilość % nie będzie mu służyć. Użyjcie śmietanki 36%.

Krówki – Kruche krówki. Podana ilość nie zawiera papierków, w które zawinięte są krówki, więc przygotujcie ich odrobinę więcej np. 280-300 gram.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka z czekoladą, czyli 12 godzin.

 

Jak przygotować krem krówkowy.

Najpierw trzeba drobno pokruszyć krówki i rozpuścić je dokładnie w garnuszku razem ze śmietanką. Podgrzewamy składniki stopniowo, mieszając często masę.

Rozpuszczone krówki trzeba wystudzić i schłodzić przez min. 12 godzin.

Po schłodzeniu krówek ubijamy masę ze schłodzonym mascarpone. Ono także powinno  wcześniej spędzić w lodówce ok. 12 godzin. Warto chwilkę (dosłownie kilka sekund)  ubić je w misce przed dodaniem śmietanki z krówkami.

Krem ubijamy ok. 2 minuty. Powinien stać się gęsty i puszysty, a ślady mieszadła widoczne.

krem krówkowy (do tortów i deserów)

Dodatkowe informacje

Przygotowany krem krówkowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.

– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego krówkowego, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.

Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce).

– Do kremu krówkowego można dodać np. posiekane orzechy laskowe lub arachidowe.

– Konsystencja kremu jest delikatna, dlatego nie polecam go specjalnie do przekładania cięższych ciast czekoladowych. Sprawdzą się puszyste biszkopty. Można dekorować nim babeczki, serniki, wykorzystać do deserków w pucharkach.

Krem komponuje się dobrze ze smakami: kawa, czekolada, orzechy, kokos, truskawki, borówki, masło orzechowe, banany.

krem krówkowy (do tortów i deserów)
tort czekoladowo-krówkowo-kawowy

Przepis na krem krówkowy do tortów i deserów:

krem krówkowy (do tortów i deserów)

KREM KRÓWKOWY (DO TORTÓW I DESERÓW)

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, delikatny krem z dodatkiem kruchych krówek.

SKŁADNIKI
  

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g krówek (kruchych; waga bez papierków)
  • 250 g mascapone (dobrze schłodzonego)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do garnuszka dokładnie pokruszyć krówki, wlać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając, aż krówki dokładnie się rozpuszczą. Następnie po ostudzeniu, schłodzić masę w lodówce przez noc. (ok. 12 godzin)
  • Mascarpone ubić przez kilka sekund, dodać schłodzony sos krówkowy i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu (ok. 2-3 minuty). Krem wykorzystać od razu po przygotowaniu.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem krówkowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.
Słowo kluczowe krem, krem do tortu, krówki, mascarpone

Zobacz także:

maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym
maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)
krem czekoladowy z mascarpone
krem czekoladowy z mascarpone
1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo