Strona główna PRZEPISYTORTY I TORCIKIkremy do tortu Malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)

Malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)

przez Joanna | Chocololo
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)
Bardzo dobry krem maślany o smaku malinowym, który jest idealny do otynkowania tortu i zrobienia dekoracji. Krem ma ładny różowy kolor i nie potrzeba do niego barwnika. W dodatku ma gładką, delikatną konsystencję i bardzo fajnie się z nim pracuje. Malinowy krem maślany przygotujecie z zaledwie trzech składników. To prosty, smaczny krem, który choć sam czekolady nie ma ani grama, będzie wspaniale pasować do czekoladowych tortów.
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)

Malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych) - wskazówki

Jakich składników potrzeba do malinowego kremu maślanego?

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.

Do tego kremu maślanego masło powinno być miękke, ale jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.

Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Dodatkowo, jeśli szybko się ociepla (np. jest wysoka temperatura otoczenia itp.) i zaczyna słabo ubijać, wkładamy je na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, po 1 minucie znów wkładamy na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, aż będzie jasne i puszyste.

Z tego względu polecam przygotowywać krem w metalowej misce.

Mleko skondensowane – Gęste, słodkie mleko skondensowane w puszce. To takie same mleko jak w tubkach. Powinno być w temp. pokojowej.

Maliny liofilizowane – Mielimy je w młynku na puder, ale jeśli pozostaną małe pestki to nic nie szkodzi, nie trzeba ich przesiewać.

Po otynkowani tortu, w zależności od grubości tynku, może zostać trochę kremu do dekoracji.

Dodatkowe informacje:

– Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.

– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.

– Maślany krem malinowy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.

– Jeśli macie ochotę na bardziej intensywny kolor, można do kremu (pod koniec ubijania) dodać różowy barwnik.

malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)

Poniżej znajdziesz przepisy, w których znalazł się malinowy krem maślany:

Tort z malinami i musem z białej czekolady
Tort z malinami i musem z białej czekolady

Przepis na malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych):

malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)

MALINOWY KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM (Z MALINAMI LIOFILIZOWANYMI)

Joanna | chocololo.pl
Gładki, pysznie malinowy krem maślany do tynkowania i dekoracji tortów.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego
  • 25 g malin liofilizowanych (zmielonych na puder)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu wsypać puder malinowy i ubijać jeszcze minutę.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
Słowo kluczowe krem do tortu, krem malinowy, krem maślany, maliny, mleko skondensowane

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo