Malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)

Bardzo dobry krem maślany o smaku malinowym, który jest idealny do otynkowania tortu i zrobienia dekoracji. Krem ma ładny różowy kolor i nie potrzeba do niego barwnika. W dodatku ma gładką, delikatną konsystencję i bardzo fajnie się z nim pracuje. Malinowy krem maślany przygotujecie z zaledwie trzech składników. To prosty, smaczny krem, który choć sam czekolady nie ma ani grama, będzie wspaniale pasować do czekoladowych tortów.
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)

Malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych) - wskazówki

Jakich składników potrzeba do malinowego kremu maślanego?

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.

Do tego kremu maślanego masło powinno być miękke, ale jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.

Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Dodatkowo, jeśli szybko się ociepla (np. jest wysoka temperatura otoczenia itp.) i zaczyna słabo ubijać, wkładamy je na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, po 1 minucie znów wkładamy na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, aż będzie jasne i puszyste.

Z tego względu polecam przygotowywać krem w metalowej misce.

Mleko skondensowane – Gęste, słodkie mleko skondensowane w puszce. To takie same mleko jak w tubkach. Powinno być w temp. pokojowej.

Maliny liofilizowane – Mielimy je w młynku na puder, ale jeśli pozostaną małe pestki to nic nie szkodzi, nie trzeba ich przesiewać.

Po otynkowani tortu, w zależności od grubości tynku, może zostać trochę kremu do dekoracji.

Dodatkowe informacje:

– Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.

– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.

– Maślany krem malinowy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.

– Jeśli macie ochotę na bardziej intensywny kolor, można do kremu (pod koniec ubijania) dodać różowy barwnik.

malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)

Poniżej znajdziesz przepisy, w których znalazł się malinowy krem maślany:

Tort z malinami i musem z białej czekolady
Tort z malinami i musem z białej czekolady

Przepis na malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych):

malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)

MALINOWY KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM (Z MALINAMI LIOFILIZOWANYMI)

Joanna | chocololo.pl
Gładki, pysznie malinowy krem maślany do tynkowania i dekoracji tortów.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego
  • 25 g malin liofilizowanych (zmielonych na puder)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu wsypać puder malinowy i ubijać jeszcze minutę.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
Słowo kluczowe krem do tortu, krem malinowy, krem maślany, maliny, mleko skondensowane
1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo