Bardzo dobry krem maślany o smaku malinowym, który jest idealny do otynkowania tortu i zrobienia dekoracji. Krem ma ładny różowy kolor i nie potrzeba do niego barwnika. W dodatku ma gładką, delikatną konsystencję i bardzo fajnie się z nim pracuje. Malinowy krem maślany przygotujecie z zaledwie trzech składników. To prosty, smaczny krem, który choć sam czekolady nie ma ani grama, będzie wspaniale pasować do czekoladowych tortów.
Malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych) - wskazówki
Jakich składników potrzeba do malinowego kremu maślanego?
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.
Do tego kremu maślanego masło powinno być miękke, ale jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.
Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Dodatkowo, jeśli szybko się ociepla (np. jest wysoka temperatura otoczenia itp.) i zaczyna słabo ubijać, wkładamy je na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, po 1 minucie znów wkładamy na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, aż będzie jasne i puszyste.
Z tego względu polecam przygotowywać krem w metalowej misce.
Mleko skondensowane – Gęste, słodkie mleko skondensowane w puszce. To takie same mleko jak w tubkach. Powinno być w temp. pokojowej.
Maliny liofilizowane – Mielimy je w młynku na puder, ale jeśli pozostaną małe pestki to nic nie szkodzi, nie trzeba ich przesiewać.
Dodatkowe informacje:
– Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.
– Maślany krem malinowy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
– Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.
– Jeśli macie ochotę na bardziej intensywny kolor, można do kremu (pod koniec ubijania) dodać różowy barwnik.
Poniżej znajdziesz przepisy, w których znalazł się malinowy krem maślany:
Przepis na malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych):
MALINOWY KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM (Z MALINAMI LIOFILIZOWANYMI)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
- 200 g mleka skondensowanego
- 25 g malin liofilizowanych (zmielonych na puder)
PRZYGOTOWANIE
- Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
- Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
- Do kremu wsypać puder malinowy i ubijać jeszcze minutę.