Strona główna PRZEPISYTORTY I TORCIKIkremy do tortu Maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

przez Joanna | Chocololo
maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Na blogu znajdziecie już czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym, który przygotowuje się z kakao. Ten jest z roztopioną czekoladą. Delikatnie czekoladowy, gładki i jedwabisty. Maślany krem czekoladowy jest idealny do tynkowania i dekorowania tortów. Prosty do przygotowania, nie za słodki i bardzo przyjemny w użyciu. Dalej znajdziecie kilka wskazówek, żeby przygotowanie kremu poszło Wam gładko.
maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Jakich składników potrzeba do czekoladowego kremu maślanego?

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.

Do tego kremu maślanego masło powinno być miękkie, ale jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.

Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Dodatkowo, jeśli szybko się ociepla (np. jest wysoka temperatura otoczenia itp.) i zaczyna słabo ubijać, wkładamy je na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, po 1 minucie znów wkładamy na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, aż będzie jasne i puszyste.

Z tego względu polecam przygotowywać krem w metalowej misce.

Mleko skondensowane – Gęste, słodkie mleko skondensowane w puszce. To takie same mleko jak w tubkach. Powinno być w temp. pokojowej.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao min. 60%. Do tego kremu użyłam czekolady 74%.

Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę zostawiamy do ostudzenia. Podczas dodawania do kremu powinna mieć temperaturę pokojową, powinna być płynna i nie zaczynać gęstnieć.

maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Dodatkowe informacje:

– Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.

– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.

– Maślany krem czekoladowy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.

– Jeśli macie ochotę na bardziej intensywny kolor, można do kremu (pod koniec ubijania) dodać barwnik.

Po otynkowani tortu, w zależności od grubości tynku, może zostać trochę kremu do dekoracji.

maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Przepis na maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym:

maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

MAŚLANY KREM CZEKOLADOWY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Joanna | chocololo.pl
Gładki, jedwabisty krem maślany z czekoladą i mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów i babeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu powoli wlewać ostudzoną czekoladę (ubijając ciągle na najmniejszych obrotach) i ubijać do połączenia składników.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
 
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, krem do tortu, tort, tort czekoladowy

Zobacz także:

czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z kakao)
czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z kakao)
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)
mus czekoladowy do tortu
mus czekoladowy do tortu

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo