• 0

    Brak produktów w koszyku.

Trufle Lotus

Trufle Lotus

Bardzo smaczne trufle Lotus, które są ekspresowe do przygotowania. Jeżeli lubicie karmelowo-cynamonowe ciastka Lotus, to te słodkie kuleczki powinny przypaść Wam do gustu. Wystarczy tylko kilka składników, w tym wspomniane ciastka i ciasteczkowy krem. Odrobinę korzenne, słodkie i zanurzone w czekoladzie. Możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę. Zachęcam do przeczytania wskazówek, gdzie napisałam o niej kilka słów. Pychotki!
trufle z ciasteczek lotus

Trufle Lotus - wskazówki do przepisu

Ciasteczka – Lotus Biscoff, czyli kruche ciastka karmelowo-cynamonowe. Trzeba zrobić z nich drobne okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć je do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać wałkiem lub kulą do ucierania.

Krem Lotus – Gładki, ciasteczkowy krem z ciastek Lotus.

Mascarpone – Może być prosto z lodówki.

Czekolada – Możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę (biała, gorzka lub mleczna). Zrobiłam wersję z białą i gorzką, a z mlecznej zrobiłam paseczki. Czekolada biała sprawia, że trufle są jeszcze słodsze, ale nie przyćmiewa ciasteczkowego smaku. Z gorzką czekoladą są smaczne, mniej słodkie, ale także mniej ciasteczkowe, ponieważ na pierwszy plan wychodzi charakterystyczny smak czekolady. Wybierzcie sami, obie wersje są świetne, można więc połowę zrobić z białą i połowę z gorzką.

Przepis na ok. 20 trufli.

przepis na trufle lotus

Trufle Lotus - przechowywanie

Ciasteczkowe Trufle Lotus przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni. Można je też zamrozić po kilka sztuk w pudełeczkach lub woreczkach, wystarczy 30 minut na zewnątrz i będą dobre do spożycia. W zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.

trufle lotus przepis

Smacznego!

Przepis na trufle Lotus:

trufle lotus przepis

TRUFLE LOTUS

Joanna | Chocololo
Słodkie trufle w białej i gorzkiej czekoladzie z nadzieniem z ciasteczek i kremu Lotus.
Przepis na ok. 20 trufli.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g ciastek Lotus
  • 150 g kremu Lotus
  • 100 g mascarpone
  • 150 g czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ciastko Lotus (do pokruszenia)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Ciasteczka połamać i wsypać do malaksera. Zmielić na drobne okruszki.
  • W misce wymieszać dokładnie mascarpone z kremem Lotus, wsypać okruszki i wymieszać.
  • Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Na papier nakładać równe porcje masy. Najlepiej przy pomocy małej gałkownicy o pojemności 20 ml.
  • Masę schłodzić w lodówce przez 30 minut, następnie uformować w dłoniach kulki odkładać z powrotem na tacę. Schłodzić kulki przez godzinę.
  • Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Kuleczki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać pokruszonym ciasteczkiem. Trufle schować do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
Słowo kluczowe lotus, trufle, trufle czekoladowe, trufle lotus

Zobacz także:

trufle korzenne ze śliwkami
trufle korzenne ze śliwkami
trufle z nutellą i precelkami
trufle z nutellą i precelkami
korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x