Ciasteczka połamać i wsypać do malaksera. Zmielić na drobne okruszki.
W misce wymieszać dokładnie mascarpone z kremem Lotus, wsypać okruszki i wymieszać.
Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Na papier nakładać równe porcje masy. Najlepiej przy pomocy małej gałkownicy o pojemności 20 ml.
Masę schłodzić w lodówce przez 30 minut, następnie uformować w dłoniach kulki odkładać z powrotem na tacę. Schłodzić kulki przez godzinę.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Kuleczki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać pokruszonym ciasteczkiem. Trufle schować do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
Słowo kluczowe lotus, trufle, trufle czekoladowe, trufle lotus