Cofnij
trufle lotus przepis

TRUFLE LOTUS

Joanna | Chocololo
Słodkie trufle w białej i gorzkiej czekoladzie z nadzieniem z ciasteczek i kremu Lotus.
Przepis na ok. 20 trufli.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g ciastek Lotus
  • 150 g kremu Lotus
  • 100 g mascarpone
  • 150 g czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ciastko Lotus (do pokruszenia)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Ciasteczka połamać i wsypać do malaksera. Zmielić na drobne okruszki.
  • W misce wymieszać dokładnie mascarpone z kremem Lotus, wsypać okruszki i wymieszać.
  • Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Na papier nakładać równe porcje masy. Najlepiej przy pomocy małej gałkownicy o pojemności 20 ml.
  • Masę schłodzić w lodówce przez 30 minut, następnie uformować w dłoniach kulki odkładać z powrotem na tacę. Schłodzić kulki przez godzinę.
  • Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Kuleczki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać pokruszonym ciasteczkiem. Trufle schować do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
Słowo kluczowe lotus, trufle, trufle czekoladowe, trufle lotus