Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami
Bardzo smaczny tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami. Tort składa się z treściwego i aromatycznego ciasta kokosowego z dodatkiem białej czekolady. Do tego krem z mascarpone i śmietanki, również z białą czekoladą. Pomiędzy warstwami pokrojone w plasterki truskawki. Do dekoracji i smaku rozsmarowana na bokach gorzka czekolada rozpuszczona ze śmietanką, ale nie jest to konieczne. Tort jest pyszny.
Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami - wskazówki
Ciasto.
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).
Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.
Pieczenie ciasta – Ciasta nie piec na raz (nie dzieląc na dwie formy). Jeżeli nie macie dwóch takich samych tortownic lepiej upiec ciasta osobno (jedno po drugim), pamiętając jednak, żeby podzielić składniki na pół i każde ciasto przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Podczas pieczenia ciasto urośnie z małą górką, która opadnie po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Ogólnie ciasto nie wyrasta mocno, jest treściwe i wilgotne.
Krem.
Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Przepis na tort o średnicy 18 cm, wysokość 10 cm.
Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami - przechowywanie
Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na ciasta). Spożyć do 2 dni od momentu złożenia.
Smacznego!
TORT KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g masła (miękkiego)
- 140 g czekolady białej
- 140 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
- 40 g cukru pudru
- 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 g)
- 140 g mąki pszennej
- 100 g wiórków kokosowych mielonych
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Składniki na krem
- 400 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 150 g białej czekolady
Dodatkowo
- 250-300 g truskawek (do środka)
- kilka truskawek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, dwie tortownice 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać dobrze, powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę). Żółtka dać do miseczki.
- W dużej misce utrzeć masło z cukrami (mikser, końcówki do ubijania), gdy będzie jasne i puszyste dodawać żółtka jedno po drugim. Każde kolejne żółtko dodawać gdy poprzednie będzie wmieszane.
- Do masy powoli małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę z mleczkiem. Ciągle miksować na niskich obrotach.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmielone wiórki kokosowe. Nie miksować już, wmieszać składniki delikatnie szpatułką.
- W misce ubić białka na sztywną pianę, dodać łyżkę piany do ciasta i delikatnie wmieszać, dodać wiórki i ponownie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
- Rozlać ciasto równo do tortownic, wyrównać i piec 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotowanie kremu
- Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż powstanie gładki sos. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- Mascarpone schłodzić przez 12 godzin.
- Do miski dać schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż krem stanie się gęsty i puszysty. Zajmie to ok. 2-3 minuty.
Przygotowanie tortu
- Truskawki umyć i osuszyć, pokroić w plasterki (3-4 mm).
- Każde ciasto przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy położyć na paterze lub talerzu.
- Położyć na blat równą i cieniutką warstwę kremu (1-2 mm), ułożyć truskawki i nałożyć kolejną, większą już warstwę kremu, położyć blat ciasta. Tak samo postąpić z kolejnymi warstwami. Położyć ostatnie 4 ciasto na wierzch. Dać na nie odrobinę kremu, wyrównać wierzch i boki.
- Pozostałą część kremu włożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką, udekorować tort i położyć na wierzch kilka truskawek.
- Tort schłodzić przed podaniem min. 3 godziny.
WSKAZÓWKI
Zobacz także:
TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM
Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole. Można przyozdobić go różnymi owocami.
TORT PĄCZEK Z RÓŻĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Przepis na pyszny tort, który trochę przypomina w smaku pączek z różaną konfiturą. Stąd właśnie jego nazwa. Składa się z dwóch osobno pieczonych blatów ciasta na occie jabłkowym i kwaśniej śmietanie z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej.
TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.