Torcik z musem czekoladowym i czereśniami
Jest lato, są czereśnie, trzeba zrobić pyszny torcik z musem czekoladowym i czereśniami. Jest cudowny, zniknął zdecydowanie za szybko. Ten torcik łączy w sobie lepkie, czekoladowe ciasto i puszysty mus czekoladowy. Do tego warstwa czereśni zatopionych w galaretce i odrobina kremu z mascarpone. Na wierzchu czereśnie. Ja dodatkowo zanurzyłam je w roztopionej czekoladzie.
Torcik z musem czekoladowym i czereśniami - wskazówki
Ciasto czekoladowe.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Kawa – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (np. espresso 2 gramy). Kawa powinno być bez żadnych dodatków np. 2w1.
Jeśli macie opory przed dodaniem kawy, nie czuć jej. Kawa trochę podkręca czekoladowy smak, ale ostatecznie można z niej zrezygnować.
Mleko – Do tego przepisu na ciasto można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.
Mus czekoladowy.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 70-80% i mleczna.
Śmietanka – Tłusta śmietanka 36% w kartoniku. Powinna być dobrze schłodzona, ale szczególnie 300 ml, które ubijamy i dodajemy do czekolady.
Żelatyna – Zwykła żelatyna w proszku.
Uważajcie, żeby nie podgrzewać za bardzo żelatyny, powinna być ciepła i płynna (po tym jak napęcznieje). Trzeba dodać ją do gorącej śmietanki i wymieszać. Nie podgrzewać już całości, chyba, że czekolada nie będzie chciała się dokładnie rozpuścić. Wtedy trzeba odrobinę podgrzać całość na najmniejszym ogniu i najmniejszym palniku. Ale tylko chwilkę.
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Trzeba ją wmieszać szpatułką już bardzo ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Torcik z musem czekoladowy i czereśniami - przechowywanie
Ciasto ze względu na mus i owoce w galaretce przechowujemy w lodówce. Można w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. O ile nie zniknie szybciej, może być przechowywanie do 2-3 dni.
Smacznego!
TORCIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM I CZEREŚNIAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 50 g masła
- 80 g cukru
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka kawy instant
- 60 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 40 g czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach)
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na mus
- 200 ml śmietanki 36%
- 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 80 g czekolady mlecznej
- 140 g czekolady gorzkiej
- 15 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na warstwę galaretki
- 1 op. galaretki wiśniowej + 300 ml wrzątku
- 400 g czereśni
Składniki na krem z mascarpone
- 120 ml śmietanki 36%
- 60 g mascarpone
- 10 g cukru pudru
Dekoracja
- kilka czereśni
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie musu
- Ciasto można zostawić torownicy zabezpieczonej papierem/folią rantową lub zapiąć w rant wyłożony folią rantową.
- Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Śmietankę (200 ml) podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do gorącej śmietanki i wymieszać
- Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
- Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę (nie na sztywno) i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
- Przygotowany mus wyłożyć na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 2-3 godziny przed wyłożeniem galaretki.
Przygotowanie galaretki
- Galaretkę rozmieszać we wrzątku i odstawić do ostudzenia.
- Czereśnie umyć, wydrylować, pokroić na połówki. Dodać do ostudzonej galaretki i odstawić. Gdy galaretka zacznie powoli tężeć, wyłożyć ją z owocami na schłodzony mus.
- Całość dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc (ok. 12 godzin).
Przygotowanie kremu z mascarpone
- Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić torcik, na kremie ułożyć czereśnie.