Strona główna PRZEPISYTORTY I TORCIKIkremy do tortu Malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (ze świeżych malin)

Malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (ze świeżych malin)

przez Joanna | Chocololo
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (ze świeżych malin)

Malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (ze świeżych malin)

Krem maślany o malinowym smaku i pięknym kolorze w wersji ze świeżymi malinami. Bardzo smaczny i fajny do tynkowania i dekoracji tortów lub babeczek. Podobnie jak z kremem z malin liofilizowanych ma ładny różowy kolor, wydaje się nawet nieco bardziej głęboki. Ale to także zależy od użytych malin. Do kremu przygotowujemy malinowy mus/sos. Przetarte maliny redukujemy do gęstej konsystencji. Dzięki temu malinowy krem maślany ma intensywniejszy kolor i smak.  
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (ze świeżych malin)

Malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (ze świeżych malin) - wskazówki

Jakich składników potrzeba do malinowego kremu maślanego?

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.

Do tego kremu maślanego masło powinno być miękke, ale jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.

Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Dodatkowo, jeśli szybko się ociepla (np. jest wysoka temperatura otoczenia itp.) i zaczyna słabo ubijać, wkładamy je na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, po 1 minucie znów wkładamy na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, aż będzie jasne i puszyste.

Z tego względu polecam przygotowywać krem w metalowej misce.

Mleko skondensowane – Gęste, słodkie mleko skondensowane w puszce. To takie same mleko jak w tubkach. Powinno być w temp. pokojowej.

Maliny – Do kremu użyłam malin świeżych, ale spokojnie mogą być mrożone. Ważne aby ostatecznie powstał gęsty malinowy mus.

Owoce trzeba zblendować i przetrzeć przez sito. Dokładnie, żeby zostały prawie tylko pestki. Razem z cukrem podgrzewamy je i gotujemy przez ok. 10-12 minut mieszając. Powinny się zredukować i zgęstnieć. Na jednym ze zdjęć widać konsystencję przygotowanych malin.

Mrożone maliny wcześniej trzeba rozmrozić i dalej postępować jak ze świeżymi.

Do przygotowania kremu potrzeba 250 g malin, po przygotowaniu powinno wyjść  120 g musu, czyli ok. 100 ml.

Po otynkowani tortu, w zależności od grubości tynku, może zostać trochę kremu do dekoracji.

Dodatkowe informacje:

– Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.

– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.

– Maślany krem malinowy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.

– Jeśli macie ochotę na bardziej intensywny kolor, można do kremu (pod koniec ubijania) dodać różowy barwnik.

– Kolor kremu uzależniony jest od rodzaju malin. Z ciemniejszych i ładnie zredukowanych powstanie bardziej intensywny.

malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (ze świeżych malin)

Zobacz także malinowy krem maślany z malin liofilizowanych:

malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)

Przepis na malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (ze świeżych malin):

malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (ze świeżych malin)

MALINOWY KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM (ZE ŚWIEŻYCH MALIN)

Joanna | chocololo.pl
Maślany krem malinowy do tynkowania i dekoracji tortów, babeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Maliny umyć i zblednować, następnie dokładnie przetrzeć przez sito do garnuszka. Wsypać cukier i gotować na średnim ogniu pilnując i mieszając je często.
  • Maliny gotować przez ok. 10 minut aż zredukują się, zgęstnieją i będą ładnie błyszczące. Odstawić je do ostudzenia. Podczas dodawania do ubitego masła powinny mieć temp. pokojową.
  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu wlać przygotowane maliny i ubijać do połączenia składników.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
 
Słowo kluczowe krem do tortu, krem malinowy, krem maślany, maliny, mleko skondensowane

Obserwuj Chocololo:

You may also like

6 komentarzy

Ela 19 lipca 2023 - 09:07

Czy można tym kremem przełożyć tort?

Reply
Joanna | Chocololo 19 lipca 2023 - 10:38

Można, jeśli lubi Pani kremy maślane to jak najbardziej. Sama np. wolę go w formie tynku, a do środka coś lżejszego (mus, krem na mascarpone). On jest gęsty, tłustszy i przed krojeniem musiałby spędzić 20-30 minut w temp. pokojowej. Z jakimś lekkim biszkoptem bym go nie łączyła, ale już z cięższym ciastem byłby ok 🙂

Reply
Beata 1 listopada 2023 - 19:08

Czy to ma być mleko skondensowane niesłodzone? Polecą Pani jakieś konkretne?

Reply
Joanna | Chocololo 2 listopada 2023 - 10:48

Tak jak napisałam we wskazówkach – słodkie, gęste dokładnie takie jak w tubkach. Zawsze używam zagęszczonego mleka gostyńskiego 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

Reply
Aleksandra 24 marca 2024 - 13:19

Będę robiła ten krem na babeczki na komunię, proszę mi powiedzieć czy ten krem po zrobieniu, nałożeniu na babeczki i podaniu dopiero na drugi dzień będzie mocno sztywny czy przed podaniem wyjąć ok 1 godziny z lodówki

Reply
Joanna | Chocololo 24 marca 2024 - 15:33

Tak, będzie trochę mniej twardy od masła prosto z lodówki. Zmięknie po czasie, więc w zależności od temperatury otoczenia trzeba będzie wyjąć babeczki wcześniej. Po godzinie już będzie miękki na pewno, ale 30 minut też powinno wystarczyć 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo