Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami (bez pieczenia)

Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami (bez pieczenia)

Pyszny i prosty do przygotowania serniczek, w formie eleganckiej tarty. Spód  składa się z poruszonych herbatników z masłem. Masa serowa z dodatkiem białej czekolady jest aksamitna, delikatna i kremowa.  Do tego duża ilość truskawek w galaretce. Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami to idealna propozycja na upalne dni, albo po prostu, jeśli nie macie akurat ochoty piec, a ciacho zawsze fajnie zjeść. Bardzo polecam.
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami (bez pieczenia) - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem przy pomocy łyżki lub szpatułki, ale przyznam, że najlepiej robi się to rękami.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Tężejąca galaretka – to taka galaretka, która już zaczyna się ścinać. Odstawioną do ostygnięcia galaretkę można mieszać od czasu do czasu, po czasie zacznie gęstnieć i podczas mieszania robić się żelowa. Kiedy trochę zgęstnieje i zamieszana będzie zostawiać delikatne nierówności, (jeszcze płynne) to wtedy jest dobry moment żeby wymieszać ją z truskawkami i wylać na ciasto.

W tym przepisie warto użyć cukru z prawdziwą wanilią i nie wymieniać tego składnika na cukier wanilinowy. Można użyć także samych ziarenek wanilii lub pasty waniliowej.

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami (bez pieczenia) - przechowywanie

Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3-4 dni.

 

tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Smacznego!

tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

TARTA SERNIKOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Pyszny i prosty do przygotowania serniczek, w formie eleganckiej tarty.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 250 g herbatników
  • 90 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g białej czekolady
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią (ok 10-12 gram)
  • 120 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na warstwę truskawek

  • 500 g truskawek
  • 1 op. galaretki truskawkowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Połamane herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki.
  • Masło roztopić w garnuszku. Jeszcze ciepłe wlać do herbatników i szybko wymieszać, aż okruszki będą mieć konsystencję mokrego piasku.
  • Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki i po ok. 20 minutach przygotowywać masę serową.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia, powinna pozostać dość płynna.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały i cukier z wanilią. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do masy serowej.
  • Masę wyłożyć równomiernie na schłodzony spód i wyrównać. Włożyć do lodówki. Całość powinna się chłodzić ok. 2 godziny przed wyłożeniem truskawek.

Przygotowanie warstwy truskawkowej

  • Zagotować wodę, odmierzyć 250 ml wrzątku i wlać do miski. Wsypać całą saszetkę galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia. Galaretkę mieszać co jakiś czas, pilnując momentu gdy zacznie tężeć.
  • Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki i pokroić na kawałki. Truskawki dodać do tężejącej galaretki, wymieszać i wyłożyć na wierzch tarty. Wyrównać. Tartę schłodzić przez noc w lodówce

Zobacz także:

mini serniczki z truskawką w czekoladzie

MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKĄ W CZEKOLADZIE

Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.

tarta bounty bez pieczenia

TARTA BOUNTY (BEZ PIECZENIA)

Jeżeli lubicie kokosowo – czekoladowe słodkości Tarta Bounty Was zachwyci. Nie tylko jest pyszna, ale przygotowanie jej jest bajecznie proste i szybkie. Nic nie trzeba piec, ubijać ani ucierać. Jedynie trochę poczekać, aż się dobrze schłodzi. Jednak dla tego smaku można wytrzymać. Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa.

brownie z kokosem i truskawkami

BROWNIE Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI

Pyszne Brownie z kokosem i truskawkami. Spód to klasyczne, maziste brownie. Pośrodku masa z wiórków kokosowych z dodatkiem białej czekolady, a na wierzchu truskawki w truskawkowej galaretce. Ciasto zdecydowanie dla fanów słodkości. Naprawdę warto spróbować.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

4 komentarze

Dominika 27 kwietnia 2023 - 09:23

Czy część sera można zastąpić serkiem mascarpone czy masa serowa będzie za rzadka? 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 27 kwietnia 2023 - 10:29

Będzie bardziej kremowa i mniej stabilna. Można spróbować pół na pół, ale dodałabym 1 łyżeczkę żelatyny do masy serowej (wcześniej namoczoną przez 10 min w 30 ml wody, podgrzaną i ostudzoną) itp.). Żelatynę energicznie wmieszać do składników przed dodaniem ubitej śmietanki:)

Reply
Monika 21 maja 2024 - 20:20

Czy można zrobić ciasto kruche zamiast herbatników ? Będzie pasowało ?

Reply
Joanna | Chocololo 22 maja 2024 - 10:04

Będzie idealne 😉

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo