Szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady

Szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia, czyli przepyszna szarlotka z musem z białej czekolady. Po prostu obłędna szarlotka na podłużnych biszkoptach. Jabłka są kwaskowe, duszone z cynamonem aż do miękkości. Na nich znalazł się słodki, puszysty mus z białej czekolady i odrobina wiórków z gorzkiej czekolady. Polecam Wam gorąco spróbować tej szarlotki. Do warstwy jabłkowej użyłam kwaśnych jabłek Szara reneta. Kwaśne jabłka sprawdzą się najlepiej. Nie trzeba ich niczym dosładzać, galaretki brzoskwiniowe wystarczą. Polecam brzoskwiniowe, ale jeśli lubicie mogą być cytrynowe lub pomarańczowe. Te o smaku brzoskwini nie dominują jabłkowego smaku, więc są idealne. Wszystkie wskazówki znajdziecie jak zawsze w dalszej części wpisu.
szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady

Szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady - wskazówki

Jakich biszkoptów użyć do szarlotki bez pieczenia?

Najlepsze będą podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers.

Czasem można znaleźć idealnie proste biszkopty, które ładnie i równo układają się w formie i nie ma dzięki temu „prześwitów”. Jeśli nie znajdziecie takich biszkoptów, tylko te z szerszymi końcami, to można je dociąć. Takie docięte biszkopty znajdziecie na zdjęciu pod spodem.

Biszkopty można nasączyć (nie jest to niezbędne, ponieważ zmiękną od warstwy jabłek) słabą herbatą, sokiem jabłkowym lub wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Namaczamy je szybko, aby zbytnio nie zmiękły. Namoczone biszkopty lepiej do siebie przylegają w formie, dlatego polecam je odrobinę nasączyć.

 

Masa jabłkowa do szarlotki bez pieczenia.

Jabłka – Polecam kwaśne jabłka, najlepiej Szarą renetę. Opcjonalnie można pomieszać też jabłka kwaśne, ze słodszymi, które ładnie rozpadną się podczas duszenia.

Sama użyłam Szarej renety. Część kawałków zmiękła i rozpadła się na mus, a część pozostała miękka w całości. Jeśli nie przepadacie za kawałkami jabłek w deserach, można je zetrzeć na tarce.

Jabłka dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Na mniejszym, jeśli jabłka zbyt szybko się duszą. Jeśli po kilku minutach nie puszczają soku można dolać 80 ml wody. Jabłek trzeba pilnować, często mieszać, aby nie przypiekły się do garnka lub patelni. 20-25 minut wystarczy, aby były miękkie i częściowo się rozpadły na mus.

Galaretka – Polecam brzoskwiniową, która nie dominuje smaku jabłek. Jeśli jednak lubicie można dodać np. cytrynową lub pomarańczową. Można też pomieszać dwa smaki.

Galaretkę rozrabiamy w 200 ml wrzątku i dodajemy do ciepłych jabłek. Całość odstawiamy do ostudzenia. Można zamieszać ją co jakiś czas. Gdy zgęstnieje i zacznie tężeć, wtedy trzeba wyłożyć ją na biszkopty i wyrównać.

szarlotka bez pieczenia przygotowanie

Mus z białej czekolady.

Prosty mus z zaledwie 3 składników (nie licząc wody), ale trzeba pilnować, aby rozpuszczona czekolada ze śmietanką i żelatyną nie schłodziła się za mocno. Wtedy ciężej jest rozmieszać czekoladową masę z ubitą śmietanką.

Śmietanka – Słodka śmietanka 36%.

W przepisie śmietanka podana jest dwukrotnie. To nie błąd. 400 ml śmietanki powinno być dobrze schłodzonej, ponieważ będzie ona ubijana i dodawana do czekolady. Czekoladę zaś rozpuszczamy w 180 ml śmietanki. Ona może być w temperaturze pokojowej lub z lodówki. To bez różnicy, ponieważ podgrzewamy ją, aby rozpuścić czekoladę.

Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.

Do musu z białej czekolady użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

Taką ciepłą żelatynę od razu energicznie mieszamy z rozpuszczoną w śmietance czekoladą.

Przepis na formę 28×23 cm.

szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady

Szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady - przechowywanie

Szarlotkę na zimno można przechowywać w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady

Smacznego!

Przepis na pyszną szarlotkę bez pieczenia:

szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady

SZARLOTKA BEZ PIECZENIA Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Przepyszna szarlotka na biszkoptach z puszystym musem z białej czekolady.
Przepis na formę 28x23 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 220-250 g biszkoptów podłużnych

Składniki na warstwę jabłek

  • 1,4 kg jabłek
  • 2 galaretki brzoskwiniowe + 200 ml wrzątku
  • łyżeczki cynamonu

Składniki na mus z białej czekolady

  • 300 g czekolady białej
  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 180 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Dodatkowo

  • wiórki z gorzkiej czekolady (z 2 pasków czekolady)
  • ½ szklanki wody wymieszanej z 2 łyżkami soku z cytryny (ok. 125 ml; do nasączenia biszkoptów)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie jabłek

  • Jabłka obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę (ok.1x1cm) i wrzucić do garnka lub na dużą patelnię.
  • Do jabłek wsypać cynamon, wymieszać i dusić jabłka pod przykryciem przez 20-25 minut. Jeśli jabłka po kilku minutach nie puszczą soku, można dolać ok. 80 ml wody.
  • Jabłka powinny zrobić się miękkie, część powinna się rozpaść. Gotowe owoce przełożyć do miski, odstawić na 5 minut do ostudzenia.
  • W tym czasie zagotować wodę i rozmieszać galaretki w 200 ml wrzątku. Wlać je do jabłek i wymieszać. Całość odstawić do ostudzenia.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na dnie ułożyć nasączone biszkopty.*
  • Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami i wyrównać. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przygotować mus.

Przygotowanie musu

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (180 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.**
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (400 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus wyłożyć na warstwę jabłek. Schładzać w lodówce min. 8 godzin, najlepiej przez noc.
  • Gotowe ciasto posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

WSKAZÓWKI

* Biszkoptów nie trzeba koniecznie nasączać, ale można. Może to być słaba herbata, sok jabłkowy lub woda z cytryną. Biszkopty zanurzamy szybko z obu stron, żeby za bardzo nie namokły i układamy jeden przy drugim.
** Jeśli biała czekolada zacznie zbyt szybko stygnąć i nie będzie się rozpuszczać, wystarczy ostrożnie podgrzać całość w kąpieli wodnej.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto bez pieczenia, ciasto z jabłkami, cynamon, jabłka, mus z białej czekolady, szarlotka

Zobacz także:

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami
musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo