Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcierać składniki w palcach aż się połączą i powstanie kruszonka. Schować ją do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotować śliwki i rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (góra-dół).
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Do śliwek wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pokroić na kawałki czekoladę i delikatnie wmieszać ją do śliwek.
Wyłożyć owoce do naczynia do zapiekania i posypać równomiernie kruszonką.
Piec ok. 40 minut aż kruszonka będzie złota, a śliwki będą bulgotać. Wyjąć z piekarnika i podawać po 3-4 minutach.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, kruszonka, śliwki