Cofnij
śliwki z czekoladą pod owsianą kruszonką

ŚLIWKI Z CZEKOLADĄ POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne zapiekane śliwki z gorzką czekoladą pod słodką, owsianą kruszonką.
Przepis na naczynie do zapiekania o wymiarach ok.30x20 cm i pojemności 2 l.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruszonkę

  • 140 g płatków owsianych
  • 100 g mąki
  • 100 g masła (zimnego)
  • 80 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na śliwki

  • 800-900 g śliwek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (płaskie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcierać składniki w palcach aż się połączą i powstanie kruszonka. Schować ją do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie przygotować śliwki i rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (góra-dół).
  • Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Do śliwek wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pokroić na kawałki czekoladę i delikatnie wmieszać ją do śliwek.
  • Wyłożyć owoce do naczynia do zapiekania i posypać równomiernie kruszonką.
  • Piec ok. 40 minut aż kruszonka będzie złota, a śliwki będą bulgotać. Wyjąć z piekarnika i podawać po 3-4 minutach.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, kruszonka, śliwki