Sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie
Cóż to był za sernik! Nie wiem kiedy zniknął, widziałam go tylko chwilę. Ciekawy spód, bo herbatnikowe lub kruche spody na blogu pojawiają się dość często. Teraz wymieszałam połamane biszkopty i herbatniki ze słodką masą kakaową z dodatkiem masła i mleka. Spód wyszedł pyszny, miękki i wyglądał jak mozaika. Do tego masa serowa z białą czekoladą i masłem orzechowym. Nie jest bardzo słodka, więc cudownie uzupełnia się z czekoladową polewą i kremem maślanym, również z dodatkiem masła orzechowego. Wszedł wspaniale. Mam nadzieję, że sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie będzie Wam bardzo smakować.
Sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie - wskazówki
Spód.
Biszkopty – Okrągłe biszkopty, najlepiej połamane na ćwiartki. Większe kawałki będą słabiej mieszać się z masą, mniejsze mogą się zbyt rozmieszać.
Herbatniki – Maślane, kruche herbatniki.
Masa serowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Masło orzechowe – Polecam gładkie masło orzechowe bez dodatków. Użyłam masła crunchy, czyli z małymi kawałkami orzechów, jednak masę blendowałam i dzięki temu była gładka. Jeśli używacie blendera, też można wykorzystać masło z kawałkami orzechów.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Zewarzona masa serowa. Może się tak zdarzyć jeśli, któryś ze składników będzie miał dużą zawartość tłuszczu (a mamy tutaj masło orzechowe i twaróg) i może się on oddzielić. Dzieje się tak, gdy np. składniki mają różną temperaturę.
Jeśli zdarzy się to już na etapie zblendowania twarogu z masłem orzechowym, dodajcie gorącą roztopioną czekoladę, ciągle blendując. W innym wypadku można dodać 30-40 ml gorącej śmietanki, jednak przed dodaniem śmietanki ubitej.
Masa serowa powinna być gładka i błyszcząca przed dodaniem ubitej śmietanki.
Polewa czekoladowa.
Czekolada – Mleczna i gorzka o zawartości kakao 60-80%.
Krem maślany z masłem orzechowym.
Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu. Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Masło orzechowe – Polecam gładkie masło, wtedy krem będzie równie gładki. Masło orzechowe bez dodatków.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie - przechowywanie
Pyszny sernik z masłem orzechowym przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM NA BISZKOPTOWYM SPODZIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 80 ml mleka
- 60 g masła
- 40 g cukru pudru
- 30 g kakao
- 120 g biszkoptów okrągłych
- 50 g herbatników maślanych
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady białej
- 200 g masła orzechowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Składniki na polewę
- 70 g śmietanki 36%
- 30 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem maślany
- 50 g masła (miękkiego)
- 70 g masła orzechowego
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
Dodatkowo
- 2 łyżki orzeszków ziemnych (do ozdoby)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki można wyłożyć folią rantową.
- Do garnuszka dać masło, wlać mleko, wsypać kakao i cukier puder. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
- Kakaowy syrop odstawić. Biszkopty i herbatniki połamać na kawałki i wrzucić do miski, wlać ciepły syrop i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć na dno tortownicy i lekko podociskać, aby spód był równy. Odłożyć go do lodówki.
Przygotowanie masy serowej
- Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- W misce zblendować twaróg, cukier waniliowy i masło orzechowe, ciągle blendując dodawać czekoladę. Gdy masa będzie gładka ubić śmietankę na puszystą pianę i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
- Masę serową wyłożyć nas spód, wyrównać. Sernik schłodzić min. 6 godzin najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i po chwili wymieszać do rozpuszczenia i powstania gładkiego sosu.
- Polewę odstawić do ostudzenia, następnie polać nią schłodzony sernik. Sernik schłodzić w lodówce jeszcze 15-20 minut. W tym czasie przygotować krem.
Przygotowanie kremu
- Masło utrzeć z masłem orzechowym przez minutę i wsypać cukier puder. Ubijać 5-6 minut do powstania puszystego kremu. Jeśli krem podczas ubijania zbytnio się ociepli, włożyć go na 30 sekund do zamrażarki, wyjąć i ponownie utrzeć. Pod koniec dodać śmietankę i ubić.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować sernik. Posypać orzechami.