Sernik na kruchym, kokosowym spodzie. Pyszna, aksamitna masa serowa z białą czekoladą. Całość polana kolejną porcją białej czekolady. Na wierzch idealnie pasują truskawki, maliny i borówki, a także jeżyny lub porzeczki. Słodki i pyszny. Dla fanów sernika i białej czekolady.
Składniki na spód (blaszka okrągła 18 cm):
– 60 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
– 60 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar mix-b), ale można użyć pszennej mąki
– 40 g masła
– 50 g cukru drobnego
Składniki na masę serową:
– 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
– 250 g białej czekolady
– 2 jajka
– opakowanie cukru z wanilią
– 80 ml śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
– 100 g białej czekolady
– 80 ml śmietanki 30% lub 36%
– wybrane owoce
Przygotowanie spodu:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem.
Wiórki kokosowe zmielić w młynku. Można najpierw wymieszać wiórki z mąką i dopiero zmielić, żeby z wiórków nie zrobiła się pasta. Do miski dać pokrojone zimne masło, mąkę, zmielone wiórki lub mąkę kokosową oraz cukier. Zagnieść ciasto. Miękkim ciastem wyłożyć dno blaszki i wyrównać, nakłuć gęsto widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto piec 20 minut, aż lekko zbrązowieje. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.
Przygotowanie masy:
Piekarnik ustawić na 160 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. W misce umieścić twaróg, cukier waniliowy, śmietankę i zmiksować. Dodać jajka i zmiksować krótko, aby masa się nie napowietrzyła. Wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Masę wylać na kruchy spód, wyrównać i piec 60-70 minut.
Sernik po wystudzeniu wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Po tym czasie można przygotować polewę czekoladową – w kąpieli wodnej, lub w garnuszku podgrzać śmietankę, następnie dodać czekoladę. Wymieszać gdy czekolada się rozpuści. Polać sernik schłodzoną polewą i udekorować owocami.
Smacznego!

