Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie

Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
Kruszonkę można przygotować w malakserze, miksując w nim wszystkie składniki do powstania kruszonki.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Sernik pieczemy razem z naczyniem wypełnionym wodą. Może to być prostokątna, metalowa forma do pieczenia (klasyczna duża forma lub np. kwadratowa 24×24 cm) lub też żaroodporne naczynie.
Sernik można też upiec w kąpieli wodnej.
Trzeba przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
W owiniętej tortownicy pieczemy spód, ale bez kąpieli wodnej. Tortownicę wkładamy do naczynia z wodą w momencie, gdy jest w niej masa serowa i zaczynamy piec sernik.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
W lodówce,sernik może być w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać sernik do 3-4 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.