Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie
Przepis na ten sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie powinien Wam się spodobać. Spód jest maślany, wyjątkowo kruchy i fantastyczny z kilkoma kropelkami ekstraktu migdałowego. Masa serowa, delikatna i z dużą ilością białej czekolady, której nie zabrakło też w polewie. Sernik pieczony jest z parą wodną, ale nie w kąpieli wodnej. Nie wkładamy go do naczynia z wodą, ale na niższą półkę takie naczynie kładziemy. Do sernika warto podać odrobinę owoców, będą pasować maliny, truskawki czy borówki. Pychota!
Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie - wskazówki
Spód.
Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
Kruszonkę można przygotować w malakserze, miksując w nim wszystkie składniki do powstania kruszonki.
Masa serowa.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Pieczenie sernika.
Sernik pieczemy razem z naczyniem wypełnionym wodą. Może to być prostokątna, metalowa forma do pieczenia (klasyczna duża forma lub np. kwadratowa 24×24 cm) lub też żaroodporne naczynie.
Sernik można też upiec w kąpieli wodnej.
Trzeba przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
W owiniętej tortownicy pieczemy spód, ale bez kąpieli wodnej. Tortownicę wkładamy do naczynia z wodą w momencie, gdy jest w niej masa serowa i zaczynamy piec sernik.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie - przechowywanie
W lodówce,sernik może być w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać sernik do 3-4 dni.
Smacznego!
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA KRUCHYM SPODZIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 120 g mąki pszennej
- 50 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 250 g czekolady białej
- 2 jajka (w. temp. pokojowej)
- 100 ml śmietanki 36% (w temp.pokojowej)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
Składniki na polewę
- 60 ml śmietanki 36%
- 60 g czekolady białej
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowanie spodu. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić (niczym nie smarować).
- Do miski wsypać mąkę, cukier puder, ekstrakt i pokrojone w kostkę zimne masło. Dokładanie rozgnieść składniki palcami do powstania sypkiej kruszonki (można to zrobić w malakserze).
- Wysypać kruszonkę na spód tortownicy w dobrze uklepać, aby spód był zbity. Schłodzić go w lodówce przez 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, piec spód 15-20 minut, aż zacznie się rumienić. Wyjąć i odłożyć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
- Przygotowanie masy serowej. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
- W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, śmietankę i cukier waniliowy. Dodać jajka i krótko zmiksować, następnie miksując na najmniejszych obrotach, wlewać powoli roztopioną czekoladę.
- Masę serową wyłożyć na spód (może być jeszcze ciepły) wyrównać.
- Zagotować czajnik wody. Wrzątek wlać do prostokątnej formy do pieczenia* (do połowy wysokości). Formę ustawić na najniższej półce piekarnika.
- Na środkowej półce (najlepiej kratce) ustawić formę z sernikiem. Piec 60 minut.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na 30 minut. Wyjąć i po ostygnięciu schłodzić w lodówce przez min. 6 godzin.
- Przygotowanie polewy. Do niewielkiego garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia, wyłączyć ogień, dodać połamaną czekoladę i wymieszać delikatnie do rozpuszczenia. Odłożyć na chwilę do przestudzenia.
- Czekoladą polać sernik i schłodzić jeszcze 30-60 minut.