Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie

Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie

Przepis na ten sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie powinien Wam się spodobać. Spód jest maślany, wyjątkowo kruchy i fantastyczny z kilkoma kropelkami ekstraktu migdałowego. Masa serowa, delikatna i z dużą ilością białej czekolady, której nie zabrakło też w polewie. Sernik pieczony jest z parą wodną, ale nie w kąpieli wodnej. Nie wkładamy go do naczynia z wodą, ale na niższą półkę takie naczynie kładziemy. Do sernika warto podać odrobinę owoców, będą pasować maliny, truskawki czy borówki. Pychota!
sernik z biała czekoladą na kruchym spodzie

Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie - wskazówki

Spód.

Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.

Kruszonkę można przygotować w malakserze, miksując w nim wszystkie składniki do powstania kruszonki.

Masa serowa.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Pieczenie sernika.

Sernik pieczemy razem z naczyniem wypełnionym wodą. Może to być prostokątna, metalowa  forma do pieczenia (klasyczna duża forma lub np. kwadratowa 24×24 cm) lub też żaroodporne naczynie.

Naczynie należy umieścić na najniższej półce rozgrzanego piekarnika. Najlepiej, aby środkową półką była kratka. Na niej trzeba umieścić sernik.

Sernik można też upiec w kąpieli wodnej.

Trzeba przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

W owiniętej tortownicy pieczemy spód, ale bez kąpieli wodnej. Tortownicę wkładamy do naczynia z wodą w momencie, gdy jest w niej masa serowa i zaczynamy piec sernik.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

sernik z biała czekoladą na kruchym spodzie
sernik z biała czekoladą na kruchym spodzie

Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie - przechowywanie

W lodówce,sernik może być w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać sernik do 3-4 dni.

sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie

Smacznego!

sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA KRUCHYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Pyszny sernik z białą czekoladą na kruchym, maślanym spodzie.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g czekolady białej
  • 2 jajka (w. temp. pokojowej)
  • 100 ml śmietanki 36% (w temp.pokojowej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na polewę

  • 60 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotowanie spodu. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić (niczym nie smarować).
  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder, ekstrakt i pokrojone w kostkę zimne masło. Dokładanie rozgnieść składniki palcami do powstania sypkiej kruszonki (można to zrobić w malakserze).
  • Wysypać kruszonkę na spód tortownicy w dobrze uklepać, aby spód był zbity. Schłodzić go w lodówce przez 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, piec spód 15-20 minut, aż zacznie się rumienić. Wyjąć i odłożyć.
    Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
  • Przygotowanie masy serowej. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
  • W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, śmietankę i cukier waniliowy. Dodać jajka i krótko zmiksować, następnie miksując na najmniejszych obrotach, wlewać powoli roztopioną czekoladę.
  • Masę serową wyłożyć na spód (może być jeszcze ciepły) wyrównać.
  • Zagotować czajnik wody. Wrzątek wlać do prostokątnej formy do pieczenia* (do połowy wysokości). Formę ustawić na najniższej półce piekarnika.
  • Na środkowej półce (najlepiej kratce) ustawić formę z sernikiem. Piec 60 minut.
  • Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na 30 minut. Wyjąć i po ostygnięciu schłodzić w lodówce przez min. 6 godzin.
  • Przygotowanie polewy. Do niewielkiego garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia, wyłączyć ogień, dodać połamaną czekoladę i wymieszać delikatnie do rozpuszczenia. Odłożyć na chwilę do przestudzenia.
  • Czekoladą polać sernik i schłodzić jeszcze 30-60 minut.

WSKAZÓWKI

*Sernik pieczemy razem z naczyniem wypełnionym wodą. Może to być prostokątna, metalowa  forma do pieczenia (klasyczna duża forma lub np. kwadratowa 24x24 cm) lub też żaroodporne naczynie.
Naczynie należy umieścić na najniższej półce rozgrzanego piekarnika. Najlepiej, aby środkową półką była kratka. Na niej trzeba umieścić sernik.

Zobacz także:

sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie
sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo