Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
Czekolada i maliny, duet absolutnie przepyszny. Połączony został w serniku na zimno, więc ten deser smakuje tak, że nie można się od niego oderwać. Pyszna, czekoladowa masa serowa, biszkopty i malinowa pianka-mus. Coś wspaniałego. Sernik polany białą czekoladą, ozdobiony malinami i wiórkami białej czekolady. To jest sernikowo-czekoladowo-malinowa poezja. Całość jest delikatna, każda warstwa ma idealną konsystencję, pięknie się kroi i wygląda bardzo apetycznie. Polecam gorąco!
Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia) - wskazówki
Biszkopty – Okrągłe biszkopty. Na sernik potrzeba 1 paczki biszkoptów o masie 120 gram.
Połowę biszkoptów układamy równo na dnie tortownicy, kolejną część na masie serowej. Układamy całe, okrągłe biszkopty, ale jak zostanie jakieś duże puste miejsce, w które cały biszkopt się nie zmieści, to wtedy układamy pół biszkopta lub docięty kawałek.
Masa serowa.
Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Śmietankę specjalnie podaję w gramach. Schłodzona może zgęstnieć i trudną ją odmierzyć w ml, więc najlepiej ją zważyć przy pomocy wagi kuchennej.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Pianka malinowa.
Śmietanka do musu powinna być dobrze schłodzona.
Maliny trzeba zblendować na mus i przetrzeć dobrze przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Jeśli pestki Wam nie przeszkadzają, to nie jest to konieczne, choć mimo wszystko polecam to zrobić. Mus jest przez to delikatniejszy.
Wymieszana z malinami galaretka musi dobrze ostygnąć zanim dodamy ją do ubitej śmietanki, trzeba jej jednak pilnować żeby nie wystygła za bardzo i nie zaczęła tężeć. Kiedy będzie mieć konsystencję żelu/kisielu, wtedy trzeba delikatnie, ale dość szybko mieszać ją do ubitej śmietanki.
Galaretka wymieszana z zimną śmietanką będzie szybko tężeć, więc równie szybko wykładamy ją na drugą warstwę biszkoptów i wyrównujemy.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia) - przechowywanie
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINOWĄ PIANKĄ (BEZ PIECZENIA)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 1 op. biszkoptów okrągłych (ok. 120 gram)
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- szczypta soli
Składniki na piankę malinową
- 160 g malin
- 1 op. galaretki malinowej
- 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Dodatkowo
- 100 g czekolady białej
- 50 g śmietanki 36%
- maliny do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
- Na spodzie tortownicy ułożyć połowę biszkoptów.
Przygotowanie masy serowej
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
- Do miski włożyć ser i zmiksować (można blenderem) na gładko. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
- Masę serową wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Delikatnie poukładać pozostałe biszkopty na masie serowej (tak jak na dnie). Sernik włożyć do lodówki na czas przygotowania malinowej pianki.
Przygotowanie pianki malinowej
- Maliny umyć i zblendować na mus. Przetrzeć przez sitko do małego garnuszka i zagotować.
- Gotować na niewielkim ogniu ok. 3-4 minuty pilnując i mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, powoli wsypać galaretkę, energicznie mieszając aby dobrze się rozpuściła. Odłożyć do ostudzenia (można zamieszać co jakiś czas).
- Kiedy maliny ostygną, a ich konsystencja będzie gęstsza i żelowa ubić śmietankę (mikser; końcówki do ubijania).
- Do ubitej śmietanki powoli wlewać maliny z galaretką, mieszając delikatnie, ale dość szybko szpatułką. Wymieszać dokładnie aby nie było smug i zbyt dużych kawałków galaretki.
- Od razu przełożyć malinową masę na sernik i biszkopty, wyrównać i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc, czyli ok. 10-12 godzin.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki, śmietankę podgrzać prawie do wrzenia i zalać nią czekoladę. Po chwili wymieszać na gładką polewę.
- Poczekać kilka chwil aż lekko ostygnie ale będzie płynna. Polać nią schłodzony sernik, a na wierzchu ułożyć maliny. Schłodzić jeszcze 20 minut, aby polewa delikatnie ostygła.