Sernik czekoladowy na zimno
Wybitnie czekoladowy sernik na zimno. Składa się z herbatnikowego spodu z dodatkiem kakao, czekoladowej masy serowej, czekoladowej polewy i kremu czekoladowego. Jest absolutnie pyszny i obłędnie czekoladowy. Ma delikatną konsystencję, jest kremowy, rozpływający się w ustach i smakuje jak treściwy mus czekoladowy. Zniknął ekspresowo. Polecam go z łyżką kwaśnej konfitury np. z wiśni lub porzeczki, a latem ze świeżymi owocami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na czekoladowy sernik, tym bardziej, że jest bez pieczenia i robi się go całkiem szybko i przyjemnie. Choć oczywiście jedzenie go jest jeszcze przyjemniejsze.

Sernik czekoladowy na zimno - wskazówki
Spód do sernika czekoladowego.
Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, wystarczy herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Kakao – Ciemne kakao np. DecoMorreno.
Okruszki mieszamy z kakao i roztopionym masłem.
Po przygotowaniu masa powinna wyjść mokra, ale dość sypka. Trzeba wylepić nią spód formy. Najlepiej zrobić to dnem szklanki lub po prostu łyżką. Dociskamy mocno, porządnie ubity spód mniej się kruszy.
Czekoladowa masa serowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Krem czekoladowy.
Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Przepis na tortownicę 18 cm.

Sernik czekoladowy na zimno - przechowywanie
Ten pyszny czekoladowy sernik na zimno najlepiej przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. Powinien pozostać w lodówce, będzie dobry do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na sernik czekoladowy na zimno:

SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 80 g herbatników
- 1 łyżka kakao (5 g)
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 15 g kakao
- 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
- 20 g cukru pudru
Składniki na polewę
- 60 ml śmietanki 36%
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
Składniki na krem czekoladowy
- 100 ml śmietanki 36%
- 40 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka kakao (4 g)
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski i wymieszać z kakao. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
- Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy. Wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spod był zbity. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy czekoladowej.
Serowa masa czekoladowa
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
- Do miski włożyć ser, mascarpone, wsypać kakao, cukier puder i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
- W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce przez noc.
Przygotowanie kremu etap 1
- Śmietankę wlać do garnuszka, wymieszać z kakao i podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
- Masę dać do lodówki min. na 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.
Przygotowanie polewy i kremu etap 2
- Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
- Polewą polać sernik, schłodzić go jeszcze przez 15 minut w lodówce.
- Przygotowanie kremu. W misce ubić mascarpone ze schłodzoną dzień wcześniej śmietanką z kakao i czekoladą. Ubić do powstania gęstego, puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.