Cofnij
czekoladowy sernik na zimno przepis

SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO

Joanna | Chocololo
Obłędnie czekoladowy sernik na zimno z czekoladową polewą i kremem czekoladowym
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 80 g herbatników
  • 1 łyżka kakao (5 g)
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 15 g kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
  • 20 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 60 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Składniki na krem czekoladowy

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka kakao (4 g)
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski i wymieszać z kakao. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
  • Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy. Wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spod był zbity. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy czekoladowej.

Serowa masa czekoladowa

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Do miski włożyć ser, mascarpone, wsypać kakao, cukier puder i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce przez noc.

Przygotowanie kremu etap 1

  • Śmietankę wlać do garnuszka, wymieszać z kakao i podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  • Masę dać do lodówki min. na 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.

Przygotowanie polewy i kremu etap 2

  • Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • Polewą polać sernik, schłodzić go jeszcze przez 15 minut w lodówce.
  • Przygotowanie kremu. W misce ubić mascarpone ze schłodzoną dzień wcześniej śmietanką z kakao i czekoladą. Ubić do powstania gęstego, puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem czekoladowy, polewa czekoladowa, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno