250gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
200gmascarpone(w temp. pokojowej)
100gczekolady gorzkiej
100gczekolady mlecznej
200mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
15gkakao
2łyżeczkiżelatyny + 30 ml zimnej wody
20gcukru pudru
Składniki na polewę
60ml śmietanki 36%
30 gczekolady gorzkiej
30gczekolady mlecznej
Składniki na krem czekoladowy
100mlśmietanki 36%
40gczekolady mlecznej
1łyżeczkakakao(4 g)
50gmascarpone (dobrze schłodzonego)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski i wymieszać z kakao. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy. Wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spod był zbity. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy czekoladowej.
Serowa masa czekoladowa
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
Do miski włożyć ser, mascarpone, wsypać kakao, cukier puder i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce przez noc.
Przygotowanie kremu etap 1
Śmietankę wlać do garnuszka, wymieszać z kakao i podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
Masę dać do lodówki min. na 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.
Przygotowanie polewy i kremu etap 2
Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Polewą polać sernik, schłodzić go jeszcze przez 15 minut w lodówce.
Przygotowanie kremu. W misce ubić mascarpone ze schłodzoną dzień wcześniej śmietanką z kakao i czekoladą. Ubić do powstania gęstego, puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem czekoladowy, polewa czekoladowa, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno