Sernik czekoladowo-chałwowy (na zimno)
Delikatny i puszysty serniki czekoladowo-chałwowy na zimno. Pomiędzy maślanymi herbatnikami znalazły się dwie warstwy lekkiej masy serowej. Na spodzie czekoladowa, a na wierzchu z dodatkiem chałwy. Chałwowa masa jest subtelna w smaku, choć chałwa jest wyczuwalna. Całość jest naprawdę lekka, puszysta i przepyszna, co niestety… jest to zgubne. Kawałki znikają jeden za drugim w ekspresowym tempie. Ale nie będziecie żałować ani jednego. Pycha!
Sernik czekoladowo-chałwowy (na zimno) - wskazówki
Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami. Jak najbardziej można zamienić je na kakaowe. Do formy 20×20 potrzeba ok. 10-11 herbatników na warstwę, co łącznie na obie wyniesie ok 160 g. Kilka herbatników trzeba będzie dociąć do formy.
Czekoladowa masa serowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia. Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i mleczna. Ja wykorzystałam czekoladę mleczną i gorzką 74%.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Masa serowa z chałwą.
Do przygotowania tej masy potrzebny jest blender.
Twaróg (taki sam jak w masie czekoladowej) powinien być w temperaturze pokojowej.
W przepisie znajdziecie 2 ilości śmietanki. Mniejszą (50 ml) blendujemy bezpośrednio z serem i chałwą. Nie musi być ona schłodzona. Druga porcja (150 ml) musi być dobrze schłodzona, ponieważ ubijamy ją do masy.
Chałwa – Waniliowa chałwa bez dodatków. Kruszymy ją i blendujemy na gładką masę razem z twarogiem.
Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Przepis na formę 20x20cm.
Sernik czekoladowo-chałwowy (na zimno) - przechowywanie
Pyszny sernik czekoladowo-chałwowy przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK CZEKOLADOWO-CHAŁWOWY (NA ZIMNO)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 160 g herbatników
Składniki na czekoladową masę serową
- 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 35 g cukru pudru
- 1 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Składniki na chałwową masę serową
- 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 150 g chałwy waniliowej
- 50 ml śmietanki 36%
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Dekoracja
- 40 ml śmietanki 36%
- 30 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć herbatniki.
- Przygotowanie czekoladowej masy serowej. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia (powinna pozostać płynna).
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
- W misce zmiksować (można blenderem) twaróg i cukier puder. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera ciągle miksując, aż powstanie jednolita masa.
- Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
- W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na herbatniki, wyrównać i na wierzchu delikatnie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Schować całość do lodówki na czas przygotowania masy z chałwą.
- Przygotowanie chałwowej masy serowej. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
- Do miski dać twaróg, śmietankę (50 ml) i pokruszoną chałwę, zblendować na gładką masę i odstawić na chwilę.
- Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do chałwowej masy serowej.
- W osobnej misce ubić śmietankę (150 ml) i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i schłodzić sernik w lodówce przez noc (min. 6-8 godzin).
- Dekoracja. Śmietankę podgrzać w niewielkim garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy lekko przestygnie wlać ją do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować sernik.