Rolada dyniowa z kremem czekoladowym
Warto wykorzystywać dynię w wypiekach. Nie tylko nadaje piękny pomarańczowy kolor, ale też ciasta z jej dodatkiem są wilgotne i bardzo smaczne. Dynia idealnie komponuje się z cynamonem, pomarańczami i czekoladą. Tak jest w przypadku tej rolady. Aromatyczne, wilgotne ciasto, pachnące pomarańczową skórką i cynamonem, po brzegi wypełnione gęstym kremem czekoladowym. Oczywiście nie można sobie odmówić oblania całości czekoladą. Wspaniała ta rolada.
Rolada dyniowa z kremem czekoladowym - wskazówki
Ciasto.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej), jest intensywnie pomarańczowa i wilgotniejsza, niż inne odmiany dyni.
Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 160 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 380 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem. Jeżeli jest zbyt wodnista, przed blendowaniem odcedzić ją na sicie lub odcisnąć ręcznikiem papierowym.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Krem.
Rozpuszczoną w śmietance czekoladę i mascarpone przed ubijaniem trzeba dobrze schłodzić, najlepiej min. 6 godzin w lodówce.
Czekolada – Gorzka czekolada między 60-80%.
Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zwarzyć.
Przepis na prostokątną, niewysoką blachę o wymiarach 38×26 cm.
Rolada dyniowa z kremem czekoladowym - przechowywanie
Roladę przechowywać w lodówce, zamkniętą w szczelnym pojemniku lub zabezpieczoną folią spożywczą. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
ROLADA DYNIOWA Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 160 g puree z dyni
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 95 g mąki pszennej tortowej
- 140 g cukru białego (drobnego)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z całej pomarańczy
Składniki na krem czekoladowy
- 300 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 20 g cukru pudru
Do polania
- 100 g czekolady gorzkiej
- 15 g oleju kokosowego
Dodatkowo
- ½ szklanki cukru pudru (do posypania ściereczki)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Odłożyć.
- Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować krótko (końcówki do ubijania) lub chwilę ubić trzepaczką. Niedługo, jajko i cukier mają się połączyć i lekko spienić.
- Do masy dodać puree z dyni i skórkę pomarańczową. Wymieszać do połączenia składników.
- Przesiać do masy mieszankę mąki i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać na przygotowaną blachę i wyrównać. Piec 12-15 minut, do suchego patyczka. Nie przedłużać pieczenia, ciasto nie może być za suche.
- Podczas gdy ciasto jest w piekarniku przygotować czystą ściereczkę i dokładnie obsypać ją cukrem pudrem Równomiernie, przy pomocy sitka.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie położyć wierzchem na posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Delikatnie oderwać papier od spodu ciasta i od razu zwinąć w roladę. Zwinąć od krótszego boku i razem ze ściereczką, żeby ciasto nie dotykało się.
- Zostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ubić krem czekoladowy.
Przygotowanie kremu czekoladowego
- Śmietankę z czekoladą przygotować wcześniej, krem dokończyć po wystudzeniu ciasta, zaraz przed zwijaniem rolady.Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez min. 6 godzin.
- Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
- Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).
Przygotowanie rolady
- Ciasto rozwinąć, nałożyć na nie krem i równomiernie rozsmarować. Zwinąć delikatnie w roladę.
- Roladę schłodzić w lodówce przez kilka godzin (min. 3-4), można przedtem zawinąć ją w folię spożywczą (przezroczystą).
- Schłodzoną roladę polać czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym). Gdy czekolada lekko stężeje można kroić roladę na kawałki.