Rolada dyniowa z kremem czekoladowym

Rolada dyniowa z kremem czekoladowym

Warto wykorzystywać dynię w wypiekach. Nie tylko nadaje piękny pomarańczowy kolor, ale też ciasta z jej dodatkiem są wilgotne i bardzo smaczne. Dynia idealnie komponuje się z cynamonem, pomarańczami i czekoladą. Tak jest w przypadku tej rolady. Aromatyczne, wilgotne ciasto, pachnące pomarańczową skórką i cynamonem, po brzegi wypełnione gęstym kremem czekoladowym. Oczywiście nie można sobie odmówić oblania całości czekoladą. Wspaniała ta rolada.
rolada dyniowa z kremem czekoladowym

Rolada dyniowa z kremem czekoladowym - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej), jest intensywnie pomarańczowa i wilgotniejsza, niż inne odmiany dyni.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 160 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 380 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem. Jeżeli jest zbyt wodnista, przed blendowaniem odcedzić ją na sicie lub odcisnąć ręcznikiem papierowym.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Krem.

Rozpuszczoną w śmietance czekoladę i mascarpone przed ubijaniem trzeba dobrze schłodzić, najlepiej min. 6 godzin w lodówce.

Czekolada – Gorzka czekolada między 60-80%.

Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zwarzyć.

Przepis na prostokątną, niewysoką blachę o wymiarach 38×26 cm.

rolada dyniowa z kremem czekoladowym

Rolada dyniowa z kremem czekoladowym - przechowywanie

Roladę przechowywać w lodówce, zamkniętą w szczelnym pojemniku lub zabezpieczoną folią spożywczą. Spożyć do 3 dni.

rolada dyniowa z kremem czekoladowym

Smacznego!

rolada dyniowa z kremem czekoladowym

ROLADA DYNIOWA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne, wilgotne ciasto, pachnące pomarańczową skórką i cynamonem, po brzegi wypełnione gęstym kremem czekoladowym.
Przepis na prostokątną, niewysoką blachę o wymiarach 38x26 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 160 g puree z dyni
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 95 g mąki pszennej tortowej
  • 140 g cukru białego (drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z całej pomarańczy

Składniki na krem czekoladowy

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 20 g cukru pudru

Do polania

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 15 g oleju kokosowego

Dodatkowo

  • ½ szklanki cukru pudru (do posypania ściereczki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować krótko (końcówki do ubijania) lub chwilę ubić trzepaczką. Niedługo, jajko i cukier mają się połączyć i lekko spienić.
  • Do masy dodać puree z dyni i skórkę pomarańczową. Wymieszać do połączenia składników.
  • Przesiać do masy mieszankę mąki i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać na przygotowaną blachę i wyrównać. Piec 12-15 minut, do suchego patyczka. Nie przedłużać pieczenia, ciasto nie może być za suche.
  • Podczas gdy ciasto jest w piekarniku przygotować czystą ściereczkę i dokładnie obsypać ją cukrem pudrem Równomiernie, przy pomocy sitka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie położyć wierzchem na posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Delikatnie oderwać papier od spodu ciasta i od razu zwinąć w roladę. Zwinąć od krótszego boku i razem ze ściereczką, żeby ciasto nie dotykało się.
  • Zostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ubić krem czekoladowy.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • Śmietankę z czekoladą przygotować wcześniej, krem dokończyć po wystudzeniu ciasta, zaraz przed zwijaniem rolady.
    Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez min. 6 godzin.
  • Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
  • Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).

Przygotowanie rolady

  • Ciasto rozwinąć, nałożyć na nie krem i równomiernie rozsmarować. Zwinąć delikatnie w roladę.
  • Roladę schłodzić w lodówce przez kilka godzin (min. 3-4), można przedtem zawinąć ją w folię spożywczą (przezroczystą).
  • Schłodzoną roladę polać czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym). Gdy czekolada lekko stężeje można kroić roladę na kawałki.

Zobacz także:

ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe
sernik dyniowy z czekoladą
sernik dyniowy z czekoladą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo