Orzechowe ciasteczka mumie

Orzechowe ciasteczka mumie

Zabawnie wyglądające orzechowe ciasteczka „mumie” przygotowane na Halloween.  Ciasto na ciastka jest mocno orzechowe, plastyczne i ładnie odwzorowuje wycinany kształt. Upieczone ciastka są kruche, ale nie tak jak klasyczne maślane. Te są twardsze i mniej łamliwe. Polane białą czekoladą, w taki sposób, aby przypominały zabandażowane mumie.
orzechowe ciasteczka mumie

Orzechowe ciasteczka mumie - wskazówki

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych, 100% pasty orzechowej; bez dodatków. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.

Cukier – Można użyć zwykłego cukru pudru, albo zrobić cukier puder z cukru brązowego, mieląc go w młynku.

Dekorowanie. Ciasteczka udekorowałam białą czekoladą, ale można też np. lukrem. Oczy mumii są zrobione gorzką czekoladą. Po prostu część kostki gorzkiej czekolady roztopiłam nad palnikiem i przy pomocy wykałaczki nakładałam po kropelce czekolady.

Przepis na ok. 40 ciastek.

orzechowe ciasteczka mumie

Orzechowe ciasteczka mumie - przechowywanie

Ciastka bez czekolady można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku. Oblane czekoladą ok. 4 dni,  w lodówce.

orzechowe ciasteczka mumie

Smacznego!

orzechowe ciasteczka mumie

ORZECHOWE CIASTECZKA MUMIE

Joanna | chocololo.pl
Zabawnie wyglądające orzechowe ciasteczka „mumie” przygotowane na Halloween.
Przepis na ok. 40 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • 150 g białej czekolady
  • kostka gorzkiej/mlecznej czekolady (na oczy)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski dać masło orzechowe i masło. Wsypać cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minuty, składniki połączą się.
  • Wbić jajko i miksować do połączenia. Następnie wsypać mąkę i wmieszać ją na małych obrotach do masy. Powstanie ciasto-kruszonka.
  • Do ciasta, miksując wlewać mleko, masa zrobi się plastyczna i wilgotna. Zagnieść ją ręcznie w kulę.
  • Przygotować blachę (taką, która zmieści się do lodówki; można też dużą deskę do krojenia) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto (można położyć na nie kawałek papieru do pieczenia, żeby nie dodawać już więcej mąki) na grubość ok. 5 mm, wycinać ciastka i odkładać na przygotowaną blaszkę.
  • Ciastka włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka ułożyć w niedużych odstępach. Piec 10-12 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę do studzenia.
  • Dekorowanie. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej wierzch ciastka i odkładać. Ciastka schłodzić do momentu zastygnięcia czekolady. Pozostałą czekoladę (podgrzać ponownie jeżeli trzeba) przełożyć o rękawa cukierniczego i udekorować ciastka paseczkami.
    Oczy. Wykałaczką nakładać kropki roztopionej gorzkiej czekolady.

Zobacz także:

ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo