Muffinki z czekoladą i kruszonką

Muffinki z czekoladą i kruszonką

Pieczenie muffinek to bardzo przyjemne zajęcie. Są proste do przygotowania i pieczenie nie wymaga wiele czasu, w dodatku można je jeść jeszcze lekko ciepłe. Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku. No i ta maślana, delikatna kruszonka…  Idealne na śniadanie, drugie śniadanie i w sumie to na każdą porę dnia.
muffinki z czekoladą i kruszonką

Muffinki z czekoladą i kruszonką - wskazówki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ocet i kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki.

Ocet jabłkowy – Niefiltrowany, naturalny i mętny ocet jabłkowy.

Przyprawy – Cynamon i gałka nadają ciastu charakterystyczny smak i nie warto ich pomijać.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady deserowej, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie. Można użyć też gorzkiej np. 60-80%.

Masło do kruszonki powinno być zimne, prosto z lodówki.

Muffinki piekłam w aluminiowych foremkach, wcześniej wysmarowanych tłuszczem. Można użyć formy na muffinki i papilotek.

Pieczenie zajmuje ok. 30 minut, pieczemy do suchego patyczka. Jeśli robicie muffinki w niewielkich papilotkach to warto sprawdzić już po 25 minutach czy są upieczone.

Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.

muffinki z czekoladą i kruszonką

Muffinki z czekoladą i kruszonką - przechowywanie

Muffinki  najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu (a nawet jeszcze trochę ciepłe), ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej

muffinki z czekoladą i kruszonką

Smacznego!

muffinki z czekoladą i kruszonką

MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku.
Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na muffinki

  • 300 g mąki
  • 2 jajka (w tepm. pokojowej)
  • 200 g kefiru (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 60 g masła
  • 80 ml octu jabłkowego (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g czekolady

Składniki na kruszonkę

  • 60 g masła (zimnego)
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać mąkę i cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść szybko składniki do powstania sypkiej kruszonki. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania muffinek.

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  • Do garnuszka wlać olej, włożyć masło i podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści. Odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy, odłożyć. Czekoladę pokroić w kostkę i odłożyć.
  • Do większej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać, następnie wlać kefir, wystudzony tłuszcz i ocet. Ponownie dokładnie wymieszać.
  • Mieszankę mąki przesiać do mokrych składników, wymieszać do połączenia składników.
  • Wsypać pokrojoną w kostkę czekoladę i wmieszać ją do ciasta.
  • Ciasto nałożyć do papilotek, do ¾ wysokości. Posypać obficie kruszonką wyjętą z lodówki.
  • Muffinki piec ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilkę i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

Muffinki czekoladowe

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.

czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami są puszyste i delikatne. Szybkie do przygotowania i ciężko wyczekać, aż wystygną całkowicie. No bo kto się oprze takiej pysznej, czekoladowej i jeszcze ciepłej muffince?

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo