Muffinki z czekoladą i kruszonką
Pieczenie muffinek to bardzo przyjemne zajęcie. Są proste do przygotowania i pieczenie nie wymaga wiele czasu, w dodatku można je jeść jeszcze lekko ciepłe. Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku. No i ta maślana, delikatna kruszonka… Idealne na śniadanie, drugie śniadanie i w sumie to na każdą porę dnia.
Muffinki z czekoladą i kruszonką - wskazówki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ocet i kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Ocet jabłkowy – Niefiltrowany, naturalny i mętny ocet jabłkowy.
Przyprawy – Cynamon i gałka nadają ciastu charakterystyczny smak i nie warto ich pomijać.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady deserowej, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie. Można użyć też gorzkiej np. 60-80%.
Masło do kruszonki powinno być zimne, prosto z lodówki.
Muffinki piekłam w aluminiowych foremkach, wcześniej wysmarowanych tłuszczem. Można użyć formy na muffinki i papilotek.
Pieczenie zajmuje ok. 30 minut, pieczemy do suchego patyczka. Jeśli robicie muffinki w niewielkich papilotkach to warto sprawdzić już po 25 minutach czy są upieczone.
Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.
Muffinki z czekoladą i kruszonką - przechowywanie
Muffinki najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu (a nawet jeszcze trochę ciepłe), ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej
Smacznego!
MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na muffinki
- 300 g mąki
- 2 jajka (w tepm. pokojowej)
- 200 g kefiru (w temp. pokojowej)
- 60 ml oleju
- 60 g masła
- 80 ml octu jabłkowego (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru białego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 170 g czekolady
Składniki na kruszonkę
- 60 g masła (zimnego)
- 30 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kruszonki
- Do miski wsypać mąkę i cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść szybko składniki do powstania sypkiej kruszonki. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania muffinek.
Przygotowanie muffinek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
- Do garnuszka wlać olej, włożyć masło i podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści. Odłożyć do ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy, odłożyć. Czekoladę pokroić w kostkę i odłożyć.
- Do większej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać, następnie wlać kefir, wystudzony tłuszcz i ocet. Ponownie dokładnie wymieszać.
- Mieszankę mąki przesiać do mokrych składników, wymieszać do połączenia składników.
- Wsypać pokrojoną w kostkę czekoladę i wmieszać ją do ciasta.
- Ciasto nałożyć do papilotek, do ¾ wysokości. Posypać obficie kruszonką wyjętą z lodówki.
- Muffinki piec ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilkę i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.
Zobacz także:
Muffinki czekoladowe
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.
Czekoladowe muffinki z czereśniami
Czekoladowe muffinki z czereśniami są puszyste i delikatne. Szybkie do przygotowania i ciężko wyczekać, aż wystygną całkowicie. No bo kto się oprze takiej pysznej, czekoladowej i jeszcze ciepłej muffince?