Mini tarty z nutellą
Kruche, maślane ciasto wypełnione kremem czekoladowo-orzechowym, czyli mini tarty z nutellą. We Włoszech nazywane Crostatina alla nutella. Popularne tam także w wersji pełnowymiarowej tarty. To prosty przepis z zaledwie kilku składników, smaczny i słodki, idealny do kawy. Nada się także do zabrania ze sobą np. na wycieczkę lub inną dłuższą podróż. Mi bardzo smakowały, a następnym razem planuję przygotować je z kruchego ciasta z dodatkiem skórki pomarańczowej. Jeśli chcielibyście podkręcić nieco smakowitość tych mini tart, polecam właśnie skórkę pomarańczową lub ekstrakt, również naturalny ekstrakt z orzechów laskowych, choć migdał także będzie super. Zapraszam po przepis na pyszne mini tarty.

Mini tarty z nutellą - wskazówki do przygotowania
Przygotowanie kruchego ciasta do tartaletek.
Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki. Masło najlepiej pokroić w kostkę. Nie zamieniajcie masła na margarynę.
Cukier waniliowy – Może być cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią. Jak najbardziej nada się ekstrakt waniliowy.
- Można przygotować ciasto w malakserze (tak jest trochę łatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko ją zagnieść i podzielić na 6 równych części (w sumie 7 z pozostałą porcją na kratkę), z których trzeba uformować kulki, lekko je spłaszczyć i schować do lodówki.
- Każda część powinna ważyć 50-55 gram. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je i wykładamy ciastem tartaletki. Pozostałe ciasto potrzebne jest do przygotowania kratki na wierzch.
- Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy dość szybko, aby ciasto nie ociepliło się zbyt mocno.

Ile mini tart wyjdzie z podanego przepisu?
Składniki podałam na 6 tartaletek o średnicy 9 cm.
Ciasto wałkujemy dość grubo (na średnicę tylko odrobinę większą od tartaletek, aby ładnie się zmieściło). Jeżeli rozwałkujecie je cieniej, to być może zostaną Wam resztki ciasta, które wystarczą na dodatkową mini tartę.
Z czym podać tartaletki?
Te mini tarty z nutellą same w sobie smaczne, ale można podać je także z dodatkami:
- gałka lodów (jeśli macie foremki z wyjmowanym dnem, można skusić się na jeszcze lekko ciepłe tarty z lodami)
- bita śmietana lub krem z mascarpone
- owoce (np. truskawki, borówki, maliny)

Mini tarty z nutellą - przechowywanie
Tartaletki z nutellą mogą pozostać w temperaturze pokojowej. Wystarczy schować je do szczelnego pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą. Będą dobre przez 3-4 dni. Można przechowywać je także w lodówce do 5 dni. Przed podaniem trzeba wyjąć je wcześniej, aby ociepliły się do temperatury pokojowej.
Te mini tarty nadadzą się także do mrożenia. Mrozimy je po upieczeniu i ostudzeniu. Polecam schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą (można też użyć specjalnych woreczków do mrożenia) po 2 sztuki. Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki i odkładamy na talerzyk, aby nabrały temperatury pokojowej.

Smacznego!
Przepis na mini tarty z nutellą:

MINI TARTY Z NUTELLĄ
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 140 g masła (zimnego)
- 1 żółtko (zimne)
- 50 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 6-7 łyżek Nutelli (czubatych)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Do miski dać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść do powstania jednolitego, plastycznego ciasta.
- Całe ciasto będzie ważyć ok. 400 gram.
- Ciasto podzielić na 6 równych części (każda po ok. 55 gram), uformować z nich kulki, lekko je spłaszczyć, położyć na talerz wyłożony folią spożywczą. Pozostałe ciasto (ok. 80-100g) również uformować w kulkę, spłaszczyć i położyć obok pozostałych porcji. Wszystko przykryć drugim kawałkiem folii spożywczej i schłodzić w lodówce przez 40-60 minut.
Przygotowanie tartaletek
- Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Wyjąć z lodówki schłodzone ciasto, zostawić na blacie na 5 minut do lekkiego ocieplenia. Rozwałkować po kolei każdą porcję (55 g) na stolnicy podsypanej mąką na okrąg trochę większy niż średnica foremki. Ciastem wyłożyć foremki, dokładnie i delikatnie dopasować ciasto do boków, nadmiar ciasta ściąć nożem. Spody można nakłuć widelcem.
- Napełnić tartaletki kremem czekoladowo-orzechowym i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykroić z niego paseczki szerokości 8 mm. Paseczki ułożyć na tartaletkach tworząc kratkę.
- Tartaletki schłodzić w lodówce 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Tartaletki piec 20-25 minut na niższej półce piekarnika. Powinny ładnie się zarumienić. Upieczone wyjąć z piekarnika i gdy tylko ostygną, wyjąć z foremek.