Do miski dać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść do powstania jednolitego, plastycznego ciasta.
Całe ciasto będzie ważyć ok. 400 gram.
Ciasto podzielić na 6 równych części (każda po ok. 55 gram), uformować z nich kulki, lekko je spłaszczyć, położyć na talerz wyłożony folią spożywczą. Pozostałe ciasto (ok. 80-100g) również uformować w kulkę, spłaszczyć i położyć obok pozostałych porcji. Wszystko przykryć drugim kawałkiem folii spożywczej i schłodzić w lodówce przez 40-60 minut.
Przygotowanie tartaletek
Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać mąką.
Wyjąć z lodówki schłodzone ciasto, zostawić na blacie na 5 minut do lekkiego ocieplenia. Rozwałkować po kolei każdą porcję (55 g) na stolnicy podsypanej mąką na okrąg trochę większy niż średnica foremki. Ciastem wyłożyć foremki, dokładnie i delikatnie dopasować ciasto do boków, nadmiar ciasta ściąć nożem. Spody można nakłuć widelcem.
Napełnić tartaletki kremem czekoladowo-orzechowym i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykroić z niego paseczki szerokości 8 mm. Paseczki ułożyć na tartaletkach tworząc kratkę.
Tartaletki schłodzić w lodówce 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Tartaletki piec 20-25 minut na niższej półce piekarnika. Powinny ładnie się zarumienić. Upieczone wyjąć z piekarnika i gdy tylko ostygną, wyjąć z foremek.
Słowo kluczowe kruche ciasto, mini tarty, nutella, tartaletki