Mini serniczki z kremem czekoladowym
Ostatnio mini serniczki robiłam chyba w zeszłym roku. Jak do tego doszło? Przecież te małe, pyszne cuda robi się szybko, nie trzeba ich długo studzić i czekać aż stężeją. Wystarczy godzina w lodówce. Inaczej jest z kremem, który do nich przygotowałam. Czekoladowy krem z mascarpone wymaga wcześniejszego rozpuszczenia czekolady w śmietance, a przez to musi być też dobrze schłodzony. Przy tak małej ilości powinno wystarczyć 6 godzin, ale jak zawsze polecam przygotować się wcześniej i schować śmietankę z czekoladą do lodówki na noc. Mini serniczki z kremem czekoladowym są pyszne, słodko waniliowe. Na spodzie znalazły się pokruszone ciasteczka Oreo z odrobiną masła. Jeśli macie ochotę, to mini serniczki można posypać posiekaną czekoladą, orzechami lub położyć na wierzch owoce. Idealne będą np. maliny, truskawki, czy borówki.

Mini serniczki z kremem czekoladowym - wskazówki
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietanę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Masę serową warto przygotować blenderem, wtedy jest bardziej kremowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Do kremu używamy 70 g mascarpone. Jeżeli specjalnie musicie kupić całe opakowanie do kremu, to zostanie Wam 180 g serka. Wykorzystajcie go do serniczków i zamiast używać twarogu sernikowego, tłustego lub półtłustego, to zblendujcie go z chudym twarogiem. Czyli 180 g serka mascarpone i 270 g chudego twarogu.
Oreo – Użyłam ciasteczek Oreo z podwójnym nadzieniem. Można użyć zwykłych.
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. 12% też się nada.
Krem czekoladowy.
Składniki na krem – mascarpone i śmietanka z rozpuszczoną czekoladą – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Pieczenie serniczków.
Serniczki piekłam bez kąpieli wodnej, za to w niższej temperaturze.
Jak najbardziej możecie upiec je w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika. Jeśli zdecydujecie się piec w ten sposób, to temp. pieczenia może być wyższa, 165 stopni C.
Przepis na 12 mini serniczków.

Przechowywanie mini serniczków z kremem czekoladowym
Pyszne małe serniczki z kremem czekoladowym przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Najlepiej schować je do szczelnego pojemnika spożywczego.

Smacznego!
Przepis na mini serniczki z kremem czekoladowym:

MINI SERNICZKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spody
- 100 g Oreo
- 15 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego* (w temp. pokojowej)
- 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietanowego
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru pudru
Składniki na krem czekoladowy
- 150 ml śmietanki 30-36%
- 50 g czekolady gorzkiej
- 20 g cukru pudru
- 75 g mascarpone* (dobrze schłodzonego)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu etap 1
- Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin (najlepiej przez noc).
Przygotowanie serniczków
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
- Ciastka Oreo zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku i wlać do okruchów. Wymieszać całość i nałożyć po równo do każdej papilotki i docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
- W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietanę, cukier, jajka i budyń. Miksować do powstania jednolitej masy.
- Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Piec 25minut. Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.
Przygotowanie kremu etap 2
- Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
- Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.